ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 26 marzo 2012

Εκδηλώσεις «ΝΟΣΤΟΣ 2012» στη Μάνη (Γύθειο, Αρεόπολη, Οίτυλο), πλαίσιο επετείου «Εορτής Μάνης» (15-17.3.2012). Αιγίδα της Γ.Γ.Α.Ε.









Εκδηλώσεις «ΝΟΣΤΟΣ 2012» στη Μάνη (Γύθειο, Αρεόπολη, Οίτυλο), πλαίσιο επετείου «Εορτής Μάνης» (15-17.3.2012). Αιγίδα της Γ.Γ.Α.Ε.

Α. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έλαβαν χώρα οι εορτασμοί επετείου της εκκίνησης του Ελληνικού Απελευθερωτικού Αγώνα εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας, την 17 Μαρτίου 1821, στη Μάνη.

Η ημερομηνία αυτή που θεωρείται η έναρξη της ελληνικής επανάστασης και της τελικής νίκης των ελλήνων εναντίον των ασιατών κατακτητών, ξεκίνησε με πρωταγωνιστή τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ακολουθούμενο από τους λοιπούς καπεταναίους της περιοχής, αποτελώντας τον σπινθήρα για την δυναμική απάντηση των υπολοίπων Ελλήνων, που επισήμως το ελληνικό κράτος γιορτάζει στις 25 Μαρτίου, ως εθνική εορτή.

Στις τρεις πόλεις Γύθειο, Αρεόπολη και Οίτυλο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Νοτίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τις επιτόπιες πολιτικές δυνάμεις οργάνωσε εκδηλώσεις με συμμετοχή μαθητών σχολείων (νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), σε παρελάσεις, θεατρικά δρώμενα, ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς, που παρακολούθησε πλήθος κατοίκων όλης της περιοχής καθώς και φίλων που προσήλθαν επί τούτου.

Πέραν των δύο Δημάρχων (Ανατολικής και Δυτικής Μάνης) ως συνδιοργανωτών, παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας εκ μέρους της Κυβερνήσεως, ο οποίος εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας, στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, ήδη μνημείο της αδούλωτης Μάνης, ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, εκπρόσωποι κομμάτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης γειτονικών και άλλων ελληνικών πόλεων, στρατιωτική ηγεσία της περιοχής που περιέβαλε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, μανιάτικης καταγωγής.

Εκ μέρους του ΥΠΕΞ, εκπροσωπώντας τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Δόλλη, παρέστη ο Γεν. Δ/ντής της Γ.Γ.Α.Ε., Πρέσβυς κ. Πέτρος Ν. Παναγιωτόπουλος.

Β. Στο πλαίσιο των εορτασμών αυτών έλαβε χώρα και η εκδήλωση «ΝΟΣΤΟΣ 2012», που τίμησε με ιστορικές αναφορές τη μανιάτικη διασπορά στη Μεσόγειο, κυρίως στις νήσους Σαρδηνία (Ιταλίας) και Κορσική (Γαλλίας).

Είχαν έλθει εκπρόσωποι Δήμου Montrestra Σαρδηνίας (Δήμαρχος και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου) καθώς και πολίτες ιταλικής και γαλλικής υπηκοότητας, αλλά μανιάτικης καταγωγής, από τα δύο μεγάλα μεσογειακά νησιά.

Στο Γύθειο, έλαβε χώρα ειδική ημερίδα, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, παρουσία εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών, με συμμετοχή Ελλήνων και Ιταλών καθηγητών πανεπιστημίου, άλλων ομιλητών (ιστορικών και νομικών) που ανεφέρθησαν στους Μανιάτες, που εγκατέλειψαν την πατρώα γη, κάτω από καταπιεστικές συνθήκες των αγρίων κατακτητών της χώρας μας, έφυγαν και εγκαταστάθηκαν σε άλλη χώρα, ζώντας πάντα με την γλυκιά ανάμνηση της αγαπημένης πατρίδας, που συνέχισαν να τιμούν, να ομιλούν την ελληνική, να έχουν τις θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις καθώς και το ίδιο αξιακό σύστημα δια μέσου των αιώνων που έμειναν στις χώρες υποδοχής.

Την όλη εκδήλωση αυτή, «ΝΟΣΤΟΣ 2012» είχε θέσει υπό την αιγίδα της η ΓΓΑΕ και ο Γεν. Δ/ντής Πρέσβης κ. Π. Ν. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό του ΥΦΥΠΕΞ κ. Δ. Δόλλη και ανέγνωσε και εισήγηση τιμώντας την μανιάτικη διασπορά. (τα δύο κείμενα των προσφωνήσεων είναι ανηρτημένα στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.Ε.).

Πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη συμβολή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, ιδιαιτέρως της ελληνικής κοινότητας Napoli, καθώς και ο ακούραστος ρόλος και η παρουσία του προέδρου της, Γραμματέα της ΟΕΚΑΙ και πανεπιστημιακού κ. Γιάννη Κορίνθιου, που για τρίτη συνεχή χρονιά προωθεί Ιταλούς και Γάλλους Μανιάτες από τα μεσογειακά νησιά στην βραχώδη και φιλόξενη Μάνη. Επίσης μεγάλη ήταν η συμβολή του Μανιάτη (Οίτυλο) κ. Michel Stephanopoli de Comnene, εξέχοντος μέλους της εστίας του Καργκέζε (Κορσική) αλλά και ερευνητού της διασποράς των Μανιατών της Κορσικής, τιμημένου από την Ακαδημία Αθηνών, το 2009, για το εξάτομο έργο του με γενικό τίτλο «Histoire des Grecs – Maniotes en Corse).

Πέτρος Ν. Παναγιωτόπουλος


Nessun commento:

Posta un commento