ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 25 marzo 2013

Πρωτοφανής εκδήλωση της Ομογένειας στη Σικελία. Immagine e Scrittura. Presenza greca a Messina dal Medioevo all'età moderna. Inaugurazione, 23.3.2013, Museo di Messina

Esposte per la prima volta a Messina 
le icone della chiesa greca 
distrutta durante il terremoto del 1908.

Un evento storico 
per la diaspora greca nel Meridione d'Italia,
promosso 
dal Consiglio Direttivo della Comunità Ellenica dello Stretto, 
Carmelo Micalizzi, Giuseppe Carbone, Daniele Macris, 
Athanasios Liosis e Costantino Nassis.

Al taglio del nastro 
il presidente della Assemblea Regionale Siciliana, 
onorevole Giovanni Ardizzone,
Anastasia Lazaridu, 
direttrice del Museo Bizantino e Cristiano di Atene
e Renata Lavagnini
dell'Istituto Siciliano di Studi Bizantini e Neoellenici.

Presente il presidente  della Regione Siciliana, 
onorevole Rosario Crocetta.
Το 1908 ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε όλη την πόλη της Μεσσήνας. Ο σεισμός αυτός έσβησε παντελώς και την ιστορική ελληνική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Τότε επενέβησαν το Ελληνικό και το Ρωσικό  Πολεμικό Ναυτικό για να βοηθήσουν στη διάσωση και ανακούφιση των σεισμοπαθών.
Το 1909 οι πολύτιμες 43 εικόνες αυτής της Εκκλησίας, που χρονολογούνται από το 1250 έως το 1850,  στάλθηκαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Ελλάδα και από τότε εκτίθενται στο ΒΧΜ της Αθήνας.
Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού, ύστερα από πρόταση του φιλόλογου καθηγητή Δανιήλ Μακρή, η Περιφέρεια Σικελίας, το Ίδρυμα Federico II και το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Παλέρμου κατάφεραν μαζί με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας να συνδιοργανωθεί μια Έκθεση αυτών των Εικόνων στο Περιφερειακό Μουσείο της Μεσσήνας από 23.3.13 έως 26.5.13 και στη συνέχεια για ένα άλλο δίμηνο στο Palazzo dei Normanni, έδρα της Περιφέρειας Σικελίας, στο Παλέρμο.
Η Έκθεση φέρει την ονομασία Immagine e Scrittura. Presenza greca a Messina dal Medioevo all'età moderna.
Με την ευκαιρία εκδόθηκε και ένας πλούσιος κατάλογος  400 σελίδων, σε συνεργασία με διάφορους φορείς και επιστήμονες.
Η Έκθεση αυτή είναι ένας άθλος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού (Carmelo Micalizzi, Giuseppe Carbone, Daniele Macris, Athanasios Liosis e Costantino Nassis).
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης της Σικελίας Rosario Crocetta, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Βουλής της Σικελίας Giovanni Ardizzone, η Δντρια του ΒΧΜ Αθηνών, Αναστασία Λαζαρίδου, η νεοελληνίστρια καθηγήτρια Renata Lavagnini, εκπρόσωποι των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών,  εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, Καθηγητές των Πανεπιστημίων και Σχολείων και πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών και, τέλος, πολλοί κάτοικοι της Μεσσήνας.
Στα Εγκαίνια παρευρέθηκε εκ μέρους των Ελληνοφώνων της Καλαβρίας ο καθηγητής Salvatore Dieni. 
Την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων εκπροσώπησε ο Γραμματέας Γιάννης Κορίνθιος.
Στους τέσσερεις αυτούς μήνες παραμονής της Έκθεσης στην Σικελία προβλέπεται ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών, μαθητών και σχολείων.
Η ίδια η Έκθεση στη συνέχεια θα μεταφερθεί και στην Αθήνα.
Μέχρι σήμερα την Έκθεση αυτή έχουν δει 50.000 επισκέπτες.
Η Ελληνική Κοινότητα του Στενού την επόμενη ημέρα των εγκαινίων διοργάνωσε στη νέα έδρα της στο κέντρο της Μεσσήνας και την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κορίνθιου, Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, που μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο της Σαρδηνίας AM&D Edizioni.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν αρκετοί Έλληνες και Φιλέλληνες της Σικελίας.
Μίλησαν για το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας Γιάννης Κορίνθιος και οι καθηγητές Δανιήλ Μακρής και Andrea Noto.










































Foto dall'inaugurazione di questa bella iniziativa, ideata dalla Comunità Ellenica dello Stretto e organizzata dalla Fondazione Federico II, Assemblea Regionale Siciliana, Museo Bizantino e Cristiano di Atene, Istituto Siciliano Studi Bizantini e Neoellenici "Bruno Lavagnini" e Assessorato Regionale per i Beni Culturali.

Nessun commento:

Posta un commento