Ο Γιάννης Κορίνθιος είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, μελετητής της ελληνικής γλώσσας σε διαχρονικό επίπεδο, ερευνητής της ιστορικής διασποράς και συγγραφέας διδακτικών βιβλίων Αρχαίων Ελληνικών για τα κλασικά Λύκεια της Ιταλίας.
Ετσι όταν βρισκόταν (μέχρι και πριν ορισμένους μήνες) στη θέση του προέδρου της ΟΕΚΑΙ (Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κι Αδελφοτήτων της Ιταλίας) είχε μια εξαιρετική ιδέα: να μπει στην τελική της ευθεία η αναγνώριση (αρχικά από την Ελλάδα και την Κύπρο και μετά από τον ΟΗΕ) της 20ης Μαΐου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας κι Ελληνικού Πολιτισμού.
Ο νησιώτης (γεννήθηκε στην Τήνο κι έφυγε το 1969 για σπουδές στην Ιταλία, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα) Καθηγητής, που λατρεύει την Ελλάδα και την επισκέπτεται πολύ συχνά, είναι ενεργό μέλος της Ομογένειας στην Ιταλία εδώ και 30 χρόνια.
Ετσι αποφάσισε να «τρέξει» την παραπάνω διαδικασία, αφού διατηρεί την άποψη ότι αν χαθεί η γλώσσα, χάνεται κι η ταυτότητα του Έλληνα της ομογένειας. Εχει πάντα στο νου του το ποίημα του Καβάφη «Ποσειδωνιάται» (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ κιΕΔΩ), που αναλύει την αξία της γλώσσας μέσα στην καθημερινότητα και στην κουλτούρα ενός λαού.
Ετσι ξεκίνησε η πολύ ενδιαφέρουσα δικιά του ιστορία, που μάς την αφηγείται στο HumanStories.gr κι οδηγούμαστε στο τωρινό Σχέδιο Νόμου που ολοκλήρωσε και τη διαβούλευσή του κι είναι έτοιμο προς ψήφιση (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Τον Απρίλιο του 2014 ως πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ έστειλα μια Έκθεση προς τον πρόεδρο της Ελληνικής και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, την UNESCO και σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Το γράμμα πήγε και στον Πρέσβη μας στη Ρώμη, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα κι έστειλε διαβιβαστικό προς όλους τους φορείς.
»Τον Ιούλιο του 2014 με καλούν στη Βουλή, στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, ο τότε πρόεδρος και Θεσσαλονικιός Βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης… Παρουσιάσαμε την πρωτοβουλία κι ενθουσιασμένος μού είπε ότι θα πήγαινε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού. Ηδη είχα αρχίσει να μαζεύω υπογραφές από όλο τον κόσμο κι ηλεκτρονικά, αλλά κι υπογραφές από τις Ενορίες της Μητρόπολης στην Ιταλία. Μαθεύτηκε παντού, αφού για πρώτη φορά μια τέτοια προσπάθεια φαινόταν ότι θα φθάσει μέχρι το τέλος. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους βρέθηκα στην Αθήνα για ένα Συνέδριο στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μίλησα με τον κ. Αναστασιάδη και πήρα την υπόσχεση ότι άμεσα θα έμπαινε το θέμα σε συνεδρίαση. Τελικά τον Δεκέμβριο του 2014 το παρουσιάσαμε ξανά στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού και μαζί με την Φιλελληνική Εταιρία Ιταλίας, που είχαμε πάει στη Βουλή, λανσάραμε κι άλλη μια πρωτοβουλία: να αναγνωριστεί η κλασική Παιδεία ως άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας», επισήμανε ο κ. Κορίνθιος και συνέχισε αναφερόμενος στην κατάληξη της πρότασής του:
«Πλέον πρέπει να αναγνωριστεί με Νόμο στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, στη συνέχεια θα συμβεί το ίδιο και με την Κύπρο, αφού υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς και τέλος θα ζητηθεί από τον ΟΗΕ να καθιερωθεί η 20η Μαΐου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας κι Ελληνικού Πολιτισμού».
ΤΟ «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ» ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Ομως παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνοφωνία και στον Ελληνικό Πολιτισμό, η πολύ δραστήρια ομογένεια της Ιταλίας, ήδη γιορτάζει (όπως και στην Ουγγαρία, στην Ουκρανία) την 20η Μαΐου ως την Πρώτη Παγκόσμια Ημέρα….
Σήμερα, Παρασκευή, 20/05/2016, σε διάφορες πόλεις της γειτονικής χώρας, με συντονιστή τον Γιάννη Κορίνθιο, οργανώνονται μεγάλες εκδηλώσεις με μαραθώνιο ελληνικού λόγου, με 12 κλασικά Λύκεια της Ιταλίας (που διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά) να μαθαίνουν και να συζητούν για την κλασική Ελληνική Παιδεία και φυσικά με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, μιας πρωτοβουλίας που πήρε η ΟΕΚΑΙ και προωθήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Για πρώτη φορά η Ομογένεια φθάνει σε αυτό το σημείο. Μάλιστα είχαμε και συμπαραστάτες 175 δήμους της Ελλάδας, οι οποίοι πραγματοποίησαν ψήφισμα υπέρ της πρωτοβουλίας των Ομογενών της Ιταλίας.
»Ομως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ξεκίνησε όλο αυτό από την Ιταλία διότι είναι η μοναδική χώρα στην οποία έχουν διατηρηθεί δύο ελληνόφωνες νησίδες από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα. Σε αυτό το στοιχείο πάνω θεμελιώσαμε και την πρότασή μας, που ευτυχώς προχώρησε. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της ομογένειας είναι η γλώσσα… Τη διατηρείς, διατηρείς και την ταυτότητά σου! Την χάνεις, συμβαίνει αυτό διότι έχεις αφομοιωθεί. Εμείς δε θέλουμε να γίνουμε «Ποσειδωνιάται», όπως αναφέρεται στο ποίημα του Καβάφη. Κάνουμε τρομερή δουλειά με τα κλασικά Λύκεια της Ιταλίας. Διαβάζουν Αρχαία και Νεοελληνικά Κείμενα και στόχος μας είναι να διαδόσουμε τη γλώσσα και να φτιάξουμε ένα ακόμη πιο φιλελληνικό κλίμα».
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΜΑΣ, ΣΩΚΡΑΤΗ
Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, που ολοκλήρωσε την ηλεκτορνική του διαβούλευση: «Καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού η 20η Μαΐου, ημερομηνία που ταυτίζεται με τη γέννηση του κορυφαίου των φιλοσόφων και διαμορφωτών του παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού, Σωκράτη, με στόχο:
•την ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της Ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του,
•την προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της Ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού,
•την προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας σε ο, τι αφορά τη διεπικοινωνία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Ελληνική Διασπορά, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
•την ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της Ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του,
•την προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της Ελληνικής γλώσσας, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού,
•την προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας σε ο, τι αφορά τη διεπικοινωνία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Ελληνική Διασπορά, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού.
- Διαβάστε λεπτομέρειες στο blog του Γιάννη Κορίνθιου… Επίσης δείτε φωτογραφίες από τα όσα έγιναν στη Νάπολη και σε άλλες ιταλικές πόλεις, στο προφίλ του στο Facebook.
http://www.humanstories.gr/i-anepisimi-proti-tis-pagkosmias-imeras-ellinikis-glossas-ke-politismou/
Nessun commento:
Posta un commento