"Νάπολη, 8 Φεβρουαρίου 2018
Είμαστε περήφανοι και πολύ συγκινημένοι με την παρουσία μας εδώ, σ’ αυτή την τόσο σημαντική και ουσιαστική πνευματιική εκδήλωση.
Η ελληνική γλώσσα είναι από τις σπουδαιότερες στον κόσμο και σπουδαία για την ανθρωπότητα.
Είναι αυτή που κρατάει από τον Όμηρο ίσαμε σήμερα. Που μιλιέται αδιαλείπτως εδώ και 40 αιώνες! Επί 28 αιώνες γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο ελληνικό αλφάβητο, ενώ επί 24 αιώνες γράφεται με την ίδια ορθογραφία, πράγμα που δείχνει και τη συνέχεια του πολιτισμού μας.
Απηχεί – όπως κάθε γλώσσα – τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του λαού μας και κατά συνέπεια εκφράζει τον πολιτισμό μας.
Μ’ αυτήν ορίστηκαν για πρώτη φορά επιστημονικές έννοιες, πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα και εξακολουθούν λέξεις της ελληνικής να είναι διεθνείς επιστημονικοί και πολιτικοί όροι, ενώ η αξία της καταδεικνύεται από τον λεξιλογικό της πλούτο.
“Ό,τι είναι νους και καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα”, λέει ο Goethe. Και η Ελλάδα και ο πολιτισμός της μεταλαμπαδεύεται μέσω της γλώσσας της.
Γιατί, ως γνωστόν, η γλωσσική έκφραση ενός λαού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ύπαρξής του. Μέσα από τις λέξεις αποκαλύπτεται η ιστορία της σκέψης, των αντιλήψεων και πράξεών του , αφού οι ιστορικές πράξεις του και στάσεις μετασχηματίζονται σε λεκτικές δηλώσεις και λεξιλογικές σημασίες. Η γλώσσα είναι φορέας μνήμης και ιστορίας και αντικατοπτρίζει το επίπεδο πνευματικής ωρίμανσης ενός λαού. Γι’ αυτό και αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού. Όταν ο Ηρόδοτος συμπεριλάμβανε το «ομόγλωσσον» στα συστατικά στοιχεία της εθνικής ταυτότητας, αναγνώριζε ότι η γλώσσα συνοδεύει ένα έθνος και καταγράφει την πορεία του.
Με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας επιδιώκουμε το άνοιγμα της ελληνικής γλώσσας (ξανά) στην οικουμένη, γιατί πιστεύουμε πως ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της γλώσσας του μπορεί να συμβάλει σε ένα παγκόσμιο πνεύμα αλληλοκατανόησης για ό,τι καλό και ό,τι θετικό. Πιστεύουμε ακράδαντα πως στην παρούσα κατάσταση των στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτικών κρίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον πλανήτη μας η ελληνική γλώσσα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας παραγωγικής και ειρηνικής οικουμενικότητας
Και το μεγάλο μας όπλο είναι η οικουμενικότητα του Ελληνισμού. Ό́τι, δηλαδή ο Ελληνισμός είναι μια κληρονομιά και μια στάση ζωής μέσα στην οικουμένη με ιστορικές δυνατότητες ασύγκριτα μεγαλύτερες από το κρατίδιο το σχεδιασμένο στο χάρτη.
Ευχαριστούμε τον κ. Γ. Κορίνθιο για την τιμητική πρόσκληση. Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για τις εκδηλώσεις και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες.
Αναστασία Ευαγγελίου – Ρίζου
Napoli, 8 Febbraio 2018
Siamo orgogliosi e molto commossi per la nostra presenza qui, in questo evento tanto importante ed essenziale.
La lingua greca è una delle lingue più importanti nel mondo.
È una lingua la cui durata va da Omero fino a oggi. Si parla ininterrottamente per 40 secoli! Per 28 secoli, si scrive con la stessa scrittura greca e con lo stesso alfabeto, e anche per 24 secoli si scrive con la stessa ortografia.
Riflette – come ogni lingua – il particolare modo di pensiero del nostro popolo e in conseguenza esprime la nostra cultura.
