ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

venerdì 29 aprile 2016

Programma della prima Giornata della Lingua e della Cultura Greca, Napoli, 20 maggio 2016



Tutti i licei classici di Napoli
festeggiano,
il 20 maggio,
insieme con la Comunità Ellenica
e la Città di Napoli,
la prima Giornata Mondiale 
della Lingua e della Cultura Greca! 
´Ολα τα Κλασικά Λύκεια της Νάπολης, 
μαζί με την Ομογένεια και τον Δήμο,
γιορτάζουν
στις 20 Μαΐου
την πρώτη παγκόσμια ημέρα
της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

IL LICEO CLASSICO G.B. VICO PARTECIPERA' ALLA GIORNATA MONDIALE DELLA LINGUA E DELLA CULTURA ELLENICA


GIORNATA MONDIALE DELLA LINGUA E DELLA CULTURA ELLENICA 


Visualizza il testo con caratteri grandi Visualizza il testo con caratteri medi Visualizza il testo con caratteri medi
IL LICEO CLASSICO G.B. VICO  PARTECIPERA' ALLA GIORNATA MONDIALE DELLA LINGUA E DELLA CULTURA ELLENICA, ORGANIZZATA DAL PROF. JANNIS KORINTHIOS, PRESIDENTE DELLE COMUNITA' E CONFRATERNITE ELLENICHE  D'ITALIA.
LA MANIFESTAZIONE SI TERRA' VENERDI' 20 MAGGIO 2016 A PARTIRE DALLE ORE 10 CON LA MARATONA DELLA LINGUA GRECA "IL GRECO FA TESTO" PRESSO LA BASILICA DI SAN GIOVANNI MAGGIORE  E PROSEGUIRA' NEL POMERIGGIO PRESSO L'ACCADEMIA DI BELLE ARTI 
IN ALLEGATO IL PROGRAMMA DELLA MANIFESTAZIONE.

http://www.liceoviconapoli.gov.it/categoria/news/1123/giornata-mondiale-della-lingua-e-della-cultura-ellenica/






Tutti i licei classici di Napoli festeggiano, insieme con la Comunità Ellenica e il Comune di Napoli, il 20 maggio, la prima giornata Mondiale della lingua e della cultura greca! ´Ολα τα κλασικά λύκεια της Νάπολης, μαζί με την Ομογένεια και τον Δήμο, γιορτάζουν στις 20 Μαΐου την πρώτη παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

IL LICEO SANNAZARO PARTECIPERA' ALLA GIORNATA MONDIALE DELLA LINGUA E DELLA CULTURA ELLENICA


GIORNATA MONDIALE DELLA LINGUA E DELLA CULTURA ELLENICA 


Visualizza il testo con caratteri grandi Visualizza il testo con caratteri medi Visualizza il testo con caratteri medi
IL LICEO SANNAZARO PARTECIPERA' ALLA GIORNATA MONDIALE DELLA LINGUA E DELLA CULTURA ELLENICA CHE SI TERRA' VENERDI' 20 MAGGIO 2016 A PARTIRE DALLE ORE 10 PRESSO LA BASILICA DI SAN GIOVANNI MAGGIORE SU INIZIATIVA DELLA COMUNITA' ELLENICA IN ITALIA. IDEATORE DELLA MANIFESTAZIONE IL PROF. JANNIS KORINTHIOS.
PER SCARICARE IL RICCO PROGRAMMA DELLA MANIFESTAZIONE, CLICCA QUI

http://www.liceojsannazaro.gov.it/categoria/avvisi/875/giornata-mondiale-della-lingua-e-della-cultura-ellenica/


Tutti i licei classici di Napoli festeggiano, insieme con la Comunità Ellenica e il Comune di Napoli, il 20 maggio, la prima giornata Mondiale della lingua e della cultura greca! ´Ολα τα κλασικά λύκεια της Νάπολης, μαζί με την Ομογένεια και τον Δήμο, γιορτάζουν στις 20 Μαΐου την πρώτη παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Il Liceo UMBERTO I partecipa alla 1a Giornata Mondiale della Lingua e della Cultura Greca

