ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 31 marzo 2016

Ματαιώθηκε η εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη και της Όλγας Νάσση στην Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού


1 Απριλίου 2016

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Αθήνα. Η  αναβολή της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) εξ αιτίας της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών στην ομομέλεια της Βουλής, για τη Δικαιοσύνη και την διαφθορά, οδήγησε σε ματαίωση της παρουσίας τόσο του ομογενή μεγαλομέτοχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, όσο και της Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Φιλελλήνων Ιταλίας, Όλγας Νάσση στην εν λόγω Επιτροπή, οι εργασίες της οποίας είχαν μετατεθεί για χθες Πέμπτη 31 Μαρτίου.
Τόσο ο κ. Σαββίδης όσο και η κυρία Νάσση έπρεπε να ταξιδέψουν. Ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι  δεν θα πήγαινε  στη χθεσινή  συνεδρίαση εξαιτίας “ανειλημμένων υποχρεώσεων”. Ο Ιβάν Σαββίδης το απόγευμα αναμενόταν στη Βουλή προκειμένου να τοποθετηθεί ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, καθώς και ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας. Η δε Όλγα Νάσση να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής, για τον Ελληνισμό της Ιταλίας.

Ιβάν Σαββίδης, Όλγα Νάσση.
Ο κ. Σαββίδης, με επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές, ενημέρωσε πως δεν θα μπορούσε να δώσει χθες το παρών λόγω σημαντικής συνάντησης που είχε στη Ρωσία, αλλά είναι διατεθειμένος να μιλήσει σε οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη ημερομηνία, την επόμενη ή την μεθεπόμενη Τετάρτη.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση με τον Ιβάν Σαββίδη το παρών αναμενόταν να δώσει και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σαμαράς.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και Φιλελλήνων Ιταλίας, Όλγα Νάσση, είχε προγραμματίσει για χθες Πέμπτη την αναχώρησή της από την Αθήνα.

Η Όλγα Νάσση
Η Πρόεδρος Όλγα Νάσση, απέστειλε, πάντως, επιστολή προς την Επιτροπή με τις θέσεις της Ομοσπονδίας σε μια σειρά ζητημάτων όπως είναι:
1. Το θέμα της καθιέρωσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού .
2. Σχέδιο απογραφής όλης της υλικής και άυλης ελληνιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία.
3. Πρωτοβουλίες πολιτιστικής προβολής της Ελλάδος, στα πλαίσια του έτους αφιερωμένο στον Αριστοτέλη.
4. Την ενδυνάμωση των επίτιμων αντιπροσωπειών στην Ιταλία, και,
5. Την παροχή κινήτρων στις διάφορες τοπικές Ιταλικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν με την μετονομασία οδών και να αποκαταστήσουν την ιστορική και πολιτιστική μνήμη των Ελλήνων.
Αναλυτικότερα, η επιστολή της Προέδρου της ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και Φιλελλήνων Ιταλίας, Όλγας Νάσση, προς την Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, έχει ως εξής:

