1 Απριλίου 2016
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα. Η αναβολή της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) εξ αιτίας της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών στην ομομέλεια της Βουλής, για τη Δικαιοσύνη και την διαφθορά, οδήγησε σε ματαίωση της παρουσίας τόσο του ομογενή μεγαλομέτοχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, όσο και της Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Φιλελλήνων Ιταλίας, Όλγας Νάσση στην εν λόγω Επιτροπή, οι εργασίες της οποίας είχαν μετατεθεί για χθες Πέμπτη 31 Μαρτίου.
Τόσο ο κ. Σαββίδης όσο και η κυρία Νάσση έπρεπε να ταξιδέψουν. Ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι δεν θα πήγαινε στη χθεσινή συνεδρίαση εξαιτίας “ανειλημμένων υποχρεώσεων”. Ο Ιβάν Σαββίδης το απόγευμα αναμενόταν στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, καθώς και ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας. Η δε Όλγα Νάσση να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής, για τον Ελληνισμό της Ιταλίας.
Ιβάν Σαββίδης, Όλγα Νάσση.
Ο κ. Σαββίδης, με επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές, ενημέρωσε πως δεν θα μπορούσε να δώσει χθες το παρών λόγω σημαντικής συνάντησης που είχε στη Ρωσία, αλλά είναι διατεθειμένος να μιλήσει σε οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη ημερομηνία, την επόμενη ή την μεθεπόμενη Τετάρτη.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση με τον Ιβάν Σαββίδη το παρών αναμενόταν να δώσει και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σαμαράς.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και Φιλελλήνων Ιταλίας, Όλγα Νάσση, είχε προγραμματίσει για χθες Πέμπτη την αναχώρησή της από την Αθήνα.
Η Όλγα Νάσση
Η Πρόεδρος Όλγα Νάσση, απέστειλε, πάντως, επιστολή προς την Επιτροπή με τις θέσεις της Ομοσπονδίας σε μια σειρά ζητημάτων όπως είναι:
1. Το θέμα της καθιέρωσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού .
2. Σχέδιο απογραφής όλης της υλικής και άυλης ελληνιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία.
3. Πρωτοβουλίες πολιτιστικής προβολής της Ελλάδος, στα πλαίσια του έτους αφιερωμένο στον Αριστοτέλη.
4. Την ενδυνάμωση των επίτιμων αντιπροσωπειών στην Ιταλία, και,
5. Την παροχή κινήτρων στις διάφορες τοπικές Ιταλικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν με την μετονομασία οδών και να αποκαταστήσουν την ιστορική και πολιτιστική μνήμη των Ελλήνων.
Αναλυτικότερα, η επιστολή της Προέδρου της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και Φιλελλήνων Ιταλίας, Όλγας Νάσση, προς την Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, έχει ως εξής:
Η επιστολή
<<Αθήνα , 28 Μαρτίου 2016
Αξιοτμοι συμπολίτες,
σε εμάς τους Έλληνες της διασποράς, όπου ζούμε σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, τυγχάνει συχνά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μάλιστα στη διάρκεια πολιτικών συζητήσεων να ακούμε διάφορες λέξεις, που για τους φιλοξενούμενους να είναι ίσως σημαντικές, όμως για εμάς και τη γλώσσα μας είναι λέξεις οικείες, μητρικές θα έλεγα, αν μη τι άλλο εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.
Λέξεις όπως «Ευρώπη», όπως «Δημοκρατία», ήμασταν εμείς πρώτοι που τις εφευρέσαμε για να τις δωρίσουμε μετά στους άλλους. Ακόμα και αν μακρυά από εμάς, πέρα από τη χώρα μας, συχνά αποκτούν μια υποκριτική χροιά, μια άηχη ηχώ, , ανάμεσά μας αντηχούν αδιάλληπτα αγνές και φιλικές, γεμάτες με την ιστορία και τις ιδέες μας, γεννημένες εδώ, μεγαλωμένες δίπλα στο σιτάρι, το κριθάρι, το αμπέλι και την ελιά.