Η πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας πραγματώνεται. Ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού προτείνει την 20η Μαΐου η κυβέρνηση

Σχέδιο Νόμου για την   “Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού”, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  
Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού η 20η Μαΐου, ημερομηνία που ταυτίζεται  με τη γέννηση του κορυφαίου των φιλοσόφων και διαμορφωτών του παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού, Σωκράτη με στόχο:
-την ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της Ελληνικής  γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του  Ελληνικού Πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του,
-την προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της Ελληνικής  γλώσσας, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο  πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού,
-την προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας σε ο, τι αφορά τη  διεπικοινωνία  του Ελληνισμού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην Ελληνική Διασπορά, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας  και του Ελληνικού Πολιτισμού.
Το σχέδιο νόμου «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού»  έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι  να καταθέσουν τις προτάσεις τους  μέχρι την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 15:00, στον διαδικτυακό ιστότοπο  http://www.opengov.gr/ypes/?p=3679 .

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικού Πολιτισμού προτείνει την 20η Μαΐου η κυβέρνηση

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικού Πολιτισμού προτείνει την 20η Μαΐου η κυβέρνηση
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στις 20 Μαΐου προτείνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, αλλά και γιατί 20 Μαΐου άρχισε η 1η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, η οποία -όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση- «λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, «ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας», ότι η ελληνική γλώσσα «προσδίδει στον Ελληνισμό πανανθρώπινη διάσταση, που τον μετουσιώνει σε οικουμενικό αγαθό» και «η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της συνέχειας του έθνους μας».

Οι υπουργοί που στηρίζουν την πρόταση ζητούν τη «νομοθετική καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ως "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού"». Η επιλογή της επετείου των γενεθλίων του Σωκράτη, στοιχείο που δεν τεκμέρεται πάντως από καμία αξιόπιστη πηγή, δικαιολογείται διότι «ο Σωκράτης έθεσε την Ελλάδα σε εξέχουσα θέση διεθνώς», αλλά και γιατί, την ίδια ημερομηνία, άρχισε η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, «η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση».

Επιπλεόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, προηγείται η Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) και ακολουθεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης (21 Μαΐου), με αποτέλεσμα να δημιουργείται «ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του Ελληνισμού».

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, στόχος είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του και η προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου από την ελληνική Βουλή και με την αναγνώριση της ημέρας αυτής από τον ΟΗΕ και την UNESCO «επιχειρείται να αναγνωρισθεί δικαιωματικά η θεμελιακή θέση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Κατά την ημέρα αυτή προβλέπεται να διοργανώνονται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κυρίως παρουσιάσεις, επιστημονικές ημερίδες και ομιλίες, που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και εκθέσεις και εκδηλώσεις, με αντικείμενο ανάδειξης και μελέτης τη σχέση και την αλληλεπίδραση της ελληνικής γλώσσας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις Καλές Τέχνες.

Την πρόταση νόμου υπογράφουν οι υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς.


http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500073862

Ξαναγύρισε ήλιε στη γη με του θριάμβου σου την κραυγή.



Μες στων καιρών την ανημποριά
διώξε το γρέγο και το βοριά
και ξαναγύρισε ήλιε στη γη
με του θριάμβου σου την κραυγή.
Ότι συ ει η αλήθεια και η ζωή και η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ.
Ο ων και ο ην και ο ερχόμενος».
(Ν. Γκάτσος, Φύσα αεράκι φύσα ναι, εκδ. Ίκαρος)

domenica 24 aprile 2016

Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΣ με τίτλο Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού και Αιτιολογική Έκθεση. Με πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.






