ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 16 febbraio 2023

ΑΛΕΚΟΣ Ε. ΦΛΩΡΑΚΗΣ, ένας ποιητής που σκορπίζει στίχους βροχερούς για να συνάξει αχτίδες, διαβάζοντας στον ουρανό πως leben ohne liebe kannst du nicht.



Τον λαογράφο εθνογράφο Αλέκο Φλωράκη γνωρίζω από το 1971. Ήμουνα τότε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και κατεβαίνοντας για διακοπές στην Ελλάδα είδα τη μελέτη του ΤΗΝΟΣ: ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στα βιβλιοπωλεία. Την αγόρασα σε ένα βιβλιοπωλείο στη Σταδίου, αν θυμάμαι καλά. Την έχω εδώ στα ράφια της βιβλιοθήκης μου.

Σήμερα επιστρέφοντας στο σπίτι μου το μεσημέρι βρήκα έξω από την πόρτα μου να με καλωσορίζουν ΤΑ ΟΡΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ. ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1968-2018 του Αλέκου Φλωράκη με μια συγκινητική αφιέρωση.
Χτες είχα κάνει μια ανάρτηση στο fb με μια φράση του Jean Cocteau: Un poème est une tentative de nous ouvrir les yeux pour voir ce qu'on ne regarde plus.
Είναι ακριβώς αυτό που κάνει κι ο Φλωράκης, ποιητής της Γενιάς του ΄70, με αυτή τη συλλογή του που συγκεντρώνει ποιήματα μιας πεντηκονταετίας: εραστής των μελτεμιών, της βροχής συλλέκτης σκορπίζει στίχους βροχερούς για να συνάξει αχτίδες, διαβάζοντας στον ουρανό πως leben ohne liebe kannst du nicht.

Nessun commento:

Posta un commento