ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

domenica 31 dicembre 2017

Mater semper certa est, pater numquam. Φεῦ φεῦ, οἱ γεννήτορες, ἆρ´εἰσίν; ἆρ´οὐκ εἰσί; τίς φράσειεν ἄν;

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας
Είναι πολλά τα πρόσωπα που κατά την προσωπική μας άποψη ξεχώρισαν μέσα στο 2017 .  Η αξιολόγηση είναι απολύτως υποκειμενική και η αναφορά σ΄ αυτούς εντελώς …σατιρική!  Αλλά εντελώς, όμως! Ας πρόσεχαν!
Ας πρόσεχαν, διότι αποτελεί ατύχημα να διαπρέπεις στο «εδώ είναι Ελλάδα»! Ατύχημα για τους άλλους. Για σε, …δυστύχημα! Δεν με πιστεύετε; Ρωτήστε τον εξ Ιταλίας …ορμώμενο Γιάννη Κορίνθιο! Εμπνεύστηκε και τελικά επέβαλε και στις δύο πατρίδες την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, την οποία και –υποτίθεται- εκτός από τους … Ιταλούς μαθητές τη γιορτάζουμε και μεις, και όχι μόνο δεν τον τιμήσαμε γι αυτό, αλλά και επιδεικτικά τον αγνοήσαμε! Ας πρόσεχε…
Άλλο δείγμα προσφοράς και ανταπόδοσης αλά «εδώ είναι Ελλάδα»: Ο Σωτήρης Δελής, βουλευτής Σουηδίας, ξεχώρισε με την κατάθεση  στην Βουλή ερώτησης προς την Σουηδή ΥΠΕΞ για τις διώξεις που υφίστανται οι Βορειοηπειρώτες και οι κατοικίες τους, του απάντησε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, το σεβασμό των μειονοτήτων -και της ελληνικής- ως προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και εμείς τι κάναμε;  Ό,τι ακριβώς του άξιζε: Τον αγνοήσαμε! Ας πρόσεχε…
Όχι,  δεν θα την κάνω τη στήλη από σατιρική …σιχτιριστική!
Θα προχωρήσω: Μια βραδιά σε πόρτο ξενικό, είχα μεθύσει τρομερά με ουίσκι τζιν και μπύρα… Όχι, λάθος! Αυτό είναι του Καββαδία! Και η Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας διαθέτει τώρα λογισμικό εντοπισμού φαινομένων λογοκλοπής (έτσι το αποκαλούν…) για την προστασία μας…
Πάντως, ασχέτως του δικού μου λάθους, και ο Νίκος Αποστολόπουλος, στα ξένα κι αυτός, πασχίζει να στήσει μία νέα οργάνωση με ανοικτή συμμετοχή και ψηφοφορία των ομογενών και σε συνεργασία με τις υφιστάμενες Ομοσπονδίες, τον Πέτρο Γαλάτουλα και άλλους προέδρους, να εξαπλώσουν παγκοσμίως μία διαφορετικού τύπου εκπροσώπηση της ομογένειας, και για την προσφορά του αυτή, κοντεύει να …γεράσει! Ας πρόσεχαν. Τι στο καλό, από χωριό είναι. Δεν έχουν ακούσει για το πάθημα της …κότας; Από πίτουρα…
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έλαβε τον τίτλο του Γέροντος, εκτός από τη ζωή και από τον …Οικουμενικό Πατριάρχη! Όπως λέμε, τώρα «είναι γέρος με τις ευλογίες»! Αυτός κι αν έπρεπε να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα!  Πήγε να ξαναστήσει στα πόδια του τον Άγιο Νικόλαο που χάσαμε με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στο Μανχάταν, πέσανε πάνω του σαν πιράνχας»! Τον «παραίτησαν», τον «χρεοκόπησαν», τον ¨κόλλησαν»  στον τοίχο! Καλά να του κάνουν! Α, όλα κι όλα Δέσποτα! «Καλατράβα» δεν επέλεξες;  Καλά …τράβα τα, τώρα! Σε κάναμε και «πρόσωπο της χρονιάς» για να σου τα …ψάλλουμε!  Όχι, που θα βάζαμε, λέει, στον Άι Νικόλα εντοιχισμένη πλάκα να γράφει «επί ημερών Σεβασμιωτάτου κλπ.κλπ.». Σάματις έβαλε κανείς ποτέ πλάκα στα δύο Γυμνάσια που χτίστηκαν στο Αργοστόλι με τα λεφτά των ομογενών ΗΠΑ, μετά τους σεισμούς του ’56; Ποτέ, κανείς!
Ήλθαν, λέει, οι οκτώ Τούρκοι στην Ελλάδα να ζητήσουν άσυλο! Καλά, για τον έρημο τον Οτσαλάν τίποτα δεν είχαν ακούσει; Κοίτα φίλε μου σύμπτωση! Και τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση είχαμε!!! Η Δικαιοσύνη, πάντως,  έκανε το χρέος της. Η κυβέρνηση, όμως… Και μετά αναρωτιόμασταν τι ήλθε να κάνει ο Ερντογάν στο «εδώ είναι Ελλάδα»!
Α, ναι, να μην ξεχάσω… Εκείνη την πρόταση νόμου της ΝΔ που κρατάτε στα συρτάρια της Βουλής για την ψήφο των Αποδήμων, πότε σκέφτεσθε να τη βγάλετε από τη σαλαμούρα; Ή μήγαρις ακολουθεί τα αραχνιασμένα χνάρια του νομοσχεδίου για το ΣΑΕ; (Πού το θυμήθηκα τώρα!..)
Να που στο παρά 1΄να φύγει το 2017, μας επισκέφθηκε ο Εγκέλαδος! Να μας «τρίξει» κι αυτός τα δόντια του… Είναι αυτό που λέμε: Ενός κακού, μύρια έπονται… Λαϊκά το λέμε διαφορετικά, αλλά …τι μου φταίνε οι συμπαθείς γύφτοι; Αμάν και πότε να ‘ρθει το 2018!
«Κι  αν τίποτα δεν θε ν’ αλλάξει/
Εγώ την αλλαγή θα περιμένω!/
Κι αν στο ραντεβού δεν είν΄ εντάξει,/
εραστή της πιστός εγώ θα μένω…»/
ΥΓ: Προς άρση παρεξηγήσεων, το τετράστιχο είναι δικό μου, φίλτατε Λευτέρη…
http://www.panhellenicpost.com/2017/12/31/σατιριζοντασ-στο-παρά-1-της-αλλαγής-το/


