Ένας πόντιος Υπουργός της κυβέρνησης καθιερώνει την Ημέρα της Ελληνοφωνίας
Όσα μπράβο κι αν πει κανείς για τον δάσκαλο Υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης θα είναι λίγα.Τη στιγμή που ο ελληνισμός βάλλεται από παντού καθιερώνεται μια Ημέρα προστασίας της γλώσσας μας.
H 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Σωκράτη καθιερώνεται ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας».
(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ)
Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διεθνώς και της διάχυσης του ελληνικού πολιτισμού. Απαιτείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και κατόπιν η αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO.
Τη συλλογή υπογραφών για την καθιέρωση διεθνούς ημέρας της ελληνοφωνίας και ελληνικής παιδείας είχε προτείνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
«Έφτασε η στιγμή να στηρίξουμε την ελληνοφωνία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν γλωσσικές νησίδες ελληνοφωνίας που διατηρούν το πρώτιστο στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας, τη γλώσσα των προγόνων τους, σεβόμενες την ιστορική συνέχεια και τη μνήμη των ριζών», επισημαίνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
Εκτός από τη συλλογή των υπογραφών εκ μέρους των τοπικών Ελληνικών Κοινοτήτων, των Ομογενειακών Φορέων και των Φιλελληνικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία είχε προτείνει να συγκροτηθεί μια ομογενειακή συντονιστική επιτροπή για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας σε διεθνές επίπεδο.
Η Ομοσπονδία είχε προκηρύξει διαγωνισμό με θέμα «Πατρίδα μας είναι η ελληνική γλώσσα, η γλώσσα της ελευθερίας και της σκέψης».
«Είμαστε πεπεισμένοι δήλωναν ότι τα ελληνικά είναι παράγων και φορέας πολιτισμού και ότι χρέος της ομογένειας είναι να διαδώσει και να αναβαθμίσει ποικιλοτρόπως την ελληνοφωνία, δεδομένου ότι το μέλλον της γλώσσας μας ταυτίζεται με το ίδιο το μέλλον του ελληνισμού», καταλήγει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, είχαμε θέσει δύο στόχους: αφενός την ενεργοποίηση της Πολιτείας και αφετέρου την κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς, με ένα όραμα: την ουσιαστική και ισχυρή σχέση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την μητέρα πατρίδα.
Σήμερα βρίσκομαι ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για να σας παρουσιάσω τα πρώτα, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, την οποία εποπτεύουμε.
Η σχέση αυτή μεταξύ των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων μας απασχολεί σε όλα τα επίπεδα σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί την μόνη εγγύηση για την ταχύτερη έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Υποχρέωση, λοιπόν, για εμάς συνιστά η επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα άυλο, αλλά δυναμικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.
Ξεκινώντας από την κορυφή, εκκινούμε νομοθετική πρωτοβουλία για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, με δημοκρατική αυτοοργάνωση του θεσμού και την ενίσχυση του κύρους και της αποτελεσματικότητάς του εντός και εκτός συνόρων.
Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε και ουσιαστική σχέση μεταξύ των Ελλήνων του Εξωτερικού και του Εσωτερικού και στην καθημερινότητά τους, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν στο σύνολό τους τη δημόσια διοίκηση.
Για πρώτη φορά, προχωρούμε στην Ηλεκτρονική διασύνδεση των ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων ανά τον πλανήτη με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, οι Έλληνες της Διασποράς θα μπορούν να εξυπηρετούνται εφάμιλλα με τους Έλληνες του εσωτερικού, καθώς θα μπορούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος στη χώρα διαμονής τους να εκδίδουν πάσης φύσεως πιστοποιητικά (πχ. Γέννησης, πλησιέστερων συγγενών κτλ), αλλά και να ρυθμίζουν ζητήματα όπως το εθνικό Κτηματολόγιο κά.
Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος έγινε στην Ρόδο και έπεται νέος κύκλος πιλοτικής εφαρμογής στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Παράλληλα, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να αναδείξουμε τη διαχρονική παρουσία, αλλά και το εύρος των δυνατοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δρομολογήσει την ψηφιοποίηση του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) για επιστημονικούς σκοπούς και πρώτη φορά.
Με τον τρόπο αυτό, ερευνητές, Έλληνες και μη, θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχειακό υλικό, τίτλους βιβλίων και δημόσια έγγραφα, που σχετίζονται με τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Την ίδια ώρα, αξιοποιούμε και διπλωματικούς πόρους στα πεδία της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, πολλαπλασιάζοντας δυνητικά τα επίπεδα παρέμβασής μας στο διεθνές περιβάλλον.
Ένα πρώτο βήμα είναι η καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ημέρας γέννησης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Σωκράτη ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας». Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διεθνώς και της διάχυσης του ελληνικού πολιτισμού. Απαιτείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και κατόπιν η αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO.
Γίνεται, συνεπώς αντιληπτό ότι αποσκοπούμε όχι μόνο στην ενίσχυση των δεσμών του Μητροπολιτικού Κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά πρωτίστως την αλληλεπίδραση των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων σε μία νέα βάση, λειτουργική, σύγχρονη και αποτελεσματική.
http://www.greekteachers.gr/?p=21211
Nessun commento:
Posta un commento