Στη Βουλή αύριο η νομοθετική εξουσιοδότηση για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
http://www.panhellenicpost.com/2017/02/22/στη-βουλή-αύριο-η-νομοθετική-εξουσιοδ/
22 Φεβρουαρίου 2017,
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα.- Στη Βουλή θα κατατεθεί αύριο, Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, σύμφωνα με έγκυρες με πληροφορίες της Panhellenic Post, η εξουσιοδοτική διάταξη ανακήρυξης «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».
Η Διάταξη αυτή παρέχει τη νομοθετική εξουσιοδότηση, κατά τις διατάξεις του άρθρου 43 παρ. 2 εδ. β του Συντάγματος, στους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και Εξωτερικών, ώστε με κοινή τους απόφαση , η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να ανακηρυχθεί ρητή ημερομηνία ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» και να καθιερωθεί το ακριβές περιεχόμενο αυτής.
Ωστόσο, έγκυροι κοινοβουλευτικοί κύκλοι εξέφραζαν την απορία σε τι αποβλέπει η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή εξουσιοδοτική Διάταξη, και σε τι χρειάζεται η νομοθετική εξουσιοδότηση, αφού οι υπουργοί έχουν το δικαίωμα της υπογραφής κοινών αποφάσεων!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Τετάρτης (22,Φεβρουαρίου), ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που παρίστατο στη συνάντηση του προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, φέρεται να διαβεβαίωσε τα μέλη της ΠαΔΕΕ ότι αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017, κατατίθεται στη Βουλή η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το θέμα της ανακήρυξης «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Όπως είπε στην Panhellenic Post ο π. Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Γιάννης Πανταζόπουλος, ο κ. Κουίκ τους ζήτησε στήριξη στη διαδικασία καθιέρωσης σχετικών εορταστικών εκδηλώσεων στο χώρο της ομογένειας.
Ωστόσο, ή τα μέλη της ΠαΔΕΕ δεν κατάλαβαν καλά τι τους είπε ο κ. Κουίκ ή ο υφυπουργός δεν το εξήγησε, ότι αυτό που κατατίθεται στη Βουλή δεν είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), αλλά η νομοθετική εξουσιοδότηση για να ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών των υπουργών κλπ.
Πάντως, αν και η κατάθεση στη Βουλή της εξουσιοδοτικής Διάταξης, αποτελεί ένα μήνυμα της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της ιδέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και του π. προέδρου της, Γιάννη Κορίνθιου, για τη θέσπιση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (σ.σ. η πρόταση των Ιταλών αφορούσε Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού) εντούτοις το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ούτε καν η ημερομηνία που θα θεσπιστεί (εξωδίκως έχει γίνει γνωστή η μέρα της 9ης Φεβρουαρίου-Ημέρα θανάτου του Διονύσιου Σολωμού και ανήμερα διοργανώθηκαν σημαντικές εκδηλώσεις στη Νάπολη της Ιταλίας) αποτελεί προμήνυμα και νέων επί του θέματος καθυστερήσεων.
Επίσης είναι θετικό το γεγονός ότι -όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από την εξουσιοδότηση- η κυβέρνηση εγκατέλειψε την «ιδέα» να ανακηρύξει την απαράδεκτη «Ημέρα Ελληνοφωνίας» αντί του ορθού «Ελληνικής Γλώσσας», όπως και η ΡΗΡ αρθρογραφικά είχε μετ΄εμφάσεως επισημάνει και ο αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης είχε επιχειρηματολογήσει πρόσφατα στη Βουλή σε σχετική επερώτηση.
Η εξουσιοδοτική Διάταξη ανακήρυξης «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»
Αρθρο 36,
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, και Εξωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», και καθορίζεται το ακριβές περιεχόμενο αυτής, με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση ιδίως εθνικών, κοινωνικών, φιλολογικών, πολιτιστικών ή άλλων θεμάτων. Με την ως άνω απόφαση καθορίζεται η οργάνωση και το περιεχόμενο των σχετικών εκδηλώσεων και ενεργειών, η προώθηση της διεθνούς καθιέρωσης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακό ζήτημα που αφορά στις πραγματοποιούμενες κατά την «παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» δράσεις.
Nessun commento:
Posta un commento