Η επιστολή
<<Αθήνα , 28 Μαρτίου 2016
Αξιοτμοι συμπολίτες,
σε εμάς τους Έλληνες της διασποράς, όπου ζούμε σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, τυγχάνει συχνά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μάλιστα στη διάρκεια πολιτικών συζητήσεων να ακούμε διάφορες λέξεις, που για τους φιλοξενούμενους να είναι ίσως σημαντικές, όμως για εμάς και τη γλώσσα μας είναι λέξεις οικείες, μητρικές θα έλεγα, αν μη τι άλλο εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια.
Λέξεις όπως «Ευρώπη», όπως «Δημοκρατία», ήμασταν εμείς πρώτοι που τις εφευρέσαμε για να τις δωρίσουμε μετά στους άλλους. Ακόμα και αν μακρυά από εμάς, πέρα από τη χώρα μας, συχνά αποκτούν μια υποκριτική χροιά, μια άηχη ηχώ, , ανάμεσά μας αντηχούν αδιάλληπτα αγνές και φιλικές, γεμάτες με την ιστορία και τις ιδέες μας, γεννημένες εδώ, μεγαλωμένες δίπλα στο σιτάρι, το κριθάρι, το αμπέλι και την ελιά.
Εμείς οι Έλληνες της διασποράς γινόμαστε δάσκαλοι, όπου και να πηγαίνουμε. Δημοκρατία σημαίνει δύναμη και εξουσία του λαού, όχι του χρήματος. Ευρώπη σημαίνει υποδοχή πολιτών, όχι πολιορκημένο οχυρό. Ελλάδα σημαίνει σχολείο λαών, όχι φτωχός ζητιάνος υπό παρακολούθηση.
Με μια υπερήφανη αλληλεγγύη εμείς οι Έλληνες κάνουμε το γύρω του κόσμου. Και στην Ιταλία, όπου βρίσκομαι και έχω την τιμή, ως πρώτη γυναίκα στην ιστορία, να εκπροσωπώ την κοινότητά μας, το ίδιο πρεσβεύουμε, ιδιαίτερα σε μια χώρα στην οποία, περισότερο από όλες τις άλλες, συνεισφέραμε στον πολιτισμό της.
Έχουμε εμπιστοσύνη λοιπόν, ότι ο φιλελληνισμός των τελευταίων χρόνων δεν είναι απλά μια μόδα που θα περάσει, αλλά πιστεύουμε ότι, αργά ή γρήγορα, οι ιταλοί θα κάνουν κτήμα τους και θα μάθουν από τις μάχες και τις κακουχίες, που εμείς οι Έλληνες περνάμε. Γιατί είναι και προς δικό τους όφελος το γεγονός ότι εμείς, πρώτοι από όλους τους Ευρωπαίους υπομένουμε τα παραπάνω.
Η Ελλάδα, τυγχάνει πολλές φορές – η ιστορία συχνά το επιβεβαιώνει – να βρίσκεται χωρισμένη, όταν πρέπει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και να λύνει προβλήματα, ειδικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς, στην πραγματικότητα όμως είναι και παραμένει ενωμένη. Γιατί, σήμερα είναι όλη η Ελλάδα που υπομένει και μάχεται, με διαφόρους τρόπους.
Είμαστε εμείς όλοι αυτοί, οι οποίοι ως ένα συμπαγές σύνολο αποτελούσαμε και αποτελούμε ακόμη το μοντέλο της Ευρώπης, δεν πρέπει να το ξεχνάμε!
Για το λόγο αυτό, με εμπιστοσύνη και σιγουριά προχωράμε ήρεμοι το δρόμο μας. Τόσο στην Ιταλία, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν Έλληνες ανά τον κόσμο. Και αν τα σώματά μας βρίσκονται μακρυά το ένα από το άλλο, οι καρδιές μας και οι ψυχές μας είναι δίπλα η μία στην άλλη. Και να θυμάστε πως ίσως κανείς άλλος να μην αισθάνεται περισσότερο κοντά στην πατρίδα του, όσο αισθάνεται αυτός που είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται μακρυά από αυτήν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και για ακόμη άλλους, που, λόγω οικονομίας χρόνου, απέφυγα να αναφερθώ, βρίσκομαι σήμερα εδώ και θα ήθελα να ζητήσω τη δική σας συνδρομή και βοήθεια, ώστε να συνεχίσουμε το πλούσιο έργο που βρήκαμε παρακαταθήκη από τους προκατόχους μας στην Ομοσπονδία και με τη σειρά προσβλέπουμε να αναπτύξουμε και να φέρουμε σε πέρας, στη γείτονα χώρα της Ιταλίας:
1. Πάνω από όλα, θεωρώ χρέος μου να θέσω ως μέγιστης σημασίας, το θέμα της καθιέρωσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού. Να ξέρετε ότι στην Ιταλία ήδη προχωρούν οι προετοιμασίες όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων και των ιταλικών Φιλελληνικών οργανώσεων (όπως για παράδειγμα της Φιλελληνικής Εταιρείας της Ιταλίας ) για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα τιμήσουν με τη μέγιστη αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια την ημέρα αυτή της 20ης Μαίου. Μην ξεχνάτε πως αυτή η ημέρα πλησιάζει.