”Quello che è mente e cuore per l'uomo, è la Grecia per l'umanità", sostiene Goethe.
Con l’istituzione della Giornata Mondiale della lingua greca crediamo che la cultura greca può contribuire ad uno spirito di solidarietà e di reciproca comprensione.
Ringraziamo Jannis Korinthios per l’invito a partecipare.
Tιμητική για το σχολείο μας, αλλά και για τη χώρα μας η πρόσκληση συμμετοχής μας στις επικείμενες εκδηλώσεις στις 8 & 9 Φεβρουαρίου 2019 στη Νάπολη.
Η θεματική των εκδηλώσεων της διημερίδας είναι “Το ταξίδι των ιδεών”. Βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση να συνεργαζόμαστε στενά με τον κ. Κορίνθιο, εμπνευστή και πρωτεργάτη της καθιέρωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, με τον οποίο έχουμε συναποφασίσει να παρουσιάσουμε ως σχολείο εργασία με τίτλο: Ιδέες – Αξίες – Ιδανικά που ταξιδεύουν με τον Μαραθώνιο Δρόμο.
Στο Castel Nuovo έλαβαν χώρα οι εργασίες της διημερίδας για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας με το Γιάννη Κορίνθιο, την Υφυπουργό Παιδείας, κα Μ.Τζούφη, το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Μιχάλη Κόκκινο, τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Καφαντάρη. Παραβρέθηκαν, ακόμη, ο κ. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος πρεσβείας Κύπρου για τη Διασπορά, ο Δήμαρχος Νάπολης, πολιτικοί του Ιταλικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού κόσμου.
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη μέρα των πανηγυρικών εκδηλώσεων, με πολύ υψηλού επιπέδου συμμετοχές από όλα τα σχολεία. Και ο απολογισμός; Οι μαθητές μας απόλαυσαν μοναδικές εμπειρίες, έγιναν πρεσβευτές του τόπου τους με απόλυτη συναίσθηση της αποστολής τους, γνώρισαν τόπους, κουλτούρες, ανθρώπους κι άνοιξαν ένα παράθυρο στον κόσμο. Τέτοιου είδους εμπειρίες, εξάλλου, αποκτούν ιδιαίτερες διαστάσεις και αποτελούν σταθμό στη ζωή των μαθητών, καθώς συνειδητοποιούν, εκτός των άλλων, ότι γίνονται και μέρος του Ιστορικού Γίγνεσθαι. Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές, κυρίως στον Γιάννη Κορίνθιο και Κ. Μίχο και τους ευχόμαστε να έχουν δύναμη και έμπνευση να συνεχίσουν γιατί αξίζει! Για μια ακόμη φορά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε δημόσια το χορηγό μας, κ. Θ. Μαρτίνο για την ευαισθησία και τη γενναιοδωρία του.
«Των Ελλήνων οι Κοινότητεςφτιάχνουν νέους Γαλαξίες»....Νάπολη, Castel Nuovo, 8-9/2/2019
Σχολεία από όλο τον κόσμο, από Ελλάδα μέχρι και το Λουμπουμπάσι του Κογκό, μιλούν για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Κατασυγκίνησαν οι μαθητές του ΓΕΛ ΜΑΡΑΘΩΝΑ με την κατάθεση ψυχής που έκαναν με το δρώμενο σχετικά με τις Ιδέες-Αξίες-Ιδανικά που ταξιδεύουν μέσω του Μαραθωνίου Δρόμου. Ιδιαίτερα άγγιξε όλους η αναφορά στο Μάτι-Ν. Βουτζά, μια και η παρουσίαση ήταν αφιερωμένη στους αδικοχαμένους συμπολίτες μας. Τελικά, ο Ελληνισμός είναι μια κληρονομιά και μια στάση ζωής μέσα στην Οικουμένη με ιστορικές δυνατότητες ασύγκριτα μεγαλύτερες από το κρατίδιο το σχεδιασμένο στο χάρτη....Και, όπως έλεγε και ο Γκαίτε: Ό,τι είναι νους και καρδιά για τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα για την Ανθρωπότητα.
https://gelmarathona.weebly.com/internationaldayofgreeklanguage2019.html
Nessun commento:
Posta un commento