ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 22 dicembre 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

http://www.terensquick.gr/2016/12/blog-post_22.html



Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος και για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ συναντήθηκε σήμερα στο Γραφείο του με τον κ. Κωνσταντίνο Μίχο, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας (ΕΚΝΚ).

Το θέμα της συνάντησης ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, την οποία εισηγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, επί Προεδρίας του κ. Γιάννη Κορίνθιου, καθηγητή Νεοελληνιστή του Πανεπιστημίου Καλαβρίας. 

Όπως ενημέρωσε τον Υφυπουργό ο κ. Μίχος, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες στη Νεάπολη για τη στήριξη των κλασσικών σπουδών στα λύκεια της Ιταλίας, με την οργάνωση απογευματινών μαθημάτων της Νεοελληνικής στα κλασσικά λύκεια της Νεάπολης και της Καμπανίας, δράση η οποία έχει την απόλυτη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ο κ. Μίχος, τέλος, μετέφερε στον Υφυπουργό τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΚΝΚ κ Παύλου Κυπριανού, όπως και της Προέδρου της ΟΕΚΑΙ κας Όλγα Νασση.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών έκανε την εξής δήλωση:

«Ήταν το ωραιότερο ξεκίνημα της ημέρας. Η πρώτη συνάντησή μου ήταν με τον κ. Κωνσταντίνο Μίχο, Αντιπρόεδρο μιας πολύ σημαντικής ελληνικής Κοινότητας στο εξωτερικό, η οποία έχει μία υποδειγματική δράση και αυτόνομα και στα πλαίσια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ). Δράσεις που έχουν και την αμέριστη βοήθεια της εκεί Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μου μετέφερε την ικανοποίηση όλων των αδελφών μας της Ιταλίας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, με ημερομηνία την 9η Φεβρουαρίου, μέρα συνδεδεμένη με τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.


Όπως μου αποκάλυψε, έχουν αρχίσει ήδη τις ετοιμασίες για τον εορτασμό της Επετείου στα σχολεία της περιοχής τους. Τον διαβεβαίωσα ότι θα προσπαθήσω στα πλαίσια του Προγράμματός μου, εκείνη την ημέρα να είμαι στην Νεάπολη και να το γιορτάσουμε μαζί».

Il governo ellenico sta per varare la Giornata della Lingua Ellenica, dietro proposta dei Greci d'Italia. Η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας καθιερώνεται με ΚΥΑ, χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων της Ιταλίας.

Con grande piacere vi annuncio che finalmente il Governo Ellenico ha deciso, dietro proposta della Federazione delle Comunità e Confraternite Elleniche in Italia (presentata nel 2014), di celebrare ogni anno la Giornata della Lingua Ellenica il 9 febbraio.

Proprio un'ora fa il vicepresidente della Comunità Ellenica di Napoli e Campania, avv. Kostas Michos, ha incontrato ad Atene il viceministro degli Esteri Terrence Kouik, per ringraziarlo, anche a nome del sottoscritto, per aver accelerato l'iter dell'istituzione di questa Giornata e per comunicargli che sono stati già avviati i primi incontri con i docenti di latino e greco dei Licei Classici di Napoli e Campania per coordinare speditamente l'organizzazione  della Giornata della Lingua Ellenica a Napoli e in Campania il prossimo 9 febbraio 2017. 

