Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 16/10/2014
Προήδρευε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Σάββας Αναστασιάδης
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ
- Κυριάκος Γεροντόπουλος, Υφυπουργός Εξωτερικών
- Γεώργιος Στύλιος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Κατερίνα Παπαχριστοπούλου, Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
- Γιάννης Κορίνθιος, Προέδρος ΟΕΚΑΙ
- Νίκος Φράγκος, Γραμματέας ΟΕΚΑΙ και Προέδρος Ελληνικής Κοινότητος Μιλάνου
Εισήγηση του προέδρου της ΟΕΚΑΙ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού
Καταρχήν, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Κο Γεροντόπουλο, τον Υφυπουργό Παιδείας, Κο Στύλιο, τον Πρέσβυ της Ελλάδος στη Ρώμη, Κο Δεμίρη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κο Αναστασιάδη που ευθύς εξαρχής αντιλήφθηκαν τη σημασία της πρότασης της ΟΕΚΑΙ και την ενστερνίστηκαν με ενθουσιασμό. Στις αρχές Ιουλίου το Εκτελεστικό της ΟΕΚΑΙ είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρο Κο Αναστασιάδη για να εκθέσει την συγκεκριμένη πρόταση.
Επιτρέψτε μου να εκφράσω και σε εσάς, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, την ευγνωμοσύνη των Ομογενών της Ιταλίας που σήμερα δεχτήκατε να συζητήσετε αυτήν την πρόταση της Ομοσπονδίας.
´Ολοι γνωρίζουμε ότι το μέλλον της γλώσσας μας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού.
Για την Ομογένεια όλη γλώσσα σημαίνει ταυτότητα. Το ζητούμενο για την Ομογένεια της Ιταλίας είναι η διατήρηση, η στήριξη, ο σεβασμός και η διάδοση της γλώσσας μας σήμερα.
Η Ομογένεια Ιταλίας έχει επίσης θέσει στόχο της να κάνει γνωστή, κυρίως στις νεότερες γενιές, την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό. Στη συνείδηση πολλών η ελληνική γλώσσα ταυτίζεται με τη βαθύτερη ουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αποτελεί διαχρονικό στοιχείο θαυμασμού.
Η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράστηκαν και μοιράζονται ένα κοινό πεπρωμένο: έδωσαν τον πολιτισμό στον δυτικό κόσμο. Το μέλλον μας είναι κοινό και σχετίζεται με τις δυνατές ταυτότητες μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου άλλοι πολιτισμοί και παραδόσεις ανταγωνίζονται για να έρθουν στο προσκήνιο.
Στην Ιταλία έχουν επιβιώσει επίσης δύο γλωσσικές νησίδες Ελληνοφωνίας και ιστορικές εστίες της διασποράς που διατηρούν την πολιτιστική τους ταυτότητα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΟΕΚΑΙ παρουσίασε πρόταση καθιέρωσης με την αιγίδα των προέδρων της Ελλάδος και της Κύπρου της ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ζητούμε τη συμβολή της Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού για να καθιερωθεί αυτή η Ημέρα στην Ελλάδα με προεδρικό διάταγμα. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και στη Βουλή της Κύπρου, με την οποία έχουμε ήδη έλθει σε επαφή, και κατόπιν θα προωθηθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο σε επίπεδο ΟΥΝΕΣΚΟ για να προκηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα.
Η ΟΕΚΑΙ έχει απευθυνθεί στις Ελληνικές και Κυπριακές Αρχές (πολιτικές, διπλωματικές και εκκλησιαστικές), στη Μητρόπολη Ιταλίας, στο Ελληνικό ´Ιδρυμα Πολιτισμού, στο ´Ιδρυμα Κυπριακού Πολιτισμού, στην Εταιρεία Νεοελληνιστών Ιταλίας, στη Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας, στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και στους οργανωμένους φορείς των Αποδήμων και των Φιλελλήνων για να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.
Ταυτόχρονα έχει αρχίσει τη συλλογή σε όλο τον κόσμο υπογραφών Ελλήνων, Φιλελλήνων, Εκπαιδευτικών, Πανεπιστημιακών, συγγραφέων, ποιητών και ερευνητών. Η πλήρης πρόταση της ΟΕΚΑΙ και η ηλεκτρονική κάλπη για την συλλογή υπογραφών είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://www.forgreece.eu/modulofirma.php
Δεν σας κρύβω ότι στην έκκλησή μας έχει ανταποκριθεί ένας μεγάλος αριθμός ένθερμων υποστηρικτών μέσα στην Ομογένεια, στα Πανεπιστήμια και στην διεθνή κοινωνία.
Η ΟΕΚΑΙ, πιστεύοντας ότι η ανακήρυξη αυτής της ημέρας θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αναβάθμιση του Ελληνικού Πολιτισμού σε διεθνές πεδίο, ιδιαίτερα σήμερα με δεδομένη την τάση συρρίκνωσης και συμπίεσης των ΄μικρών΄ γλωσσών, ζητά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού να δρομολογήσει με ταχείς ρυθμούς την προβλεπόμενη διαδικασία καθιέρωσης που δεν προκαλεί καμμία δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ
Πανμιο Καλαβρίας
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ που έλαβαν το λόγο
Ζερδελής Ιωάννης (ΣΥΡΙΖΑ)
Χαρακόπουλος Μαξιμος (ΝΔ)
Μιχαλάκης Νικόλαος (ΣΥΡΙΖΑ)
Κόνσολας Εμμανουήλ (ΝΔ)
Γεροβασίλη Ολγα ( ΣΥΡΙΖΑ)
Διακάκη Μαρία ( ΣΥΡΙΖΑ)
Γιαννακάκη Μαρία (ΔΑ)
Αντωνίου Μαρία (ΝΔ)
Γκόγκας Χρήστος (ΠΑΣΟΚ)
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
- Παναγιώτα Νικολάου, εμπειρογνώμων Υπουργείου Εξωτερικών.
- Ευανθία Παπαδάτου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού
- Σοφία Ηρακλείδου
- Άννα Συριβίλη
- Βασιλική Ζώτου
- Κωνσταντίνος Πιτσιακούδης
- Αντώνης Σγουρόπουλος
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Προς
τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Υπουργό Εξωτερικών
τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση – Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 – της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα τη συζήτηση και λήψη απόφασης για την καθιέρωση ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικής Παιδείας, ύστερα από την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής και αφού ακολούθησε διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή ενέκρινε, ομόφωνα, τα παρακάτω:
- Να εκφράσει τις ευχαριστίες και τα θερμά συγχαρητήρια της στην ΟΕΚΑΙ (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας) για τη σπουδαία πρωτοβουλία και προσπάθεια που ανέλαβε για την καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικής Παιδείας. Η Επιτροπή αποδέχεται την πρόταση και τη στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις.
- Ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, που θα καθιερώνει την 24η Οκτωβρίου, ημέρα της ανακοίνωσης της βράβευσης από τη Σουηδική Ακαδημία του ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ως ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικής Παιδείας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Nessun commento:
Posta un commento