Εμείς οι Έλληνες της διασποράς γινόμαστε δάσκαλοι, όπου και να πηγαίνουμε. Δημοκρατία σημαίνει δύναμη και εξουσία του λαού, όχι του χρήματος. Ευρώπη σημαίνει υποδοχή πολιτών, όχι πολιορκημένο οχυρό. Ελλάδα σημαίνει σχολείο λαών, όχι φτωχός ζητιάνος υπό παρακολούθηση.
Με μια υπερήφανη αλληλεγγύη εμείς οι Έλληνες κάνουμε το γύρω του κόσμου. Και στην Ιταλία, όπου βρίσκομαι και έχω την τιμή, ως πρώτη γυναίκα στην ιστορία, να εκπροσωπώ την κοινότητά μας, το ίδιο πρεσβεύουμε, ιδιαίτερα σε μια χώρα στην οποία, περισότερο από όλες τις άλλες, συνεισφέραμε στον πολιτισμό της.
Έχουμε εμπιστοσύνη λοιπόν, ότι ο φιλελληνισμός των τελευταίων χρόνων δεν είναι απλά μια μόδα που θα περάσει, αλλά πιστεύουμε ότι, αργά ή γρήγορα, οι ιταλοί θα κάνουν κτήμα τους και θα μάθουν από τις μάχες και τις κακουχίες, που εμείς οι Έλληνες περνάμε. Γιατί είναι και προς δικό τους όφελος το γεγονός ότι εμείς, πρώτοι από όλους τους Ευρωπαίους υπομένουμε τα παραπάνω.
Η Ελλάδα, τυγχάνει πολλές φορές – η ιστορία συχνά το επιβεβαιώνει – να βρίσκεται χωρισμένη, όταν πρέπει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και να λύνει προβλήματα, ειδικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς, στην πραγματικότητα όμως είναι και παραμένει ενωμένη. Γιατί, σήμερα είναι όλη η Ελλάδα που υπομένει και μάχεται, με διαφόρους τρόπους.
Είμαστε εμείς όλοι αυτοί, οι οποίοι ως ένα συμπαγές σύνολο αποτελούσαμε και αποτελούμε ακόμη το μοντέλο της Ευρώπης, δεν πρέπει να το ξεχνάμε!
Για το λόγο αυτό, με εμπιστοσύνη και σιγουριά προχωράμε ήρεμοι το δρόμο μας. Τόσο στην Ιταλία, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν Έλληνες ανά τον κόσμο. Και αν τα σώματά μας βρίσκονται μακρυά το ένα από το άλλο, οι καρδιές μας και οι ψυχές μας είναι δίπλα η μία στην άλλη. Και να θυμάστε πως ίσως κανείς άλλος να μην αισθάνεται περισσότερο κοντά στην πατρίδα του, όσο αισθάνεται αυτός που είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται μακρυά από αυτήν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και για ακόμη άλλους, που, λόγω οικονομίας χρόνου, απέφυγα να αναφερθώ, βρίσκομαι σήμερα εδώ και θα ήθελα να ζητήσω τη δική σας συνδρομή και βοήθεια, ώστε να συνεχίσουμε το πλούσιο έργο που βρήκαμε παρακαταθήκη από τους προκατόχους μας στην Ομοσπονδία και με τη σειρά προσβλέπουμε να αναπτύξουμε και να φέρουμε σε πέρας, στη γείτονα χώρα της Ιταλίας:
1. Πάνω από όλα, θεωρώ χρέος μου να θέσω ως μέγιστης σημασίας, το θέμα της καθιέρωσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού. Να ξέρετε ότι στην Ιταλία ήδη προχωρούν οι προετοιμασίες όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων και των ιταλικών Φιλελληνικών οργανώσεων (όπως για παράδειγμα της Φιλελληνικής Εταιρείας της Ιταλίας ) για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα τιμήσουν με τη μέγιστη αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια την ημέρα αυτή της 20ης Μαίου. Μην ξεχνάτε πως αυτή η ημέρα πλησιάζει.
2. Για την διετία της θητείας μας, έχουμε σκοπό να προωθήσουμε το σχέδιο της απογραφής όλης της υλικής και άυλης ελληνιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία και να την καταστήσουμε διαδικτυακή, ώστε να εγγυηθούμε τη μέγιστη προβολή, διαφάνεια και χρηστικότητα για εμάς τους ίδιους και τους τις γενιές που θα ακολουθήσουν.
