ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 30 aprile 2012

Η κυανόλευκη κυματίζει και πάλι στην Cava de'Tirreni, 28.4.2012




Στην Cava dei Tirreni, από τις 7 Σεπτεμβρίου του 1944 κυμάτιζε, αναρτώμενη κάθε πρωί, η ελληνική σημαία. Εκεί είχε εγκατασταθεί η ελληνική κυβέρνηση της Εθνικής Ενώσεως υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου με υπουργούς που ανήκαν σε όλες τις πολιτικές και αντιστασιακές παρατάξεις. Στην Cava dei Tirreni στις 28 Σεπτεμβρίου 1944, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, έστειλε επίσημο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό: «Είναι σήμερον, από την Ξένην, η τελευταία φορά κατά την οποίαν απευθυνόμεθα προς το έθνος. Ευρισκόμεθα εις την Ιταλίαν όπου κυματίζει η Κυανόλευκος. Αλλά ελάχιστος είναι ακόμη ο χρόνος ο οποίος μας χωρίζει. Εντός ολίγου η κυβέρνησις της Εθνικής Ενώσεως θα ευρίσκεται εις την πατρίδα. Υπό το κράτος της βαθυτάτης αυτής συγκινήσεως απευθύνομεν εγκάρδιον χαιρετισμόν προς το έθνος».

 Αποκάλυψη αναμνηστικής πλακέτας στο ξενοδοχείο Victoria, έδρα της ελληνικής εξόριστης κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 1944. Ήταν ο τελευταίος σταθμός πριν την επιστροφή στην Ελλάδα.
 Συνάντηση με την Κυρία Ricciardi, ιδιοκτήτρια του Μεγάρου Ricciardi, επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 1944.
Άφιξη των επισήμων στη Villa Ricciardi.
Η ελληνική σημαία ξανακυματίζει στο Μέγαρο Ricciardi.
 Έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών εγγράφων από την παραμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην Cava de'Tirreni.
 Ο μαέστρος Νίκος Πουλής διευθύνει την  Μαντολινάτα Περιβολίου Κερκύρας.






Το Ξενοδοχείο  Victoria, σήμερα.

Nessun commento:

Posta un commento