Πράγματι, φίλε Χρήστο, ας πρόσεχα.  
Γιατί εν τω μεταξύ έτρεξαν ... γεννήτορες και ... λεχώνες, εν τη ημεδαπη και εν τη αλλοδαπή, για να τους αναγνωριστεί η πατρότητα και η μητρότητα.
Ας πρόσεχα, λοιπόν, τη ... Σκύλλα και τη ... Χάρυβδη και τις κομματικές ... Συμπληγάδες.
Θα δεις ότι θα με βγάλουν και ... στείρο.
Αλλά τώρα πρωτοχρονιά και πρωτομηνιά δεν είναι μέρα για να ασχολούμαστε για πλιατσικολόγους και κάπηλους.
Ας τους να λένε! Ας πάνε να λένε!


Εις τα περίχωρα της Aντιοχείας Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ 
Εκτύπωση
Σαστίσαμε στην Aντιόχειαν όταν μάθαμε
τα νέα καμώματα του Ιουλιανού.


Ο Aπόλλων εξηγήθηκε με λόγου του, στην Δάφνη!
Χρησμό δεν ήθελε να δώσει (σκοτισθήκαμε!),
σκοπό δεν τόχε να μιλήσει μαντικώς, αν πρώτα
δεν καθαρίζονταν το εν Δάφνη τέμενός του.
Τον ενοχλούσαν, δήλωσεν, οι γειτονεύοντες νεκροί.

Στην Δάφνη βρίσκονταν τάφοι πολλοί.—
Ένας απ’ τους εκεί ενταφιασμένους
ήταν ο θαυμαστός, της εκκλησίας μας δόξα,
ο άγιος, ο καλλίνικος μάρτυς Βαβύλας.

Aυτόν αινίττονταν, αυτόν φοβούνταν ο ψευτοθεός.
Όσο τον ένοιωθε κοντά δεν κόταε
να βγάλει τους χρησμούς του· τσιμουδιά.
(Τους τρέμουνε τους μάρτυράς μας οι ψευτοθεοί.)

Aνασκουμπώθηκεν ο ανόσιος Ιουλιανός,
νεύριασε και ξεφώνιζε: «Σηκώστε, μεταφέρτε τον,
βγάλτε τον τούτον τον Βαβύλα αμέσως.
Aκούς εκεί; Ο Aπόλλων ενοχλείται.
Σηκώστε τον, αρπάξτε τον ευθύς.
Ξεθάψτε τον, πάρτε τον όπου θέτε.
Βγάλτε τον, διώξτε τον. Παίζουμε τώρα;
Ο Aπόλλων είπε να καθαρισθεί το τέμενος.»

Το πήραμε, το πήγαμε το άγιο λείψανον αλλού·
το πήραμε, το πήγαμε εν αγάπη κ’ εν τιμή.

Κι ωραία τωόντι πρόκοψε το τέμενος.
Δεν άργησε καθόλου, και φωτιά
μεγάλη κόρωσε: μια φοβερή φωτιά:
και κάηκε και το τέμενος κι ο Aπόλλων.

Στάχτη το είδωλο· για σάρωμα, με τα σκουπίδια.

Έσκασε ο Ιουλιανός και διέδοσε—
τι άλλο θα έκαμνε— πως η φωτιά ήταν βαλτή
από τους Χριστιανούς εμάς. Aς πάει να λέει.
Δεν αποδείχθηκε· ας πάει να λέει.
Το ουσιώδες είναι που έσκασε. 

Nessun commento:

Posta un commento