2. Για την διετία της θητείας μας, έχουμε σκοπό να προωθήσουμε το σχέδιο της απογραφής όλης της υλικής και άυλης ελληνιστικής κληρονομιάς στην Ιταλία και να την καταστήσουμε διαδικτυακή, ώστε να εγγυηθούμε τη μέγιστη προβολή, διαφάνεια και χρηστικότητα για εμάς τους ίδιους και τους τις γενιές που θα ακολουθήσουν.
3. Προετοιμάζουμε ήδη πολυάριθμες πρωτοβουλίες πολιτιστικής προβολής της χώρας, στα πλαίσια του έτους αφιερωμένο στον Αριστοτέλη μέσω προγραμματισμού από πλευράς της Ομοσπονδίας, στον οποίο θα συμμετέχουν ιταλικά σχολεία και Δήμοι.
4. Εισηγούμεθα την ενδυνάμωση των επίτιμων αντιπροσωπειών στην Ιταλία, εκμεταλλευόμενοι και επωφελούμενοι των υψηλών προσωπικοτήτων της Διασποράς, ώστε να βοηθήσουμε την Διπλωματία μας σε μια έκτακτη και δύσκολη στιγμή για τη γενέτειρα πατρίδα μας.
5. Σκοπεύουμε τέλος να δώσουμε κίνητρα στις διάφορες τοπικές Ιταλικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν με την μετονομασία οδών και να αποκαταστήσουν την ιστορική και πολιτιστική μνήμη των Ελλήνων, γιατί είμαστε πεποισμένοι ότι με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται και η μνήμη των ανθρώπων που ζουν σε αυτούς, ενδυναμώνεται η αίσθηση του ανήκειν και εδραιώνονται οι ιστορικές σχέσεις των δύο λαών. Με δική μας αίτηση βρίσκεται στα τελευταία βήματά του η θέσπιση με Απόφαση στη Μεσσίνα , πόλη στην οποία ζω, «Ακτη’ των Ελήνων», στα ιστορικά σημεία της πόλης, όπου είχε την έδρα της η Ελληνική Κοινότητα. Καμία από τις ιστορικές ονομασίες δεν κρατήθηκε ζωντανή, μετά το τραγικό σχίσμα του περασμένου αιώνα. Αναγκαίο και σύμφωνο με βάσει την οριοθέτηση του Δήμου Μεσσίνας, έλαβε χώρα κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού και με Απόφαση του Συμβουλίου της Επαρχίας της Μεσσίνας ν.44/10.02.2012, στα πλάισια της ιστορικής ελληνικής μειονότητας, σύμφωνα
με το Ν.482/1999. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αποτελεί μια οφειλόμενη πράξη προς τον ελληνικό λαό, που επί αιώνες, προσέφερε στην κοινωνική και πολιτισιτκή ζωή του τόπου τα μέγιστα, καθώς επίσης στην οικονομία και στο θεαθήναι της πόλης της Μεσσίνας.
Ελπίζουμε και προσδοκούμε να σας βρίσκουμε πάντα κοντά μας, σε κάθε προσπάθεια που θα κάνουμε, προκειμένου να τιμούμε τον πολιτισμό μας, να διατηρούμε τη γλώσσα μας και να προωθούμε τις αρχές μας.
Ευχαριστώ όλους θερμά και εύχομαι καλή δουλειά και καλή δύναμη.
Η Πρόεδρος
Όλγα Νάσση>>
Η Επιτροπή
Να σημειωθεί ότι η Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς αποτελείται από 33 βουλευτές. Αντικείμενό της είναι, μεταξύ άλλων, ο συντονισμός δράσεων της Βουλής και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και η καταγραφή των προβλημάτων των Ελλήνων ομογενών. Εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, συζητείται η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων από ομογενείς, ενόψει και της κατάθεσης του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Αν και σπάνια, δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η Επιτροπή αναβάλει προγραμματισμένη συνεδρία της. Ωστόσο, όπως παρατηρούσαν ομογενειακοί κύκλοι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να είναι πολύ φειδωλός σε αναβολές καθώς τις περισσότερες φορές προσκεκλημένοι είναι Απόδημοι οι οποίοι ταξιδεύουν από μακριά και δεν είναι εύκολη ούτε αδάπανη η αλλαγή των εισιτηρίων τους την τελευταία ώρα.