Την καθιέρωση της ημερομηνίας γεννήσεως του Σωκράτη ως «Παγκόσμιας Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από την Παρασκευή το σχέδιο νόμου «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» . Άθλος της ΟΕΚΑΙ!





giovedì 21 aprile 2016

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας η 20η Μαίου, ύστερα από πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ

 Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 19:40

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας η 20η Μαίου

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας καθιερώνεται η εικοστή Μαΐου.
Η ανακοίνωση έγινε ύστερα από συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Αρμοδίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννη Αμανατίδη, με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα αποφασισθούν δράσεις, με τη συμμετοχή του Ελληνισμού της διασποράς.
Η εικοστή Μαΐου είναι η ημέρα γέννησης του Σωκράτη.
Ανακοινώθηκε επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και σε θέματα διασποράς.
Ο κύριος Φωτίου, τόνισε ότι η συνεργασία αυτή, μπορεί να αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο προώθησης των εθνικών συμφερόντων των χωρών μας.

Σύνταξη: Κώστας Κωνσταντίνου

http://www.riknews.com.cy/index.php/news/kinonia/item/33918-pagkosmia-imera-ellinofonias-i-20i-maiou

Καθιερώνεται ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας» η 20η Μαΐου. Η ΟΕΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.


Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας», που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για ανάληψη κοινών δράσεων, με εμπλοκή και της διασποράς.


 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, συναντήθηκε το πρωί στη Λευκωσία με τον Προεδρικό Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου και οι δύο άντρες συζήτησαν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στα θέματα διασποράς και την επικαιροποίηση του προγράμματος κοινών δράσεων εντός του έτους. Παράλληλα, συζήτησαν την ανανέωση του προγράμματος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2016.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης, Φωτίου και Αμανατίδης υπογράμμισαν ότι
Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκαν στην προώθηση των τριμερών συνεργασιών, με στόχο την επίλυση των διαφόρων θεμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι στόχος των δύο χωρών είναι να υπάρξει κατάληξη σε μνημόνιο συνεργασίας στα θέματα διασποράς, με Ισραήλ και Αρμενία αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δυο άντρες μίλησαν επίσης για την αξιοποίηση των επιχειρηματιών της διασποράς και την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Ακόμη, αναφέρθηκαν στην επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και στη σύσταση ενός ακαδημαϊκού συμβουλίου, με συμμετοχή Κυπρίων και Ελλαδιτών ακαδημαϊκών που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Καθιερώνεται Ημέρας Ελληνοφωνίας

Ο κ. Αμανατίδης είπε ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για καθιέρωση της Ημέρας Ελληνοφωνίας την 20η Μαΐου, προσθέτοντας ότι θα δώσει το έναυσμα για προέκταση της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει ιδιαίτερη θέση στις κοινές δράσεις που θα αναληφθούν.

Πέραν της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στα θέματα διασποράς, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας με Ισραήλ και Αρμενία, στα πλαίσια της πολυδιάστατης πολιτικής και των υφιστάμενων συμφωνιών.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη συμμετοχή Κυπρίων στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για καλύτερο συντονισμό, αλλά και στη σύσταση ακαδημαϊκού συμβουλίου επιστημόνων, που έχει ήδη ξεκινήσει από την Αγγλία, για διασύνδεση της παλιάς και νέας διασποράς με την πατρίδα.

«Ελλάδα και Κύπρος διαχρονικά, ιστορικά εργαζόμαστε μαζί, προωθούμε από κοινού τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε ο κ. Αμανατίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η εμβάθυνση και επικαιροποίηση των δεσμών των δύο διασπορών θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

«Παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας»

Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου είπε ότι οι απόδημοι αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού και μπορούν να προωθήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα των δυο χωρών.

«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντα σταθερότητα και ασφάλειας στην περιοχή» είπε ο κ. Φωτίου και αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα διασποράς.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να καταστεί «το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων των λαών μας» είπε ο κ. Φωτίου, ενώ πρόσθεσε ότι προσκλήθηκε από την Κυβέρνηση του Ισραήλ τον ερχόμενο Ιούνιο, για να συζητήσουν την προοπτική υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας των τριών χωρών για θέματα διασποράς.

Για τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με την Αρμενία στον ίδιο τομέα, είπε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρξει επίσης, εντός των επομένων μηνών, κατάληξη σε ένα μνημόνιο συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει κοινούς στόχους και δράσεις.

Σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στην ευόδωση των εθνικών συμφερόντων μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας με το εβραϊκό και αρμένικο λόμπι, στα σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού.

«Θα καταβληθεί προσπάθεια να προχωρήσουμε άμεσα, με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε θεσμοθετημένα, μέσα από την υπογραφή αυτών των μνημονίων, σε επίπεδο Κυβερνήσεων και σε επίπεδο ομογενειακών οργανώσεων στο εξωτερικό, να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Αμανατίδη και για θέματα εγκλωβισμένων, θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.

«Τα ανθρώπινη δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού» ενώ η αποκατάστασή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε.

Ως προς το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις που δημιουργούνται λόγω της μη ουσιαστικής συνεργασίας της Τουρκίας, ενώ μίλησε για την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα για να δώσει πληροφορίες για τις περισυλλογές των νεκρών και τις μετακινήσεις οστών.

Σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο, πάρθηκε απόφαση να υπάρξει περαιτέρω συντονισμός σε διπλωματικό επίπεδο για πίεση προς την Τουρκία, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα πάντοτε παραμένει συμπαραστάτης και για αυτό το θέμα».

Για τα θέματα των αγνοουμένων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι χρειάζεται ευαισθητοποίηση, στα πλαίσια και των επιτροπών της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ είπε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις.

Στο τέλος των δηλώσεων οι δύο άντρες αντάλλαξαν δώρα, ενώ ο κ. Αμανατίδης αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε νωρίτερα ο κ. Φωτίου, να προσφωνήσει το Συνέδριο των Αποδήμων, τον Ιούλιο.

http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/236924/kathieronetai-os-pagosmia-imera-ellinofonias-i-20i-maiou-/

Η ψήφιση του νόμου για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας σύντομα σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής. Prossimamente al Parlamento Ellenico la legge per l'istituzione della Giornata Mondiale della Lingua e della Cultura Ellenica.

Εχω πολύ καλά νέα από την Ελλάδα. 
Υπέγραψε το σχέδιο νόμου για την καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. 
Σε λίγες μέρες θα εγκριθεί ο νόμος σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ελληνικής Βουλής. 
Ένα μεγάλο επίτευγμα της Ομογένειας Ιταλίας!!!  
'Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς που στήριξαν την πρότασή μας!!!


Buone nuove dalla Grecia. 
Anche il vice ministro della Pubblica Istruzione Pelegrinis ha firmato il decreto legge per l'istituzione della Giornata Mondiale della Lingua e della Cultura Ellenica. 
Tra qualche giorno sarà convocata una riunione plenaria del Parlamento Ellenico per votare la legge. 
Che bel risultato!!!
Un sogno lungamente atteso diventa realtà!!!

martedì 19 aprile 2016

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα γιορταστεί στη Νάπολη

Λογοτεχνικό μαραθώνιο, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που θα γιορταστεί στη Νάπολη της Ιταλίας.
 Ο λογοτεχνικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 10 το το πρωί και κατά τη διάρκεια του τα παιδιά του Σχολείου Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης, αλλά και μαθητές των κλασικών λυκείων που θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναγνώσουν επιλεγμένα αποσπάσματα της διαχρονικής ελληνικής γραμματείας. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος Xenitia θα είναι αφιερωμένο στη μουσική της ποίησης και στην ποίηση της μουσικής.
Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα προεδρεύσει ο αντιδήμαρχος Νάπολης Νίνο Ντανιέλε με θέμα η κλασική παιδεία και η κρίση των κλασικών λυκείων. Τη συζήτηση διοργανώνουν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδος.


