Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας έχει ήδη υποβάλει αίτημα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους Υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να δρομολογηθεί μια νομοθετική πράξη καθιέρωσης στην Ελλάδα αυτής της ημέρας. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην Κύπρο. Στη συνέχεια θα υποβληθεί αίτημα και σε επίπεδο Ουνέσκο. ´Ηδη έχει κοινοποιηθεί το αίτημα και στην Ουνέσκο. ´Ομως είναι σημαντικό να μαζευτούν πολλές υπογραφές στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στους κύκλους της Ομογένειας και των Φιλελλήνων ανά τον κόσμο, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πίεση προς τους εμπλεκόμενους φορείς. Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζει η Ελληνική και η Κυπριακή Πρεσβεία στη Ρώμη, η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας, η Μητρόπολη Ιταλίας, πολλοί πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των Γραμμάτων. ´Ηδη έχουν συλλεγεί πολλές υπογραφές με βαρύτητα σε όλο τον κόσμο. Η προθεσμία για τη συλλογή υπογραφών λήγει τον Σεπτέμβριο.
ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
sabato 28 giugno 2014
sabato 21 giugno 2014
Μερικά άτομα κληρονομούν εξαιρετικές δόσεις του γονιδίου της ηλιθιότητας και ελέω κληρονομικότητας
Carlo M. Cipolla: Η καταστροφική δυνατότητα των ηλιθίων
Ο Ιταλός ιστορικός Carlo M. Cipollaέγραψε ένα σύντομο, πνευματώδες δοκίμιο σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει, να κατανοήσει και να εξουδετερώσει μία από τις πιο ισχυρές δυνάμεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης ευμάρειας και ευτυχίας: την ανθρώπινη ηλιθιότητα. Και αν αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να σώσουμε τον εαυτό μας από την ηλιθιότητα που μας περιβάλλει, τουλάχιστον μπορούμε να πάρουμε την εκδίκησή μας περιγελώντας την...
"Όπως όλα τα ανθρώπινα όντα, έτσι και οι ηλίθιοι άνθρωποι παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις αναφορικά με τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν τους συνανθρώπους τους. Ορισμένοι ηλίθιοι άνθρωποι υπό φυσιολογικές συνθήκες προκαλούν μόνο περιορισμένες ζημίες, ενώ άλλοι καταφανώς επιτυγχάνουν να προκαλούν ανείπωτες και εκτεταμένες καταστροφές όχι απλά σε ένα ή δυο άτομα αλλά σε ολόκληρες κοινότητες ή κοινωνίες. Το καταστρεπτικό δυναμικό του ηλίθιου ατόμου συναρτάται από δυο κυρίους παράγοντες. Πρώτα από όλα, εξαρτάται από το γενετικό παράγοντα. Μερικά άτομα κληρονομούν εξαιρετικές δόσεις του γονιδίου της ηλιθιότητας και ελέω κληρονομικότητας ανήκουν εκ γενετής στην αριστοκρατία της ομάδας τους. Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει το δυναμικό ενός ηλίθιου ατόμου σχετίζεται με την ισχύ και τις ευθύνες της θέσης που καταλαμβάνει στην κοινωνία. Μεταξύ των γραφειοκρατών, των στρατηγών, των πολιτικών και των αρχηγών κρατών είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν εξαιρετικά παραδείγματα, ουσιαστικά, ηλίθιων ανθρώπων, των οποίων η καταστροφική δυνατότητα είχε (ή έχει) αυξηθεί τρομακτικά λόγω της θέσης εξουσίας που κατείχαν (ή κατέχουν). Δε θα πρέπει εδώ να παραβλέψουμε και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους.
Το ερώτημα, που συχνά εγείρουν οι λογικοί άνθρωποι, είναι πώς και γιατί τα ηλίθια άτομα καταφέρνουν να καταλάβουν υπεύθυνες θέσεις εξουσίας.
Η τάξη και οι κάστες ήταν οι κοινωνικές ρυθμίσεις που σταθερά ευνοούσαν την προώθηση ηλίθιων ατόμων σε θέσεις εξουσίας, στις περισσότερες κοινωνίες πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Η θρησκεία ήταν ένας ακόμη παράγοντας που συνέτεινε στην επιδείνωση του φαινομένου. Στο σύγχρονο εκβιομηχανισμένο κόσμο, οι τάξεις και οι κάστες έχουν ξορκιστεί τόσο ως λέξεις αλλά και ως έννοιες, και η θρησκεία φθίνει. Αλλά αντί για τάξεις και κάστες έχουμε πολιτικά κόμματα και γραφειοκρατία, και αντί για θρησκεία έχουμε τη δημοκρατία. Σε ένα δημοκρατικό σύστημα, οι βουλευτικές εκλογές είναι ένα αποτελεσματικότατο εργαλείο για να διασφαλιστεί σταθερό το ποσοστό μεταξύ των ισχυρών. Πρέπει να μην ξεχνάμε πως ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος είναι ηλίθιοι άνθρωποι και οι εκλογές παρέχουν σε όλους τους μία θαυμάσια ευκαιρία για να βλάψουν όλους τους υπόλοιπους χωρίς να κερδίσουν το παραμικρό από τις ενέργειές τους".
