ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

mercoledì 24 marzo 2021

«Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία». Τρεις παράλληλες εκθέσεις, με κοινά εκθέματα, του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Ελλάδα) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος).

«Νάπολη και Ελληνική Παλιγγενεσία»


Τρεις παράλληλες  εκθέσεις, με κοινά εκθέματα, παρουσιάζονται μετά τη συνεργασία του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Ελλάδα) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος). 

Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και την καποδιστριακή περίοδο. Προβάλλονται, για πρώτη φορά, ανέκδοτα αρχειακά τεκμήρια που φωτίζουν πτυχές της Παλιγγενεσίας, του βασιλείου των Δύο Σικελιών, του Φιλελληνισμού, και της συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα στοχεύοντας στην ανίχνευση πτυχών, διαδρομών και σχέσεων οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές. 

Δυστυχώς, όπως σε πολλές παρόμοιες δράσεις, η πανδημία ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό.  Κατά συνέπεια η έκθεση παρουσιάζεται σήμερα στην ψηφιακή της εκδοχή και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα εκτεθεί και στην φυσική της μορφή.

Αξιοποιώντας, λοιπόν, την εικονική πραγματικότητα και τις δυνατότητες πρόσβασης και περιήγησης μέσω διαδικτύου, δίνεται η  δυνατότητα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, να μεταφερθούν στο Κρατικό Αρχείο της Νάπολης, και να περιηγηθούν στην έκθεση μέσα από ένα πανοραμικό virtual tour  αλλά παράλληλα να θαυμάσουν τις αίθουσες ενός μοναδικού κτηρίου του 16ου αιώνα το οποίο κοσμούν τοιχογραφίες του Έλληνα ζωγράφου Βελισάριου Κορένσιου (μέσα 16ου /μέσα 17ου αι.) από την Κυπαρισσία.

Το αρχειακό υλικό του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης αποτελεί τον κορμό της έκθεσης γύρω από τον οποίο προστέθηκε αντίστοιχο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Ελλάδα)  και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος). 

Περιλαμβάνονται συνολικά  157 τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές των τριών φορέων τα οποία οργανώνονται στις ακόλουθες  ενότητες:

Α. Το Βασίλειο των Δυο Σικελιών

Β. Πολεμικές επιχειρήσεις

Γ. Ναυσιπλοΐα-ναυτικοί αποκλεισμοί-πειρατεία 

Δ. Φιλελληνισμός

Ε. Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συντονιστής δράσης: Γιάννης Κορίνθιος

Οργανωτική Επιτροπή

Candida Carino (Κρατικό Αρχείο Νάπολης-ΙΤΑΛΙΑ)

Αμαλία Παππά (Γενικά Αρχεία του Κράτους-ΕΛΛΑΔΑ)

Χαράλαμπος Χοτζάκογλου και Ιωάνννης Ηλιάδης (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών-ΚΥΠΡΟΣ)


Γραφικός σχεδιασμός-επεξεργασία πολυμέσων

Armando Traglia (Κρατικό Αρχείο Νάπολης-ΙΤΑΛΙΑ)


ΑΙΓΙΔΕΣ

Eπιτροπή ¨ΕΛΛΑΔΑ 2021¨

Βουλή των Αντιπροσώπων

Περιφέρεια Καμπανίας

Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη

Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα

Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο

Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αγία Έδρα



 

Nessun commento:

Posta un commento