http://www.panhellenicpost.com/2016/04/01/ματαιώθηκε-η-εμφάνιση-του-ιβάν-σαββίδ/

Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; — Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία; Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε; Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;

Τσιμπήματα: Κι ακόμα δεν έσφιξαν οι ζέστες…στην Αθήνα της κρίσης
31 Μαρτίου 2016



1.Και μια και ο λόγος για την “κοινή προσπάθεια” και καθώς άλλωστε έχουμε δεσμευθεί ως ομογενειακή πλατφόρμα ενημέρωσης ότι κάθε μήνα θα επανερχόμαστε στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση της 20ης Μαϊου ως “Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού”, να επισημάνουμε ότι μετά τους 24ρεις πρώτους άκαρπους μήνες, ένας ακόμη μήνας, Μάρτιος, προσετέθη χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή το σχετικό Νομοσχέδιο.
Μαθαίνουμε ότι τώρα βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών για υπογραφή, που θεωρείται και η τελική.  Επίσης έχουμε την πληροφορία ότι η ΓΓΑΕ παρακολουθεί από κοντά το θέμα και θεωρεί ζήτημα χρόνου την υπογραφή από τον Υπουργό.



2.Διερωτώμεθα, όμως, εάν ένα τόσο απλό και τόσο σημαντικό συνάμα ζήτημα, που αποτελεί πρόταση και αποτέλεσμα ενεργειών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και Φιλλελήνων Ιταλίας -που έχει  την διακομματική θετική ανταπόκριση και στήριξη στη Βουλή, αλλά και την θετική ψήφο 122 μέχρι στιγμής ελληνικών Δήμων και έπονται και άλλοι- που έχει την υποστήριξη ιταλικών δημοτικών αρχόντων, οργανώσεων κλπ., αν χρειάζεται τόσους πολλούς μήνες για να λάβει κάποιες υπογραφές, πως λειτουργεί το Κράτος μας;


3.Η καθυστέρηση αυτή δίνει λαβή για σχόλια, διαρροές, πληροφορίες ή και κακεντρεχείς, κάποτε, διαδόσεις που μπορεί και να αδικούν τους ανθρώπους της ΓΓΑΕ και όσους εργάζονται για την προώθηση του συγκεκριμένου θέματος. Η ευθύνη γι αυτό, καλόπιστα θα σημειώσουμε, δεν βαρύνει τους όποιους “καλοθελητές”, αλλά την ελληνική διοίκηση και τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, που περιφέρει από υπουργείο σε υπουργείο και από υπουργό σε υπουργό ένα νομοσχέδιο προς συλλογή υπογραφών…




4.Ιδού, λοιπόν, ένα μικρό μόνον δείγμα του τι θα σήμαινε, ένα ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Θα ωφελούσε την Ομογένεια. Θα βοηθούσε την Ελλάδα. Θα άλλαζε τη μοίρα του Ελληνισμού.



http://www.panhellenicpost.com/2016/03/31/τσιμπήματα-κι-ακόμα-δεν-έσφιξαν-οι-ζέσ/


Χρήστο,

αρχίζω και δυσανασχετώ. 
Στη ... Σύγκλητο μεριμνούν και τυρβάζουν περί πολλά και παραμελούν τα σημαντικότερα. 
Ο πολιτισμός και η γλώσσα είναι διαχρονικές αξίες με αντικρίσματα.
Η Ομογένεια βλέπει μακριά.
Στην Ελλάδα ....περιμένουν και απρακτούν.
Στην Ελλάδα, ακροβασίες, παζαρέματα, καιροσκοπισμοί .....
Στην Ομογένεια, δυσφορία

Γιάννης

mercoledì 30 marzo 2016

Ο Δήμος Παύλου Μελά στο πλευρό της ΟΕΚΑΙ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.