Η τάξη και οι κάστες ήταν οι κοινωνικές ρυθμίσεις που σταθερά ευνοούσαν την προώθηση ηλίθιων ατόμων σε θέσεις εξουσίας, στις περισσότερες κοινωνίες πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Η θρησκεία ήταν ένας ακόμη παράγοντας που συνέτεινε στην επιδείνωση του φαινομένου. Στο σύγχρονο εκβιομηχανισμένο κόσμο, οι τάξεις και οι κάστες έχουν ξορκιστεί τόσο ως λέξεις αλλά και ως έννοιες, και η θρησκεία φθίνει. Αλλά αντί για τάξεις και κάστες έχουμε πολιτικά κόμματα και γραφειοκρατία, και αντί για θρησκεία έχουμε τη δημοκρατία. Σε ένα δημοκρατικό σύστημα, οι βουλευτικές εκλογές είναι ένα αποτελεσματικότατο εργαλείο για να διασφαλιστεί σταθερό το ποσοστό μεταξύ των ισχυρών. Πρέπει να μην ξεχνάμε πως ένα ποσοστό του εκλογικού σώματος είναι ηλίθιοι άνθρωποι και οι εκλογές παρέχουν σε όλους τους μία θαυμάσια ευκαιρία για να βλάψουν όλους τους υπόλοιπους χωρίς να κερδίσουν το παραμικρό από τις ενέργειές τους".
CARLO M. CIPOLLA: Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας
* Ο Κάρλο Μ. Τσιπόλα (1922-2000) ήταν Ιταλός ιστορικός της οικονομίας. Γεννήθηκε στην Παβία. Το όνειρό του ήταν να γίνει καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας και εγγράφηκε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Αποφοίτησε το 1944 και μεταγενέστερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στο London School of Economics. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια σε ηλικία είκοσι εφτά ετών. Το γεγονός αυτό υπήρξε η απαρχή μιας μακράς ακαδημαϊκής καριέρας στην Ιταλία (Βενετία, Τορίνο, Παβία, Scuola Normale Superiore di Pisa, και Φιέζολε) και στο εξωτερικό. Το 1953 ο Τσιπόλα ταξίδεψε στις ΗΠΑ με υποτροφία του ιδρύματος Φουλμπράιτ και το 1957 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Δύο χρόνια αργότερα έγινε τακτικός καθηγητής. Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Μπαλζάν. Τα πιο γνωστά του έργα είναι οι μελέτες του για τον υπερπληθυσμό καθώς και το βιβλίο του "Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας".
http://www.catisart.gr/index.php/2010-05-03-21-17-13/2174-2014-04-21-15-50-05.html
martedì 17 giugno 2014
Σημαντική και πρωτοποριακή έρευνα για τον συγχρονικό Ελληνισμό της Ιταλίας
Το ιταλικό εθνικό συμβούλιο ερευνών (CNR) προωθεί μέσω του Istituto di Ricerche sulla Popolazione e le Politiche Sociali μια ενδιαφέρουσα έρευνα, με την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, για τη σύγχρονη διασπορά των Ελλήνων στην Ιταλία και για την παλιννόστηση και τον επαναπατρισμό Ομογενών της Ιταλίας στην Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στη δεύτερη γενιά των Ελλήνων.
Την έρευνα αυτή επιμελείται ο ερευνητής Andrea Pellicia Ganotakis σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό ερευνητή Ρήγα Ραυτόπουλο.
Η Ομογένεια Ιταλίας θα συμβάλει στην επιτυχή έκβαση αυτής της σημαντικής έρευνας που αφορά τον συγχρονικό Ελληνισμό της Ιταλίας.
venerdì 13 giugno 2014
Στηρίζουμε τη γλώσσα μας διεθνώς
Συνεχίζεται με γοργό ρυθμό η συλλογή υπογραφών σε όλο τον κόσμο με σκοπό την επιθυμητή καθιέρωση της 10ης Δεκεμβρίου ως παγκοσμίου ημέρας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Η Ομοσπονδία, πιστεύοντας ότι το μέλλον της γλώσσας μας ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού, είναι βέβαιη για την επιτυχή έκβαση του τόσο σημαντικού για τον Ελληνισμό εγχειρήματος. Σήμερα λάβαμε από τον εκπαιδευτικό Κο Περικλή ´ΟΤΣΟ ένα μεγάλο αριθμό υπογραφών από το ελληνόφωνο Σαλέντο της Απουλίας.