Θα αναγνωστεί ψήφισμα για την αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα κλείσει με το ανέβασμα στα αρχαία ελληνικά του έργου "Απολογία του Σωκράτη" του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη με τους ηθοποιούς Βασίλη Καράμπουλα και Θανάση Δισλή. Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. 

http://e-diseis.gr/2016/04/η-παγκόσμια-ημέρα-ελληνικής-γλώσσας-κ/

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα γιορταστεί στη Νάπολη

  • Λογοτεχνικό μαραθώνιο, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που θα γιορταστεί στη Νάπολη της Ιταλίας.
  • Τη συζήτηση διοργανώνουν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδος.
  • Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα προεδρεύσει ο αντιδήμαρχος Νάπολης Νίνο Ντανιέλε με θέμα η κλασική παιδεία και η κρίση των κλασικών λυκείων.
  • Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος Xenitia θα είναι αφιερωμένο στη μουσική της ποίησης και στην ποίηση της μουσικής.

    http://www.palo.gr/pagosmia-nea/italia-i-pagkosmia-imera-ellinikis-glwssas-kai-politismoy-tha-giortastei-sti-napoli/14330378/

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού θα γιορταστεί στη Νάπολη της Ιταλίας.


Λογοτεχνικό μαραθώνιο, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που θα γιορταστεί στη Νάπολη της Ιταλίας.


Ο λογοτεχνικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης 20 Μαΐου και κατά τη διάρκεια του τα παιδιά του Σχολείου Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης, αλλά και μαθητές των κλασικών λυκείων που θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναγνώσουν επιλεγμένα αποσπάσματα της διαχρονικής ελληνικής γραμματείας.




Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος Xenitia θα είναι αφιερωμένο στη μουσική της ποίησης και στην ποίηση της μουσικής.



Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα προεδρεύσει ο αντιδήμαρχος Νάπολης Νίνο Ντανιέλε με θέμα η κλασική παιδεία και η κρίση των κλασικών λυκείων. Τη συζήτηση διοργανώνουν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδος. Θα αναγνωστεί ψήφισμα για την αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας.



Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα κλείσει με το ανέβασμα στα αρχαία ελληνικά του έργου “Απολογία του Σωκράτη” του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη με τους ηθοποιούς Βασίλη Καράμπουλα και Θανάση Δισλή.



Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

http://www.zougla.gr/politismos/article/italia-i-pagosmia-imera-elinikis-glosas-ke-politismou-8a-giortasti-sti-napoli

Λογοτεχνικό μαραθώνιο, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που θα γιορταστεί στη Νάπολη της Ιταλίας.


Ο λογοτεχνικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 10 το το πρωί και κατά τη διάρκεια του τα παιδιά του Σχολείου Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης, αλλά και μαθητές των κλασικών λυκείων που θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναγνώσουν επιλεγμένα αποσπάσματα της διαχρονικής ελληνικής γραμματείας.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος Xenitia θα είναι αφιερωμένο στη μουσική της ποίησης και στην ποίηση της μουσικής.
Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα προεδρεύσει ο αντιδήμαρχος Νάπολης Νίνο Ντανιέλε με θέμα η κλασική παιδεία και η κρίση των κλασικών λυκείων. Τη συζήτηση διοργανώνουν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδος. Θα αναγνωστεί ψήφισμα για την αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα κλείσει με το ανέβασμα στα αρχαία ελληνικά του έργου “Απολογία του Σωκράτη” του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη με τους ηθοποιούς Βασίλη Καράμπουλα και Θανάση Δισλή.
Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.


http://www.pronews.gr/portal/20160418/culture/πολιτιστικα-νεα/ιταλία-πρώτη-παγκόσμια-ημέρα-ελληνικής-γλώσσας-και-πολιτισμού-στη

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα γιορταστεί στη Νάπολη



Λογοτεχνικό μαραθώνιο, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που θα γιορταστεί στη Νάπολη της Ιταλίας.
Ο λογοτεχνικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 10 το το πρωί και κατά τη διάρκεια του τα παιδιά του Σχολείου Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης, αλλά και μαθητές των κλασικών λυκείων που θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναγνώσουν επιλεγμένα αποσπάσματα της διαχρονικής ελληνικής γραμματείας.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος Xenitia θα είναι αφιερωμένο στη μουσική της ποίησης και στην ποίηση της μουσικής.
Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα προεδρεύσει ο αντιδήμαρχος Νάπολης Νίνο Ντανιέλε με θέμα η κλασική παιδεία και η κρίση των κλασικών λυκείων. Τη συζήτηση διοργανώνουν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδος. Θα αναγνωστεί ψήφισμα για την αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα κλείσει με το ανέβασμα στα αρχαία ελληνικά του έργου “Απολογία του Σωκράτη” του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη με τους ηθοποιούς Βασίλη Καράμπουλα και Θανάση Δισλή.
Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.liberal.gr/arthro/44339/epikairotita/2016/i-pagkosmia-imera-ellinikis-glossas-kai-politismou-tha-giortastei-sti-napoli-.html