Sono sicuro che riusciremo a superare il successo della Giornata 2016 alla Basilica di San Giovanni Maggiore (20 maggio 2016).
Anche quest'anno la Giornata a Napoli sarà organizzata sotto il patrocinio del Governo Ellenico, insieme con i Licei Classici, in sinergia con il Comune di Napoli, con la Comunità Ellenica di Napoli e Campania, la Federazione delle Comunità e Confraternite Elleniche in Italia, l'Accademia di Belle Arti di Napoli, l'Ordine degli Ingegneri di Napoli e la Società Filellenica Italiana.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, με πρόταση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κου Τέρενς Σπένσερ Νικολάου Κουΐκ, αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία καθιέρωσης Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).
Σήμερα, πριν μια ώρα, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Κο ΚΟΥΙΚ ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, Κο Κων/νος Μίχος.
Ο Κος Μίχος ευχαρίστησε, κι εκ μέρους μου, τον Κο Υφυπουργό γιατί είναι φανερό ότι το θέμα της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας οδεύει ταχέως προς επίλυση. 
Ο Κος Μίχος ανακοίνωσε επίσης στον Κο Υφυπουργό ότι προχωρούν στη Νάπολη με γοργό ρυθμό οι προετοιμασίες της δεύτερης Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του μετέφερε πρόσκληση του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, Κου Κυπριανού, να παρευρεθεί στον ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ των μαθητών των Κλασσικών Λυκείων στα πλαίσια αυτής της Ημέρας (9 Φεβρουαρίου 2017).
Ως εμπνευστής, τον Απρίλιο του 2014, αυτής της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας θέλω να ευχαριστήσω τον  Υφυπουργό Εξωτερικών Κο ΚΟΥΙΚ για αυτή τη θετική εξέλιξη, το τότε  και το τωρινό ΔΣ της ΟΕΚΑΙ που ομόφωνα στήριξε την πρότασή μου, τον πρέσβυ της Ελλάδος στη Ρώμη Κο Θεμ. Δεμίρη, τον πρώην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Κο Σάββα Αναστασιάδη, τον τωρινό πρόεδρο Κο Αλ. Τρανταφυλλίδη, τους μέχρι τώρα Γενικούς Δντές της ΓΓΑΕ, Κο Μαρκαντωνάτο, Κα Κόικα, Κο Κόκκινο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας Κο Γεννάδιο, την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους 200 Δήμους της Ελλάδος που ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση της καθιέρωσης, τη Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και όλους τους άλλους που στήριξαν εμπράκτως αυτήν την προσπάθεια μας.




Ο επιμένων Ελληνικά νικά!!! 





mercoledì 21 dicembre 2016

Il classico? La scelta migliore! Una serata diversa con gli alunni del Liceo Classico Garibaldi di Napoli

Garibaldi in Open Day: martedì 20 dicembre 2016

Il liceo classico GARIBALDI di Napoli ha aperto le sue porte alla cittadinanza.

Una bella iniziativa degli alunni per promuovere la leggerezza della cultura classica convinti che il metodo imparato nei cinque anni del liceo classico possa costituire l’arma vincente nel loro futuro universitario prima e professionale poi.


Per gli alunni come per Umberto Eco 
Il classico? La scelta migliore
http:// espresso.repubblica.it/opinioni/la­bustina­di­minerva/2011/11/30/news/il­classico­la­scelta­migliore­1.37827 

Istantanee di una serata di versi,
una serata coinvolgente ed emozionante.


Foto di Mara Laiso
La dirigente scolastica prof.ssa Emma Valenza con la prof.ssa Luisa Auzino all'inaugurazione dell'Open Day al Garibaldi













Foto di Salvatore De Lucia











venerdì 16 dicembre 2016

Για την αποκατάσταση της αλήθειας: Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας πρωτοστάτησε στην όλη ιδέα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας!





Για την αποκατάσταση της αλήθειας: Φωτοστιγμιότυπα στην Ελληνική Βουλή (17 Δεκεμβρίου 2014)



Ώρα 10.00΄π.μ. - Αίθουσα Γερουσίας σε κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Παρουσίαση των δράσεων της Ομογένειας και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας από τους κ.κ. Marco  Galdi, Πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας και Filippo d’ Oria, Επιστημονικό Διευθυντή της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας και  Ιωάννη Κορίνθιο, Πρόεδρο  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Προεδρεύει ο βουλευτής Σπυρίδων Αθ. Ταλιαδούρος, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Προεδρεύει ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς  





 
Eισηγητές: Marco Galdi, Filippo D'Oria, Γιάννης Κορίνθιος







 Στο Κυλικείο της Βουλής με τον πρόεδρο Κο Μεϊμαράκη


Στο Εστιατόρειο 

Ο πρόεδρος Κος Αναστασιάδης με τον καθ. Marco Galdi

Για την αποκατάσταση της αλήθειας: Κυριάκος Γεροντόπουλος: Το Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ προσωπικά από την θέση μου, τώρα αλλά και ως απλός βουλευτής, θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.



