ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 19 settembre 2013

Η Τήνος, το ´χειροποίητο νησί´.


Απόσπασμα από το χαιρετισμό του Δημάρχου Τήνου στο σημερινό συνέδριο στο ΙΤΗΠ πάνω στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης υδάτινων πόρων και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Η Τήνος είναι ένα νησί με πολλά κρυμμένα μυστικά. Πέρα από θρησκευτικό κέντρο, κέντρο πολιτισμού και τεχνών. Νησί γνωστών και αγνώστων ζωγράφων, αγιογράφων, ξυλογλυπτών, χαλκοχυτών, μαρμαρογλυπτών, γενέτειρα  του Γιαννούλη Χαλεπά και πολλών Ιεροφαντών της Τέχνης, με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου να πρωτοπορεί Ευρωπαικά και να μυεί  σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, στην τέχνη της μαρμαρογλυπτικής, εκεί στον ίδιο χώρο που μεγάλωσαν οι μεγάλοι δημιουργοί του μαρμάρου. Αλλά και το νησί ολόκληρο είναι ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, της πέτρας που στο πέρασμα του χρόνου σμιλεύτηκε από τους τεχνίτες κατοίκους του. Δεν είναι τυχαίο που ο Κορνήλιος Καστοριάδης το αποκάλεσε, «το χειροποίητο νησί»…  Το νησί μας διαθέτει και σημαντικά μουσεία, που αναδεικνύουν όλες αυτές τις τέχνες και τον Πολιτισμό μας.
Η Τήνος προσφέρει πολλούς εναλλακτικούς  τρόπους διακοπών. Ενδεικτικά αναφέρω τον  αναρριχητικό, τον συνεδριακό, τον θαλάσσιο, τον προσκυνηματικό, τον περιπατητικό τουρισμό  με τις ατέλειωτες  σηματοδοτημένες διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος  που περνάνε από τα μοναδικά παραδοσιακά χωριά της ενδοχώρας μας. Γνωστές και αγαπημένες και οι παραλίες μας με τα σμαραγδένια νερά και φυσικά η ιδιαίτερη γαστρονομία που μαγεύει και τον πιο απαιτητικό του είδους. Σε αυτήν την Τήνο σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή και παραγωγική διαμονή.

Nessun commento:

Posta un commento