Η πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ στο σημερινό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ (http://www.skai.)

Μόλις έπαιξε το ρεπορτάζ για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στα ¨καλά νέα¨ του Δελτίου Ειδήσεων του ΣΚΑΪ.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα γιορταστεί στη Νάπολη Λογοτεχνικός μαραθώνιος, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα γιορταστεί στη Νάπολη Λογοτεχνικός μαραθώνιος, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας 18.4.2016 



Λογοτεχνικό μαραθώνιο, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που θα γιορταστεί στη Νάπολη της Ιταλίας.
Ο λογοτεχνικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 10 το το πρωί και κατά τη διάρκεια του τα παιδιά του Σχολείου Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης, αλλά και μαθητές των κλασικών λυκείων που θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναγνώσουν επιλεγμένα αποσπάσματα της διαχρονικής ελληνικής γραμματείας.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος Xenitia θα είναι αφιερωμένο στη μουσική της ποίησης και στην ποίηση της μουσικής. 
Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα προεδρεύσει ο αντιδήμαρχος Νάπολης Νίνο Ντανιέλε με θέμα η κλασική παιδεία και η κρίση των κλασικών λυκείων. 
Τη συζήτηση διοργανώνουν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδος. 
Θα αναγνωστεί ψήφισμα για την αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας. 
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα κλείσει με το ανέβασμα στα αρχαία ελληνικά του έργου "Απολογία του Σωκράτη" του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη με τους ηθοποιούς Βασίλη Καράμπουλα και Θανάση Δισλή. Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

http://www.lifo.gr/now/culture/97758

lunedì 18 aprile 2016

19 Απριλίου Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Σαν σήμερα πέθανε ο ποιητής και φιλέλληνας Λόρδος Βύρων (1788/1824).


Ο Λόρδος Βύρων  υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.


O εορτασμός καθιερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ύστερα από σχετική πρόταση του τότε προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα, προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 




Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα γιορταστεί στη Νάπολη

Λογοτεχνικό μαραθώνιο, συναυλία, συζητήσεις και θεατρική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, που θα γιορταστεί στη Νάπολη της Ιταλίας.
break
Ο λογοτεχνικός μαραθώνιος θα ξεκινήσει στις 10 το το πρωί και κατά τη διάρκεια του τα παιδιά του Σχολείου Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης, αλλά και μαθητές των κλασικών λυκείων που θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναγνώσουν επιλεγμένα αποσπάσματα της διαχρονικής ελληνικής γραμματείας.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του συγκροτήματος Xenitia θα είναι αφιερωμένο στη μουσική της ποίησης και στην ποίηση της μουσικής.
Στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα προεδρεύσει ο αντιδήμαρχος Νάπολης Νίνο Ντανιέλε με θέμα η κλασική παιδεία και η κρίση των κλασικών λυκείων. Τη συζήτηση διοργανώνουν η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας και το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Μεγάλης Ελλάδος. Θα αναγνωστεί ψήφισμα για την αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού θα κλείσει με το ανέβασμα στα αρχαία ελληνικά του έργου “Απολογία του Σωκράτη” του Πλάτωνα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη με τους ηθοποιούς Βασίλη Καράμπουλα και Θανάση Δισλή.
Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας την είχε αναλάβει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.




http://www.iefimerida.gr/news/262808/italia-i-pagkosmia-imera-ellinikis-glossas-kai-politismoy-tha-giortastei-sti-napoli