Βουλή: Ομόφωνο «ναι» της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας


Ομόφωνα αποφάσισε, σήμερα, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, μετά από εισήγηση του προέδρου Σάββα Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος Κος Σάββας Αναστασιάδης 
με τον Γιάννη Κορίνθιο και τον Νίκο Φράγκο
μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) η οποία, όπως τόνισε ο πρόεδρός της Γιάννης Κορίνθιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, θεωρεί ότι το μέλλον της ελληνικής γλώσσας ταυτίζεται με το μέλλον του ελληνισμού και ότι χρέος των Ελλήνων και των φιλελλήνων είναι να στηρίζουν και να τιμούν την ελληνική παιδεία και τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. 
Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν και οι δύο αρμόδιοι υφυπουργοί, Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος και Παιδείας, Γιώργος Σπήλιος, συγχαίροντας την ΟΕΚΑΙ. 
«Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας θα συμβάλει ιδιαίτερα στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού» είπε ο κ. Σπήλιος, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω σύνδεσης και μεγαλύτερου συντονισμού στον τομέα της ελληνικής παιδείας ανά τον κόσμο και μέσα από την επικαιροποίηση των στοιχείων.
«Πιστεύω ότι η ελληνική γλώσσα έχει μεγάλη δύναμη σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο κ. Γεροντόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τα ελληνικά που διδάσκονται σε όλο τον κόσμο είναι και ένα εργαλείο διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού».
Παράλληλα, ο κ. Γεροντόπουλος, με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Επιτροπής, κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να συναντηθούν μαζί του ώστε το συντομότερο, να οριστικοποιηθούν οι θέσεις όλων για το νομοσχέδιο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο ζήτημα. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως τη σημασία της ευρείας αποδοχής του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
«Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να το περάσουμε από την UNESCO» τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα Παπαχριστοπούλου, εξηγώντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την καθιέρωσή της Ημέρας ως Παγκόσμιας,  έως την προσεχή άνοιξη που θα είναι το επόμενο συμβούλιο των Εθνικών Επιτροπών της  UNESCO.  Η ίδια εξέφρασε και τις ενστάσεις της ως προς την αρχική ημερομηνία που είχε προταθεί από την ΟΕΚΑΙ, τη 10η Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία θα επισκίαζε έναν δεύτερο εορτασμό. 
Σε αναζήτηση άλλης ημερομηνίας από τους βουλευτές που έλαβαν τον λόγο, προτάθηκαν δύο άλλες ημερομηνίες, η 24η και η 18η Οκτωβρίου, σημαντικές για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, κατά τις οποίες ανακοινώθηκαν τα βραβεία Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη, αντίστοιχα. Παράλληλα, για την ενίσχυση της προσπάθειας για την παγκόσμια καθιέρωση προτάθηκε να τεθεί αυτή υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σ. Αραβοπούλου 



Δείτε επίσης

http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/summetokhe-uphupeks-kurgerontopoulou-ste-sunedriase-tes-eidikes-epitropes-tes-boules-gia-ton-ellenismo-tes-diasporas-me-thema-ten-kathierose-emeras-ellenikes-glossas.html

http://paidis.com/2014/10/16/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/#more-77417

Σάββας Αναστασιάδης: Η πρόταση για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, το καλοκαίρι του 2014 από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας

«Πολύ φιλόδοξο» χαρακτήρισε, με δήλωσή του, το στόχο του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, όπως ο Υφυπουργός τον εξέθεσε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, μέχρι την 9η Φεβρουαρίου 2017 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Τούτο διότι όχι μόνον χρειάζονται οι υπογραφές τριών συναρμόδιων υπουργών, αλλά και γιατί όλα όσα εξήγγειλε ο κ. Κουίκ περί πανηγυρικών κλπ. συνεδριάσεων και συσκέψεων φορέων των υπουργείων και –προφανώς – της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) η οποία περιέργως πως δεν αναφέρθηκε καθόλου από τον κ. Υφυπουργό στον όλο σχεδιασμό-  απαιτούν το χρόνο τους.
Ειδικότερα, ο  αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Σάββας Αναστασιάδης, σε απάντηση των όσων δημοσιοποιήθηκαν από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό της 9ης Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας» και την πορεία του θέματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας που φαίνεται να μην γνωρίζει ο κ. Κουίκ, υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, το καλοκαίρι του 2014 από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας και έγινε ομόφωνα αποδεκτή. 