Το Ψήφισμα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας στο Δήμο Ιάσμου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ        ΙΑΣΜΟΣ 18 Μαρτίου 2016
ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΔΗΜΟΣ  ΙΑΣΜΟΥ 
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. – 2189   –  

                   Π Ρ Ο Σ : ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
                             ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                           (όπως πίνακας αποδεκτών)

             Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η

Σας  προσκαλώ σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί  στο Δημοτικό Κατάστημα Ιάσμου την 24 ην Μαρτίoυ 2016 ημέρα Πέμπτη και ώρα   19.00 για τη λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:

1. ΄Εγκριση της αριθ. 9/2015 απόφασης Δ.Σ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΑΣΜΟΥ περί κατάρτισης και ψήφισης προϋπολογισμού έτους 2016 >>
2. Κατάρτιση και ψήφιση της εισηγητικής έκθεσης του ετήσιου προγράμματος δράσης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ιάσμου, με την οποία  τεκμηριώνονται τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2016.
3. Τροποποίηση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016.
4. Υποβολή έκθεσης 4ου τριμήνου του έτους 2015, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων και ισολογισμού Δήμου Ιάσμου.

26. Ψήφισμα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσα και Παιδείας. 
27. Συζήτηση επί αιτήσεως ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τριανταφυλλιά του Δημητρίου  κατοίκου Σάλπης για εκμίσθωση δημοτικής έκτασης για εγκατάσταση ποιμνιοστασίου. 
28. Συζήτηση επί αιτήσεως ΚΟΚΟ ΝΟΥΡΙΤΙΝ κατοίκου Σάλπης για  συγκατάθεση του Δήμου για υπαγωγή στο Νόμο 4178/2013.
29. Συζήτηση επί αιτήσεων δημοτών. 
30. Ετήσια Συντήρηση για το Λογισμικό του Κέντρου Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας).



                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ




                                ΑΡΑΠ ΣΕΔΑΤ 

Ψήφισμα για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας» στο Δήμο Σιθωνίας


dim_symv_clipart.jpgΟ Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Σιθωνίας, καλεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε τακτική συνεδρίαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, στις 21/03/2016 ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων,  του Δημοτικού Συμβουλίου, για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων πάνω στα ακόλουθα θέματα της ημερησίας διατάξεως: 1)    Τροποποίηση Ο.Ε.Υ. Δήμου Σιθωνίας.
(Εισηγητής: κ. Σαρακατσάνης Ιωάννης)


2)    Καθορισμός οριογραμμών ρέματος Συκιάς στη θέση Παραλία Συκιάς.
(Εισηγήτρια: κ. Παπαϊωάννου Σταματία, Αρχ. Μηχανικός)

3)    Έγκριση 1ο ΑΠΕ του έργου: Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης-Αγωγοί μεταφοράς λυμάτων οικισμού Μεταγγιτσίου Δήμου Σιθωνίας Νομού Χαλκιδικής».
    (Εισηγητής: κ. Παπαζαχαρίας Αρίστος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Δόμησης)


22)    Ψήφισμα για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας».
       (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Χριστοδούλου Νικόλαος)

Καθιερώνεται και στην Τρίπολη η «Παγκόσμια Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας»

Καθιερώνεται στην Τρίπολη η «Παγκόσμια Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας»
Το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, όπως και πολλοί δήμοι της χώρας ενέκρινε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας», με προτεινόμενη ημερομηνία την 20η Μαϊου.
Πρόκειται για μία κορυφαία πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του Ελληνικού στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας και την ανάδειξη της ιστορικής της παρουσίας.
Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, συνιστούν την ουσία του Ελληνισμού, των αρχών, των κανόνων, των αξίων και των ιδανικών του. Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια.
Αποτελεί καθήκον για όλους μας, να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή και να γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας».

http://livester.gr/a/news/Ψυχαγωγία-Τοπικά-Πελοπόννησος/18229855/Καθιερώνεται-στην-Τρίπολη-η-Παγκόσμια-Ημέρας-Ελληνικής-Γλώσσας-και-Παιδείας

Υπέρ της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας ο Δ. Λαμιέων


DS 2 11 1Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, με ομόφωνη απόφαση του στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας» με προτεινόμενη ημερομηνία την 20ή Μαΐου.
Όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους «πρόκειται για μια κορυφαία πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του Ελληνισμού στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας και την ανάδειξη της ιστορικής της παρουσίας.
Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, συνιστούν την ουσία του Ελληνισμού, των αρχών, των κανόνων, των αξιών και των ιδανικών του. Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια.
Αποτελεί καθήκον για όλους μας, να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή, και να γίνουμε «συνοδοιπόροι» σε αυτό το «ταξίδι» για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κω ενέκρινε το ψήφισμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας & Παιδείας.






martedì 29 marzo 2016

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας ενέκρινε το ψήφισμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας & Παιδείας.



