ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

sabato 3 ottobre 2015

Περιδιαβάσεις στην Τήνο με γαστρονομικές απολαύσεις. Voyage gourmand: Cyclades, une si délicieuse Odyssée
















http://www.tinostoday.gr/2015/10/cuisine-actuelle.html
Αφιέρωμα στην Τήνο και σε νησιά των Κυκλάδων έκανε το γνωστό περιοδικό της Γαλλίας Cuisine Actuelle. Το συγκεκριμένο περιοδικό γαστρονομίας κυκλοφορεί σε 420.000 αντίτυπα και διαβάζεται από 1.000.000 αναγνώστες.



Τέλη Απριλίου επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην Τήνο, η γαλλίδα δημοσιογράφος Aliette Decrozet και ο γάλλος φωτογράφος Jean Marc Angles. Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν σε εκείνα τα ιδιαίτερα σημεία του νησιού όπου οι γεύσεις, οι λιχουδιές αλλά και η φιλοξενία παραμένουν αυθεντικά. 

Την πρώτη μέρα τους παρέλαβε η Αρμόδια Αντιδήμαρχος, κ. Αναστασία Δεληγιάννη με το Δημήτρη το Λούβαρη και επισκέφτηκαν κατά την άφιξή τους το πρατήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου και γεύτηκαν κοπανιστή, τυράκι και γραβιέρα Τήνου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το πιστοποιημένο κρεοπωλείο του Γιάννη και Γιώργου Κρητικού και γεύτηκαν λούζα, σκορδάτο και λουκάνικο Τήνου. Ακολούθως επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της μπύρας «Νήσος» και ξεναγήθηκαν στους χώρους της ζυθοποιίας και δοκίμασαν τη μπύρα. Στη συνέχεια ζήτησαν και πήγαμε στην Καρυά στα μελίσσια του Κώστα και Δημήτρη Θεοδώρου όπου είδαν και ενημερώθηκαν σχετικά με την παραγωγή μελιού. Η κατάληξη της μέρας ήταν στην Αετοφωλιά στον Νίκο το Σκλάβο που γεύτηκαν παραδοσιακά πιάτα. 

Την άλλη μέρα στη συνέχεια της απολαυστικής και νόστιμης περιπλάνησης επισκέφθηκαν το τυροκομείο των Ιωάννη Αρμαού, Λορέντζου και Μαγδαληνής Βιδάλη στον Κέχρο, μια καινούρια μονάδα που καταφέρνει να φτιάξει το παραδοσιακό μας τυράκι αλλά πειραματίζεται και σε άλλες γεύσεις. Στην συνέχεια στην Στενή η Μαρκέλα Παλαμάρη, η Ιωάννα Βιδάλη, Ιωάννα Ζαλώνη Βιδάλη, Βερναδέτα Χαρικιοπούλου και Κούλα Ζαλώνη έφτιαξαν παραδοσιακά γλυκά (παστέλι, ξεροτήγανα και τυρόπιτες πασχαλινές και ψαράκια). Η κ. Αλιετ ζήτησε και κατέγραψε όλες τις συνταγές.

Έκπληξη ήταν για τους Γάλλους το ρακεζιό του Νίκου του Ζαλώνη στην Φανερωμένη. Ο φωτογράφος δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να τραβά φωτογραφίες. Στη συνέχεια Τριπόταμος και μετά φαγητό στη Νικολέτα τη Φωσκόλου που περιλάμβανε χορταρικά και βότανα από τον κήπο της, αγκινάρες με κατσικάκι, λούζες και χοιρομέρια, τυράκια και μπουρέκι και μετά γλυκά.

Επίλογος της μέρας αυτής το Μοναστήρι με ξενάγηση αλλά και degustation. Η Οσιολογιώτατη Καθηγουμένη Ιουλιανή, εκτός από τις συνταγές που έδωσε για το λικέρ της αλλά και για πιάτα της νηστείας αποκάλυψε το μυστικό της "Το φαΐ το νταντεύουμε το αγαπάμε αλλά και το σταυρώνουμε !!!

Τετάρτη πρωί η μέρα ξεκίνησε με μια ακόμη επίσκεψη στην ζυθοποιία Νήσος και αμέσως μετά στο Ντουλάπι της Γιαγιάς στην Ζοζεφίνα Δελατόλα για να δουν πως γίνονται τα ζυμαρικά και το πατέ αγκινάρας!! Επίσκεψη στο Μουσείο Τσόκλη. Συνέχεια στην Κώμη όπου εκεί γεύτηκαν αγκινάρα ωμή με ρακί ομελέτα με αγκινάρες και λουκάνικο, που επιμελήθηκαν η Μαρία Δενεκαρία, η Αννα Βιδάλη, ο Ιωσήφ Πρελορέντζος και η Γεωργία Πρελορέντζου, αγκινάρα με ρύζι μέσα από την κατσαρόλα της κ. Αρίστης Πρελορέντζου και επιδόρπιο ντοματάκι γλυκό! Στη συνέχεια στο Οινοποιείο του Φόνσου όπου ο Χρίστος τους κατέπληξε με την παραδοσιακή ποικιλία Ποταμίσι (Το κρασί Μπελώνης) Επόμενος προορισμός Πύργος όπου οι δημοσιογράφοι αναφώνησαν «Αυτό είναι Ελλάδα». Εκεί επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και έκαναν βόλτα στο χωριό.

Στις 5.30 το απόγευμα έφτασαν στον Όρμο Υστερνίων και το τραπέζι τους το έβρεχε η θάλασσα. Ο Άρης ο Τάτσης η Αντωνία Ζάρπα και ο Γιάννης ο Σκούταρης καθάρισαν τις σκορπίνες και ετοίμασαν την ψαρόσουπα αλλά και ψητό χταπόδι και καλαμάρια στα κάρβουνα Ελληνική σαλάτα και ταραμοσαλάτα με μελάνι σουπιάς, ούζο και ρετσίνα εμφιαλωμένη.

Επιδόρπιο; Η τρελή μαρέγκα της Αντωνίας Ζάρπα με γλυκό του κουταλιού περγαμόντο και γιαούρτι με βύσσινο από την Μαρία του Ναυτίλου. Πέμπτη πρωί ο Jean Marc επισκέπτεται τους αμπελώνες του Jerome και το οινοποιείο του Αβατάγγελου του οποίου το κρασί πάει αποκλειστικά στα εστιατόρια του πολύ μεγάλου chef Alain Ducasse και η κ. Aliette με τη Βαλεντίνα όλο το πρωί αντάλλασαν συνταγές και έκαναν αυγολέμονο.

Πιστοί συνοδοί ο Αντώνης ο Ψάλτης και ο Γιώργος Αμοιραλής καθώς και η Βαλεντίνα Γαβριελάτου που έδειξαν απίστευτη σεμνότητα, χαμόγελο, σαν ακούραστοι συνεργάτες, επαγγελματισμό και συνέπεια.

Η προσπάθεια αυτή είναι η συνέχεια της προβολής της Τήνου στη Γαλλία αλλά και μιας οργανωμένης δράσης που σκοπό έχει το να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στο εξωτερικό το νησί μας και τις ομορφιές του και να καταδείξουν την Τήνο μοναδικό γαστρονομικό προορισμό.



http://www.cuisineactuelle.fr/recettes/omelette-de-tinos-240313
http://www.cuisineactuelle.fr/recettes/tarte-mediterraneenne-a-l-origan-de-tinos-259692

Nessun commento:

Posta un commento