ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

venerdì 15 maggio 2020

Πώς να ξεχάσουμε αλήθεια τον πατέρα ΑΝΤΏΝΗ ΦΟΝΣΟ, έναν εξαιρετικό παπά και άνθρωπο που τόσα πρόσφερε στα Κάτω Μέρη

Τα κάτω μέρη της Τήνου -Ταξίδι σε έναν κόσμο ξεχωριστό

http://ophioussa.blogspot.com/2010/06/blog-post.html
Το Σάββατο 22 Μαΐου 2010 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του πατέρα Αντώνη Φόνσου, με τίτλο « τα κάτω μέρη της Τήνου ταξίδι σε έναν κόσμο ξεχωριστό»
Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες τύπου παρευρέθησαν οι κύριοι, κύριοι δήμαρχοι αντιδήμαρχοι πρόεδροι συμβουλίων πρόεδροι συλλόγων κ.τ.λ.


Στο μόνο που θα ήθελα να αναφερθώ είναι στον ίδιο τον συγγραφέα αυτού του βιβλίου τον παπά Αντώνη.


Όλο το χωριό σύσσωμο παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε για την παρουσίαση του βιβλίου του.
Πώς να μην τιμήσεις άλλωστε έναν τόσο σπουδαίο ποιμένα αλλά και πάνω από όλα άνθρωπο για εμάς τους κατωμερίτες. Ήταν επί 37 συναπτά έτη ο ιερέας ο φίλος πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών.


Σεμνός ταπεινός όπως πάντα και τονίζοντας για πολλοστή φορά πως δεν είναι ούτε ιστορικός ούτε συγγραφέας , παρόλα αυτά έγραψε ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό που πολλοί θα το διαβάσουν και θα δουν τον τόπο μας με άλλο μάτι (ιστορικά και αρχαιολογικά).


Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης πολλοί πήραν το λόγο ευχαριστώντας τον πατήρ Αντώνη για την προσφορά του αυτή. Ανάμεσά τους και οι συντοπίτες μας Ζαλώνης Γιάννης, Αρμάος Μάριος και Αρμάος Παντελής.


'Ολοι μίλησαν με ιδιαίτερη αναφορά στα 37 χρόνια παρουσίας του Παπαντώνη στα Κάτω Μέρη και η προσφορά του αξιομνημόνευτη. Κανείς κάτοικος δεν έμεινε ασυγκίνητος εκείνη τη βραδιά, ούτε νέος, ούτε μεγαλύτερος καθώς όλοι τους είχαν κάτι να αναπολούν από τον ακούραστο εφημέριο. "Ιερέας του Θεού και ένας άνθρωπος των ανθρώπων" είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παντελής Αρμάος, η οποία είναι δημοσιευμένη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Τηνιακή και είναι διαθέσιμη στο παρακάτω link:




Στο τέλος εμφανίστηκε και η έκπληξη των χωριανών προς τον πατήρ Αντώνη, σκαλισμένη πάνω σε μάρμαρο ανάγλυφη η πρόσοψη του Ιερού Ναού του Αγ.Ζαχαρία που τόσα χρόνια κήρυττε το λόγο του Θεού μέσα από το ιερό του, φιλοτεχνημένο από τον συντοπίτη μας καλλιτέχνη μαρμαρογλύπτη κ.Ιωσήφ Αρμάο-Μπαντάνη.


Ένα ξεχωριστό δώρο προς έναν ξεχωριστό άνθρωπο, μια ξεχωριστή βραδιά.
Να μην παραλείψω να ευχαριστήσω την αδελφότητα των Τηνίων που χωρίς την συνδρομή τους δεν θα είχε εκδοθεί αυτό το υπέροχο βιβλίο.


Μπράβο του πατήρ Αντώνη μας έκανε υπερήφανους για ακόμη μια φορά.
Με ανυπομονησία περιμένουμε και το επόμενο βιβλίο του.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ 
Εδώ και τρεις μέρες ξεφύλλιζα τα χαρτιά του Παπ΄Αντώνη  από τις έρευνές του για τα Κάτω Μέρη, γιατί εντόπισα στη Γαλλία μια οικογένεια ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ με ρίζες από τα Κελλιά. 



Είχε φύγει  για τη Σμύρνη στις αρχές του ΄800 από τα Κελλιά ένας Αντώνης Κορίνθιος, παντρεμένος με τη Μαρία Πρελορέντζου,  και εκεί η οικογένειά του ρίζωσε μέχρι το 1922. Ο γιος του Γεώργιος Κορίνθιος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1845 και πέθανε εκεί το 1919.  Ο γιος του  Γεωργίου, Αντώνιος Κορίνθιος, γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 19 Μαΐου 1877 και διέφυγε στη Γαλλία (Port de Bouc) με την οικογένειά του το 1922. Γιος του ήταν ο Ιωσήφ Κορίνθιος, πατέρας του Yves-Marie Corinthio, με τον οποίο επικοινωνώ από χρόνια.

Nessun commento:

Posta un commento