3. Προετοιμάζουμε ήδη πολυάριθμες πρωτοβουλίες πολιτιστικής προβολής της χώρας, στα πλαίσια του έτους αφιερωμένο στον Αριστοτέλη μέσω προγραμματισμού από πλευράς της Ομοσπονδίας, στον οποίο θα συμμετέχουν ιταλικά σχολεία και Δήμοι.
4. Εισηγούμεθα την ενδυνάμωση των επίτιμων αντιπροσωπειών στην Ιταλία, εκμεταλλευόμενοι και επωφελούμενοι των υψηλών προσωπικοτήτων της Διασποράς, ώστε να βοηθήσουμε την Διπλωματία μας σε μια έκτακτη και δύσκολη στιγμή για τη γενέτειρα πατρίδα μας.
5. Σκοπεύουμε τέλος να δώσουμε κίνητρα στις διάφορες τοπικές Ιταλικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν με την μετονομασία οδών και να αποκαταστήσουν την ιστορική και πολιτιστική μνήμη των Ελλήνων, γιατί είμαστε πεποισμένοι ότι με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται και η μνήμη των ανθρώπων που ζουν σε αυτούς, ενδυναμώνεται η αίσθηση του ανήκειν και εδραιώνονται οι ιστορικές σχέσεις των δύο λαών. Με δική μας αίτηση βρίσκεται στα τελευταία βήματά του η θέσπιση με Απόφαση στη Μεσσίνα , πόλη στην οποία ζω, «Ακτη’ των Ελήνων», στα ιστορικά σημεία της πόλης, όπου είχε την έδρα της η Ελληνική Κοινότητα. Καμία από τις ιστορικές ονομασίες δεν κρατήθηκε ζωντανή, μετά το τραγικό σχίσμα του περασμένου αιώνα. Αναγκαίο και σύμφωνο με βάσει την οριοθέτηση του Δήμου Μεσσίνας, έλαβε χώρα κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού και με Απόφαση του Συμβουλίου της Επαρχίας της Μεσσίνας ν.44/10.02.2012, στα πλάισια της ιστορικής ελληνικής μειονότητας, σύμφωνα
με το Ν.482/1999. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αποτελεί μια οφειλόμενη πράξη προς τον ελληνικό λαό, που επί αιώνες, προσέφερε στην κοινωνική και πολιτισιτκή ζωή του τόπου τα μέγιστα, καθώς επίσης στην οικονομία και στο θεαθήναι της πόλης της Μεσσίνας.
Ελπίζουμε και προσδοκούμε να σας βρίσκουμε πάντα κοντά μας, σε κάθε προσπάθεια που θα κάνουμε, προκειμένου να τιμούμε τον πολιτισμό μας, να διατηρούμε τη γλώσσα μας και να προωθούμε τις αρχές μας.
Ευχαριστώ όλους θερμά και εύχομαι καλή δουλειά και καλή δύναμη.
Η Πρόεδρος
Όλγα Νάσση>>
Η Επιτροπή
Να σημειωθεί ότι η Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς αποτελείται από 33 βουλευτές. Αντικείμενό της είναι, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός δράσεων της Βουλής και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και η καταγραφή των προβλημάτων των Ελλήνων ομογενών. Εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, συζητείται η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων από ομογενείς, ενόψει και της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Αν και σπάνια, δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η Επιτροπή αναβάλει προγραμματισμένη συνεδρία της. Ωστόσο, όπως παρατηρούσαν ομογενειακοί κύκλοι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι πολύ φειδωλός σε αναβολές καθώς τις περισσότερες φορές προσκεκλημένοι είναι Απόδημοι οι οποίοι ταξιδεύουν από μακριά και δεν είναι εύκολη ούτε αδάπανη η αλλαγή των εισιτηρίων τους την τελευταία ώρα.
http://www.panhellenicpost.com/2016/04/01/ματαιώθηκε-η-εμφάνιση-του-ιβάν-σαββίδ/