Συνεχίζουμε όλοι μαζί αυτή την εθνική προσπάθεια.
Μεταβείτε στον σύνδεσμο http://www.forgreece.eu/modulofirma.php για να συμπληρώσετε το μοντέλο στήριξης.
sabato 7 giugno 2014
giovedì 5 giugno 2014
Ελλάδα, Φιλελληνισμός, Αλληλεγγύη, Τουρισμός. Ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Πίζα
Η Ελληνική Κοινότητα της Τυρρηνικής Τοσκάνης, που εδρεύει στην Πίζα, με επικεφαλής την πρόεδρο Αγγελική Ρομπέση, την αντιπρόεδρο Rosaria Gargiulo, την ταμία Κική Οσταδημήτρη, την Γραμματέα Ανδρονίκη Τάχη Λαβούτη και την πολιτιστική υπεύθυνο Rossella Paolicchi τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλο έργο που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από την κοινωνία της Πίζας και της Τοσκάνης, από την Ομογένεια και από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
http://comunitaellenicadipisa.blogspot.it/
Η Ελληνική Κοινότητα της Τυρρηνικής Τοσκάνης οργανώνει διαδικτυακά και διαδραστικά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας και μαθήματα χορών.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Ελληνική Κοινότητα οργάνωσε στο Giardino Scotto, Bastione Sangallo, ένα διήμερο προβολής της Ελλάδος με πλούσιο πρόγραμμα.
H εκδήλωση με τίτλο Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ (τρίτη έκδοση) περιελάμβανε επίκαιρες συζητήσεις, προβολές τουριστικού ενδιαφέροντος, χορευτικό πρόγραμμα, έκθεση γλυπτικής του Γιάννη Μπίζα, παρουσίαση ελληνικών προϊόντων και ... γευστικότατα εδέσματα.
Το διήμερο τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Πίζας, της Ελληνικής Πρεσβείας, των Ελληνικών Προξενείων στην Φλωρεντία και στο Λιβόρνο, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και του Sat Aeroporto.
Στην εναρκτήρια τελετή στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, χαιρέτησαν η Πρόεδρος Αγγελική Ρομπέση, ο σύμβουλος πρεσβείας Κος Ιωάννης Μαλούκος που εκπροσωπούσε τον Πρέσβυ της Ελλάδος Κο Θεμ. Δεμίρη, ο Αντιδήμαρχος Paolo Ghezzi και η δημοτική σύμβουλος Sandra Capuzzi.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με θέμα Ιταλία - Ελλάδα, μεσογειακός διάλογος, αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Andrea Panocchia. Μίλησαν ο σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας Ιωάννης Μαλούκος, ο καθηγητής και Πρόξενος της Ελλάδος στο Λιβόρνο Giangiacomo Panessa, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Patrizio Nissirio και ο πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ Γιάννης Κορίνθιος.
Μετά το πέρας της συζήτησης το καλλιτεχνικό ομογενειακό χορευτικό συγκρότημα με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, που διευθύνει επάξια ο μαέστρος χορού και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πάρμας Ζαχαρίας Κρυπωτός, ενθουσίασε τους παρευρισκομένους με ένα πλούσιο πρόγραμμα Ελληνικών χορών.
Τα εδέσματα της Κικής Οσταδημήτρη και άλλων Κυριών της Κοινότητας, η φιλοξενία όλου του ΔΣ καί η παρουσία των νέων της Κοινότητας έκλεισαν με ζεστασιά και κέφι αυτή την Ελληνική Βραδιά.
Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής επίλεκτοι ομιλητές αναφέρθηκαν στο επίμαχο θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Εισηγήσεις παρουσίασαν η ιστορικός τέχνης Silvia Panichi, ο Παναγιώτης Τριγάζης, πρόεδρος του Συλλόγου ΒΥΡΩΝ για τον Φιλελληνισμό και την Παιδεία, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Patrizio Nissirio και η Κατερίνα Γιαννάκη, εκπρόσωπος του Συλλόγου ΒΥΡΩΝ. Συντόνιζε την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση η πρόεδρος Αγγελική Ρομπέση.
Iscriviti a:
Post (Atom)