«Πολύ φιλόδοξο» χαρακτήρισε, με δήλωσή του, το στόχο του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, όπως ο Υφυπουργός τον εξέθεσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, μέχρι την 9η Φεβρουαρίου 2017 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Τούτο διότι όχι μόνον χρειάζονται οι υπογραφές τριών συναρμόδιων υπουργών, αλλά και γιατί όλα όσα εξήγγειλε ο κ. Κουίκ περί πανηγυρικών κλπ. συνεδριάσεων και συσκέψεων φορέων των υπουργείων και –προφανώς – της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) η οποία περιέργως πως δεν αναφέρθηκε καθόλου από τον κ. Υφυπουργό στον όλο σχεδιασμό- απαιτούν το χρόνο τους.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Σάββας Αναστασιάδης, σε απάντηση των όσων δημοσιοποιήθηκαν από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό της 9ης Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας» και την πορεία του θέματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας που φαίνεται να μην γνωρίζει ο κ. Κουίκ, υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, το καλοκαίρι του 2014 από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Στη συνέχεια, κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο εσωτερικό της χώρας, που είναι προϋπόθεση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της αλλαγής της Κυβέρνησης, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε.
Με καθυστέρηση 2 ετών, αλλαγή 4 ημερομηνιών ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και παλινωδίες μεταξύ νομοθετικής ρύθμισης ή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), το θέμα φαίνεται να οδεύει προς επίλυση.
Παρά την θετική εξέλιξη, θεωρούμε πολύ φιλόδοξο το στόχο, έως την 9η Φεβρουαρίου 2017 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».
Επί του προκειμένου, καλά πληροφορημένες πηγές, εξέφραζαν την απορία για το πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αναφέρεται σε «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας» όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι τον χαρακτηρισμό μιας «Ημέρας» ως Παγκόσμιας αποφασίζει και απονέμει μόνον η UNESCO. Μάλιστα, πρόσθεταν, χρειάζεται απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO, η οποία συνεδριάζει μόνο δύο φορές το χρόνο, κατά μήνα Μάρτιο και Σεπτέμβριο.
Επιπροσθέτως, συμπλήρωναν, κατά πάγια τακτική, πρώτα θεσμοθετείται στο ενδιαφερόμενο Κράτος η ΗΜΕΡΑ και μετά κατατίθεται αίτημα στην UNESCO, για να αποδοθεί και να θεσμοθετηθεί ο χαρακτηρισμός της ως «Παγκόσμιας». Μολονότι τόσο η ΓΓΑΕ όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να γνωρίζουν τη διαδικασία, εντούτοις για τη δημιουργία εντυπώσεων, προφανώς, και λόγω της πολύχρονης ταλαιπωρίας του όλου θέματος, προχωρούν στην προαναγγελία πανηγυρικών συνεδριάσεων και διυπουργικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για το τελετουργικό μέρος στα σχολειά και αλλού εντός και εκτός χώρας και, μάλιστα, χωρίς τη συμμετοχή των ομογενειακών παραγόντων που πρωτοστάτησαν στην όλη ιδέα!
Στο μεταξύ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θέλουν τώρα -και που σημαίνει επιστροφή στο Προεδρικό Διάταγμα αντί για Νόμο, όπως επί ματαίω περιμέναμε 12 μήνες (!) – πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Εξωτερικών κ.κ. Σκουρλέτη, Γαβρόγλου και Κοτζιά. Για δε την προώθηση της ιδέας στην UNESCO πέραν της θεσμοθέτησης σε τοπικό επίπεδο της «Ημέρας» θα χρειασθούν κατάλληλες διπλωματικές επαφές και συνεννοήσεις ώστε η ελληνική πρόταση να τύχει ευρύτερης υποστήριξης, κάτι που είναι απαραίτητο για να ευοδωθεί το αίτημα της καθιέρωσης «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού».
http://www.panhellenicpost.com/2016/12/16/φιλόδοξος-ο-στόχος-έως-την-9η-φεβρουαρ/
Nessun commento:
Posta un commento