Το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας ενέκρινε το ψήφισμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας & Παιδείας.




Το Δημοτικό Συμβούλιο Πηνειού ενέκρινε το ψήφισμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας & Παιδείας.





Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου ενέκρινε το ψήφισμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας & Παιδείας.


Tην Παρασκευή 11.3.2016 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, στο Γάζι που έλαβε διάφορες σημαντικές αποφάσεις.
Στην αρχή της συνεδρίαση, εκτός ημερησίας διατάξεως, έγινε αποδοχή της σημαντικής δωρεάς Βιβλίων που έκανε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου ο κ. Γ. Γιαννακάκης.
Ακολούθως:
  • Εγκρίθηκε τροποποίηση σύμβασης μίσθωσης και μείωση μισθώματος ακινήτου για τη στέγαση του Δημοτικού Γυμναστηρίου του Δήμου. 
  • Εγκρίθηκε ο τρόπος διοργάνωση τελετών μνήμης Δήμου Μαλεβιζίου έτους 2016.
  • Εγκρίθηκε αίτημα για παράταση της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης: «Κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Άνω Καλέσα» 
  • Εγκρίθηκε ο προγραμματισμός προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ . 
  • Εγκρίθηκε η παραχώρηση χρήσης του Μουσείου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) στο Φόδελε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φόδελε για τρία έτη
Κατόπιν έγινε η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Συγκεκριμένα:
  1. Εγκρίθηκε ψήφισμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας & Παιδείας.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου για την καθιέρωση "Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας"

07/03/2016
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου σχετικά με την καθιέρωση "Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας"
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 25.02.2016, με ομόφωνη απόφασή του στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας» με προτεινόμενη ημερομηνία την 20η Μαΐου.
 
Πρόκειται για μια κορυφαία πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του Ελληνισμού στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας και την ανάδειξη της ιστορικής της παρουσίας.
 
Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, συνιστούν την ουσία του Ελληνισμού, των αρχών, των κανόνων, των αξιών και των ιδανικών του. Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια.
 
Αποτελεί καθήκον για όλους μας, να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή και να γίνουμε «συνοδοιπόροι» σε αυτό το «ταξίδι» για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας».
 
 
Το παρόν θα κοινοποιηθεί:
·      ΚΕΔΕ
·      Στον τύπο
·      Στο διαδίκτυο
Ο Πρόεδρος Δ.Σ.
 

Κουκουβίνος Δημήτριος

lunedì 28 marzo 2016

Η ΚΕΔΕ στο πλευρό της ΟΕΚΑΙ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας -Συνάντηση του Γ. Πατούλη με αντιπροσωπεία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας

Italia
Στην περαιτέρω συνεργασία και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελληνικής Κοινότητας της Ιταλίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμφώνησαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και αντιπροσωπεία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στα γραφεία της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ελληνικές  Αδελφότητες και Κοινότητες των Ελλήνων στην Ιταλία για την ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών με την Ελλάδα και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις ενέργειες που έχει αναλάβει προκειμένου να καθιερωθεί, μέσω της UNESCO, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας .
Ήδη με πρωτοβουλία της  ΚΕΔΕ έχει προχωρήσει η υπογραφή πρωτοκόλλου  από την πλειονότητα των  Δημοτικών Συμβουλίων (ήδη μέχρι τώρα έχουν υπογράψει 110 δήμοι) της χώρας.
Παράλληλα έχει κατατεθεί από την ΚΕΔΕ αίτημα στην Κυβέρνηση για την επίσημη καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται από την ΚΕΔΕ και η κατάρτιση σχετικού φακέλου ο οποίος θα κατατεθεί  στην UNESCO.
Η Όλγα Νάσση, Πρόεδρος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει σε επίπεδο Ιταλίας,  τόσο για το σχετικό θέμα, όσο και για μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων προσκάλεσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ στην Ιταλία προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη συνεργασιών που θα είναι σε ανώτερο επίπεδο με την αντίστοιχη Ένωση Δήμων της Σικελίας η οποία αποτελείται από 380 δήμους.
Ο Γ. Πατούλης αποδέχθηκε την πρόταση για την πραγματοποίηση επίσκεψης στην περιοχή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου.  Στο πρόγραμμα της επίσκεψης αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται οι πόλεις Νάπολη, Μεσσίνα και η περιοχή της Καλαβρίας.

http://www.kedke.gr/?p=13614

La Turchia fa parte dell’Asia e non dell’Europa.