Στη συνέχεια, κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο εσωτερικό της χώρας, που είναι προϋπόθεση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της αλλαγής της Κυβέρνησης, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. 
Με καθυστέρηση 2 ετών, αλλαγή 4 ημερομηνιών ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και παλινωδίες μεταξύ νομοθετικής ρύθμισης ή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), το θέμα φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. 
Παρά την θετική εξέλιξη, θεωρούμε πολύ φιλόδοξο το στόχο, έως την 9η Φεβρουαρίου 2017 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». 

Επί του προκειμένου, καλά πληροφορημένες πηγές, εξέφραζαν την απορία για το πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αναφέρεται σε «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας» όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι τον χαρακτηρισμό μιας «Ημέρας» ως Παγκόσμιας αποφασίζει και απονέμει μόνον η UNESCO. Μάλιστα, πρόσθεταν, χρειάζεται απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO, η οποία συνεδριάζει μόνο δύο φορές το χρόνο, κατά μήνα Μάρτιο και Σεπτέμβριο.
Επιπροσθέτως, συμπλήρωναν, κατά πάγια τακτική, πρώτα θεσμοθετείται στο ενδιαφερόμενο Κράτος η ΗΜΕΡΑ και μετά κατατίθεται αίτημα στην UNESCO, για να αποδοθεί και να θεσμοθετηθεί ο χαρακτηρισμός της ως «Παγκόσμιας». Μολονότι τόσο η ΓΓΑΕ όσο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να γνωρίζουν τη διαδικασία, εντούτοις για τη δημιουργία εντυπώσεων, προφανώς, και λόγω της πολύχρονης ταλαιπωρίας του όλου θέματος, προχωρούν στην προαναγγελία πανηγυρικών συνεδριάσεων και διυπουργικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για το τελετουργικό μέρος στα σχολειά και αλλού εντός και εκτός χώρας και, μάλιστα, χωρίς τη συμμετοχή των ομογενειακών παραγόντων που πρωτοστάτησαν στην όλη ιδέα!
Στο μεταξύ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θέλουν τώρα  -και που σημαίνει επιστροφή στο Προεδρικό Διάταγμα αντί για Νόμο, όπως επί ματαίω περιμέναμε 12 μήνες (!) – πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Εξωτερικών κ.κ. Σκουρλέτη,  Γαβρόγλου και Κοτζιά. Για δε την προώθηση της ιδέας στην UNESCO πέραν της θεσμοθέτησης σε τοπικό επίπεδο της «Ημέρας» θα χρειασθούν κατάλληλες διπλωματικές επαφές και συνεννοήσεις ώστε η ελληνική πρόταση να τύχει ευρύτερης υποστήριξης, κάτι που είναι απαραίτητο για να ευοδωθεί το  αίτημα της καθιέρωσης «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού».
http://www.panhellenicpost.com/2016/12/16/φιλόδοξος-ο-στόχος-έως-την-9η-φεβρουαρ/


Για την αποκατάσταση της αλήθειας: Δεύτερο ανακοινωθέν τριημέρου συσκέψεων της ΟΕΚΑΙ με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και διοικητικά στελέχη διαφόρων Υπουργείων (ΑΘΗΝΑ, 1/2/3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014)


Για την πρόταση καθιέρωσης της 10ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ενημέρωσε την Γ.Γ.Α.Ε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ιταλίας.





Την Τρίτη 1 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΓΑΕ , συνάντηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ πρέσβυ κ. Μαρκαντωνάτο και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας για την καθιέρωση της 10ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού καθώς και οι δράσεις της αναφορικά με την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας, στην Ιταλία.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας καθηγητής κ.  Ι. Κορίνθιος, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μιλάνου κ. Ν. Φράγκος καθώς και ο καθηγητής κ. Δ. Φέσσας , μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας αρμόδιος για τα εκπαιδευτικά θέματα και Δ/ντης του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Ελληνικού  Μορφωτικού Κέντρου Μιλάνου. Παρούσες στη συνάντηση ήταν και η κα Β. Παπακωστοπούλου, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και η κα Ε. Παπαδάτου , Προϊσταμένη της Δ/νσης Ευρώπης της ΓΓΑΕ.
Η πλήρης πρόταση της ΟΕΚΑΙ και η ηλεκτρονική κάλπη για την συλλογή υπογραφών είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://www.forgreece.eu/modulofirma.php

http://www.ggae.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=1351&cnode=22