Αιολική ενέργεια μέσω ...ανεμόμυλων στην Τήνο.
Η παράδοση συμπράττει με την επιστήμη.
Η παράδοση συμπράττει με την επιστήμη.
Μια τεχνολογία προσαρμοσμένη στο νησιώτικο περιβάλλον.
#ThewindmillsinTinos #Tinosisland #windenergy #energiaeolica #kellianos #ariskastorinis #janniskorinthios #κελλιανος #αιολικήενέργεια #ανεμόμυλοι #περιβάλλον #σώζουμετουςπαραδοσιακούςανεμόμυλους, #Τήνος #όχιστιςανεμογεννήτριες #ναιστουςανεμόμυλους
Elementary my dear Watson!
ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ!
H εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου από τον άνθρωπο αποτελεί μία πρακτική που βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.
Χαρακτηριστικό διαχρονικό παραδείγμα εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας είναι οι ανεμόμυλοι της Τήνου.
Η Τήνος διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο αιολικό δυναμικό, μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.
Η Τήνος διαθέτει παράλληλα τον μεγαλύτερο αριθμό ανεμόμυλων στις Κυκλάδες, σπουδαία απομεινάρια της πολιτιστικής κληρονομιάς, με αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό και εθνολογικό ενδιαφέρον.
Σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξανά τους ανεμόμυλους της Τήνου για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, για μια βιώσιμη ανάπτυξη, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι παλιοί ανεμόμυλοι που είναι εγκαταλειμμένοι και ερειπωμένοι θα επαναλειτουργήσουν, θα επιφέρουν προστιθέμενη αξία, θα παράγουν την αναγκαία αιολική ενέργεια για τις τοπικές ανάγκες και συγχρόνως θα γίνουν και τουριστικά αξιοθέατα.
Ανεμογεννήτρια σε σχήμα παλαιού ανεμόμυλου ώστε να προσαρμόζεται αρμονικά στο νησιώτικο περιβάλλον, με πανιά αυτόματης αυξομείωσης της επιφάνειας τους, ανάλογα με την ένταση του ανέμου.
Η ανεμογεννήτρια αυτή έχει αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Υπουργείου Βιομηχανίας Ιταλίας με αρθ. 102011901939795 (BA2011A000022) στο όνομα του Άρη Καστορίνη, Αρχιτέκτονα και Πολιτικό Μηχανικό – Περιβαλλοντολόγο με έδρα στην Τήνο και Ιταλία.
Η εφεύρεση είναι η σχεδίαση μιας ανεμογεννήτριας, εμπνευσμένης από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους των Κυκλάδων αλλά με σύγχρονη τεχνολογία με πανιά, που προσαρμόζονται στην ένταση των ανέμων, αντιθέτως με τα μεταλλικά πτερύγια των σημερινών ανεμογεννητριών.
Ο πύργος θα αποτελείται από τα υπάρχοντα απομεινάρια των ανεμόμυλων, επισκευασμένων η ανακατασκευασμένων ενώ τα πτερύγια με τον δρομέα θα αποτελούνται από πανιά αυξομειωμένης επιφανείας που θα δίνουν την περιστροφική κίνηση του ρότορα και συνάμα στην γεννήτρια, με όλες σχεδόν τις καιρικές συνθήκες
Η αυτόματη και διαδοχική αυξομείωση της επιφάνειας των πανιών, που θα ελέγχεται από ανεμόμετρα και ειδικές ακίδες, θα λειτουργεί έτσι ώστε όταν οι άνεμοι είναι χαμηλής έντασης, τα πανιά θα ανοίγουν διαδοχικά, δίνοντας την κυκλική κίνηση στον ρότορα, αντίθετα όταν οι άνεμοι θα είναι δυνατότεροι τότε τα πανιά θα τυλίγονται αυτόματα και η επιφάνεια τους θα μικραίνει. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται μια σχεδόν σταθερή περιστροφική κίνηση του ρότορα με όλες τις καιρικές συνθήκες. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες με πολύ δυνατούς ανέμους δεν λειτουργούν λόγω ασφαλείας ενώ με χαμηλή ένταση των ανεμών μένουν ακίνητοι.
Οι μικρές διαστάσεις των πύργων, που ήδη υπάρχουν, οι διαστάσεις και η μορφή των πτερυγίων σχεδιασμένων σύμφωνα με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους αλλά με σύγχρονα υλικά και τα πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου, κάνουν την προτεινόμενη ανεμογεννήτρια να εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον των νησιών μας.
Οι οικοδομικές εργασίες αποκατάστασης, ανακατασκευής, συντήρησης κλπ. θα απασχολούν τοπικό εργατικό δυναμικό, αντιθέτως με τις μεταλλικές προκατασκευασμένες ανεμογεννήτριες που επιφέρουν οικονομικό όφελος μόνο και αποκλειστικά στις πολυεθνικές εταιρίες.
Windmill rotor
This project rehabilitates a traditional Greek windmill introducing a new type of rotor with automatically variable sail surface according to the intensity of the wind. The rotor allows the windmill to work in any wind condition optimizing energy production.
https://kastorinis.com/Default.cshtml
Οι ανεμόμυλοι στην Τήνο…
Οι ανεμόμυλοι εμφανίστηκαν στην Τήνο την περίοδο της ενετοκρατίας.
Ο κλασικός ανεμόμυλος έχει στρογγυλό σχήμα, τρία επίπεδα και οχτώ αντένες που συγκρατούν τα τριγωνικά πανιά, ενώ στο θόλο του εντοπίζεται το κινούμενο τμήμα του.
Οι τελευταίοι μύλοι εγκαταλείφθηκαν λίγο πριν τη δεκαετία του ’80 και από τότε αποτελούν αξιοθέατα ή μετατράπηκαν σε πρωτότυπες κατοικίες.
Παράλληλα με τους ανεμόμυλους, λειτουργούσαν και νερόμυλοι σε περιοχές με χείμαρρους (στο Λάζαρο, στο Αγάπη, στην Περάστρα κ.α.).
https://tinosecret.gr/o-milos/
Nessun commento:
Posta un commento