La Turchia non è Europa
“Mamma, li turchi…” gridavano gli abitanti delle zone rivierasche della Sicilia e dell’Italia meridionale quando – nel ’400 e’500 dello scorso millennio – le nostre coste erano sovente visitate dai pirati “barbareschi”. Era un grido di terrore, perché gli scorridori erano soliti abbandonarsi ad ogni bassezza: distruggevano, incendiavano, uccidevano, torturavano, violentavano e, alla fine, si portavano dietro i sopravvissuti, per venderli poi ai mercati degli schiavi di Algeri, di Tunisi, di Tripoli.
Naturalmente, i pirati non appartenevano ai ranghi ufficiali dell’Impero Ottomano. Erano – se così posso dire – dei “privati” provenienti dalle colonie turche del Nordafrica, che sbarcavano il lunario come meglio potevano. Fatto sta – comunque – che il fenomeno delle scorrerie “moresche” incominciò a scemare dal 1571, quando a Lepanto le navi della Lega Santa (formata dagli Stati preunitari italiani) infersero un colpo durissimo alla flotta da guerra ottomana. In forma attenuata, comunque, la cosa andò avanti ancòra per un bel pezzo, fino ai primi decenni dell’800, quando ebbe inizio il lento ritiro turco dall’Europa Orientale. E qui mi fermo, prima di essere trascinato nel gorgo delle rievocazioni storiche: dalle spedizioni anti-pirati del comandante trapanese Francesco Tedesco (1794), fino alla rivolta popolare di Palermo contro la missione di propaganda della flotta turca (1799).
Perché questa lunga premessa di carattere storico? Semplicemente per ricordare – nel momento in cui si celebra l’accordo “storico” per i migranti fra la Turchia e l’UE – che la Turchia non appartiene all’Europa, e che – anzi – è storicamente nemica dell’Europa. Con una sola parentesi: quella del governo illuminato del dittatore laico Kemal Atatürk, che voleva europeizzare la Turchia liberandola dal retaggio dell’islamismo. Morto Atatürk (1938), la Turchia ha iniziato a scivolare lentamente verso una restaurazione islamica, passo dopo passo, fino a raggiungere l’apice in questi ultimi anni con il governo del fondamentalista musulmano (ancorché “moderato”) Recep Erdoğan. 
In ogni caso – ricordo a chi ha dimenticato la storia – basterebbe una ripassatina di geografia: uno sguardo ad una qualunque carta geografica mostrerà agli immemori che la Turchia fa parte dell’Asia e non dell’Europa. Vero è che occupa ancòra un lembo di territorio europeo (Costantinopoli e un pezzettino di Tracia orientale) ma, con ogni evidenza, ciò è soltanto il rimasuglio di un Risorgimento balcanico non portato alle sue ultime e logiche conclusioni. 
Veniamo, dunque, all’accordo “storico”. Cosa prevede? Innanzitutto, una barca di quattrini: 3 miliardi di euro sùbito, più altri 3 in arrivo, che l’Unione verserà al governo di Ankara nel presupposto che le somme vengano utilizzate per assistere i profughi. Ma allora – mi permetto di obiettare – invece di riempire di soldi il dispotico governo di Erdoğan, perché non versare la somma all’organizzazione dell’ONU che assiste profughi e rifugiati (l’UNHCR) in tutto il mondo?
Andiamo avanti. La Turchia si riprenderà un numero X di immigrati irregolari sbarcati in Grecia. Ma – attenzione – per ogni immigrato irregolare espulso dal territorio europeo, l’UE sarà obbligata ad accogliere un immigrato che, agli occhi del governo turco, sarà considerato regolare. Quindi, l’accordo “storico” non toglierebbe un solo immigrato dal territorio europeo. Solamente un avvicendamento, alla pari.
Ma questo sarebbe già un risultato eccezionale, perché il medesimo accordo – sempre più “storico” – prevede l’abolizione dei visti per i cittadini turchi che vogliano “viaggiare” nell’Unione Europea. Tradotto dall’ipocrisia del linguaggio diplomatico, ciò significa il completo spalancamento delle frontiere europee ai migranti turchi, che dal prossimo 30 giugno potranno invadere legalmente l’Europa, da perfetti “regolari”. Quanti abitanti ha la Turchia? Circa 80 milioni. Senza contare i “turcofoni”, cioè coloro che parlano una lingua di ceppo turco pur abitando in uno Stato diverso, e che possono richiedere un passaporto turco: lo ha deciso Erdoğan, per motivi che sarebbe difficile sintetizzare in poche righe. Quindi, per “permutare” poche migliaia di profughi accampati fra un confine e l’altro dei Balcani, apriremo le porte a 80 milioni di turchi, più gli eventuali turcofoni. Bell’affare davvero.
Ma non è finita qui, perché lo storicissimo accordo prevede anche (punto 8° del trattato) che venga rilanciato il “processo di adesione” della Turchia all’Unione Europea. Siamo alla follìa. Perché, allora, non portare in Europa anche il Califfato? Si farebbe prima, e si eviterebbero anche tante piccole ipocrisie.
Non c’è che dire. Si tratta di un evento storico: mezzo millennio dopo la Battaglia di Lepanto, la Turchia ha sconfitto l’Europa intera. E senza sparare un solo colpo di cannone. 

