Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν συνδέονται μόνο με ιστορικούς δεσμούς, αλλά έχουν και κοινό μέλλον, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, δήμαρχος της πόλης Κάβα ντε Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι.
Φιλέλληνας στην πράξη, ο κ. Γκάλντι παραχώρησε, με μια συμβολική χειρονομία, τη δημαρχιακή αποζημίωση του 2012, υπέρ της Ελλάδας. Με την Ελλάδα τον συνδέουν πολλά πράγματα, αλλά όπως εξομολογήθηκε αφοπλιστικά: "αγαπώ τη χώρα σας και η αγάπη ποτέ δεν χρειάζεται να έχει λόγο".
Σε μια αποτίμηση της σχέσης του αυτής με τη χώρα μας, τονίζει: "Θα μπορούσα να δώσω πολλές εξηγήσεις γι' αυτό τον δεσμό: την ιδιαίτερη σχέση της πόλης μου Kάβα ντε Τιρένι με την Ελλάδα -φιλοξένησε την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση το 1944- τους πολλούς Έλληνες φίλους που είχα από τότε που ήμουν νεαρός καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο του Σαλέρνο και έγινα σημείο αναφοράς για τους πολλούς Έλληνες φοιτητές, τις μακρινές ελληνικές ρίζες της μητέρας μου, τα πολλά καλοκαίρια της νιότης μου που πέρασα στα ελληνικά νησιά, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τα δω όλα... η αλήθεια είναι ότι αγαπώ τη χώρα σας και η αγάπη ποτέ δεν χρειάζεται να έχει λόγο. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός και η ιστορία της μου ανήκουν. Αλλά πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος του δυτικού κόσμου πρέπει να έχει το ίδιο συναίσθημα, μια και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού μας προέρχεται από την Ελλάδα" ανέφερε.
Είναι, όμως, πρόσφορο το έδαφος για την "καλλιέργεια" του φιλελληνισμού στην Ιταλία; Όπως λέει ο κ. Γκάλντι, οι Ιταλοί έχουν διδαχθεί τα αρχαία ελληνικά, ωστόσο, ίσως η λήθη και η καθημερινότητα "έσπρωξαν" τα νεανικά διαβάσματα, σε μια γωνιά του μυαλού. Ωστόσο, "χρειάζονται λίγα να γίνουν για να ξυπνήσει αυτό το συναίσθημα της ομοιότητας και της νοσταλγίας για κάτι που ανήκει σε εμάς ή ίσως άνηκε κάποτε και το οποίο χάσαμε" τονίζει και φέρνει ως παράδειγμα το ποίημα του Καβάφη "Ποσειδωνιάται", που περιγράφει υπέροχα τη μελαγχολία των κατοίκων αυτής της αρχαίας αποικίας, που έχουν πια ξεχάσει τη γλώσσα, αλλά θυμούνται ότι κάποτε ήταν Έλληνες.
"Σκέφτομαι ότι για πολλούς Ιταλούς ισχύει αυτό -για εμένα ισχύει- και για πολλούς θα μπορούσε να ισχύει, αρκεί να το συνειδητοποιήσουν. Ας πούμε ότι στόχος της Φιλελληνικής Εταιρείας είναι να ξυπνήσει μια ξεχασμένη ανάμνηση" υπογραμμίζει.
Ο κ. Γκάλντι εκτιμά ότι οι δύο λαοί μοιάζουν από πολλές απόψεις, έχουν παρόμοιες συνήθειες, ενώ η ιταλική γλώσσα έχει πάνω από 12.000 λέξεις ελληνικής προέλευσης. Σε πολλές περιοχές στη νότια Ιταλία (Απουλία, Καλαβρία, Σικελία), το τοπίο θυμίζει Ελλάδα, ωστόσο ο δεσμός των δύο χωρών είναι βαθύτερος: "Πιστεύω -λέει- ότι η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράστηκαν και μοιράζονται ακόμα ένα κοινό πεπρωμένο: έδωσαν τον πολιτισμό στον δυτικό κόσμο. Η Ρώμη είναι, κατά μια έννοια, μια συνέχεια της Αθήνας, έχοντας κατακτηθεί από πολιτιστικής πλευράς και μεταδίδοντας το μήνυμα της πέρα από τις ελληνιστικές περιοχές. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το μέλλον μας είναι κοινό και σχετίζεται με τις δυνατές ταυτότητες μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου άλλοι πολιτισμοί και παραδόσεις ανταγωνίζονται για να έρθουν στο προσκήνιο".
Η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας ιδρύθηκε τον Μάρτιο, με στόχο να γίνει γνωστή, κυρίως στις νεότερες γενιές, η ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό. Η "σπίθα" για τη δημιουργία της άναψε μέσα από την κοινή δράση των Ιταλών και των Ελλήνων της εκεί διασποράς, που επέλεξαν αυτό τον τρόπο για να αντιδράσουν στην αδιαφορία της διεθνούς κοινής γνώμης για την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας. Όπως σημειώνει ο κ. Γκάλντι, έπειτα από μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως το Δίκτυο Δημάρχων, ο εορτασμός της παρουσίας της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στην Κάβα ντε Τιρένι, η διοργάνωση της Ελληνικής Βραδιάς στην πόλη, προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας φορέα που θα ασχολείτο σε μόνιμη βάση με τον φιλελληνισμό και θα αναπλήρωνε το κενό που άφησε ο θάνατος του καθηγητή Μαρτσέλο Γκιγκάντε, ιδρυτή του Φιλελληνικού Κέντρου Νάπολης.
Η Εταιρεία διοργανώνει, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, την πρώτη "Ελληνική Εβδομάδα", με σειρά εκδηλώσεων, όπως διδασκαλία αρχαίων και νέων ελληνικών, μαθήματα χορού, ελληνική κουζίνα, ταινίες και θέατρο, που υπόσχονται μια πλήρης "εμβάπτιση" στο χθες και το σήμερα του ελληνισμού.
O φορέας θα παρουσιαστεί επίσημα στις 31 Οκτωβρίου, στη Ρώμη, και στην εκδήλωση θα μιλήσει ο σύμβουλος για πολιτιστικά θέματα του Ιταλού πρόεδρου, Λουίς Γκοντάρ, αρχαιολόγος και ειδικός στον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Georgia Hatzigeorgiou
Journalist
Journalist
Nessun commento:
Posta un commento