Michele Rallo

https://www.facebook.com/rinascita.quotidiano/posts/942448972519034:0

Σήμερα στο Δήμο Φαιστού το ψήφισμα της ΟΕΚΑΙ και της ΚΕΔΕ για την καθιέρωση «Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»

Πρόσκληση Σύγκλησης  4ης  2016 Τακτικής Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού


        Σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα σας καλούμε σε τακτική  συνεδρίαση του Δ.Σ. που θα γίνει την 28-3-2016 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 στην αίθουσα «Μιχαήλ Χαρ. Ζαχαριουδάκη» στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου μαςμε τα παρακάτω θέματα:
  Εισηγητής Δήμαρχος  κ. Αρμουτάκης Γεώργιος
Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Φαιστού για τη σύσταση Γνωμοδοτικών Επιτροπών για την ανέλκυση ναυαγίων και απομάκρυνση επιβλαβών και επικίνδυνων πλοίων.
Αναμόρφωση Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δήμου Φαιστού.

Έκδοση ψηφίσματος γα την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας».

Στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη το ψήφισμα της ΟΕΚΑΙ και της ΚΕΔΕ για την καθιέρωση «Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»

Δήμος Γ.Καραϊσκάκη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ -Δ.Σ. 24-03-2016

  • PDF
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρακαλούμε όπως την 24η του μήνα Μαρτίου του έτους 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 π. μ. προσέλθετε σε συνεδρίαση στο Δημοτικό κατάστημα της έδρας, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα:

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

  1. 1. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας οικισμού Μηλιανών».

  2. 2. Τροποποίηση της με αριθμό 28/2016 απόφασης του Δ. Σ. (αφορά παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου Συντήρηση επαρχιακού δρόμου Δημαριό – Κομπότι).

  1. 3. Καθορισμός θέσεων πρακτικής άσκησης σπουδαστών Α. Ε. Ι. και Τ. Ε. Ι.

  2. 4. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής παραλαβής του έργου «Συντήρηση – αποκατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ. Κ. Μεσοπύργου της Δ. Ε. Τετραφυλίας».

  3. 5. Διαγραφή οφειλών από το βεβαιωτικό κατάλογο ύδρευσης.

  4. 6. Συζήτηση επί πορίσματος επιτροπής για την αίτηση Σταμάτη Βάγιας.

  5. 7. Συζήτηση επί πορίσματος επιτροπής για την αίτηση Κωνσταντίνου Σκορίλα.

  6. 8. Έκδοση ψηφίσματος για την καθιέρωση «Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας».


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γεώργιος Κουρτέσας