ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 27 giugno 2013

Η Ελλάδα έχει δυνάμεις και αντοχές


Η Ελληνική Πολιτεία να μην παραμελεί τη δυναμική του απόδημου Ελληνισμού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ / KULTUR-GESCHICHTE, Elliniki Gnomi, 25 Jun 2013
http://www.elliniki-gnomi.eu/archives/45472
Μιλά σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος Λέκτορας Νεοελληνιστής του Πανεπιστημίου Καλαβρίας.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.
Ο καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος είναι Λέκτορας Νεοελληνιστής του Πανεπιστημίου Καλαβρίας, συγγραφέας σχολικών και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και εκδοτικός σύμβουλος. Ηγετικό στέλεχος της Ελληνικής Ομογένειας στην Ιταλία.
Σήμερα μιλά στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει:

“Η διασπορά των Ελλήνων είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουμε όχι μόνο την ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο αλλά και την ίδια την ιστορία της Ευρώπης. Οι διάφορες κοινότητες της διασποράς όχι μόνο διέδωσαν την ελληνική παιδεία στην Ευρώπη, αλλά και ευνόησαν παράλληλα τις πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.”.
-Τo  επιστέγασμα της πρωτοποριακής έρευνάς σας αποτελεί το βιβλίο με τίτλο «Οι Έλληνες της Νεάπολης και της Νοτίου Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από  εκδοτικό Οίκο της Σαρδηνίας. Ποια είναι τα καινούργια στοιχεία;
“Η πρωτότυπη αυτή επιστημονική ιστορική μελέτη καλύπτει ένα κενό της ιστοριογραφίας. Είναι καρπός αρχειακής έρευνας 30 ετών που στηρίζεται στην επεξεργασία ανέκδοτου αρχειακού υλικού. Για πρώτη φορά δημοσιεύεται όλη η ιστορία 500 ετών της διασπορικής εστίας της Νάπολης σε συνάρτηση με τις άλλες ελληνικές εστίες της νότιας Ιταλίας και με την εποποιία της Ομογένειας στις διάφορες εστίες του Ελληνισμού.
Σύνθεση του Βιβλίου: ΠΡΟΛΟΓΟΣ, 1 Μέρος: Διασπορά, Υπόστρωμα και Μπόλιασμα (τρία κεφάλαια) / 2 Μέρος: Κινήματα, Διεκδικήσεις και Ενσωμάτωση (τέσσερα κεφάλαια) / 3 Μέρος: Ρίζωμα και Στροφή (τρία κεφάλαια)/ 4 Μέρος: Επιβουλές, Μεταστροφές και Υποδούλωση (τρία κεφάλαια)/ 5 Μέρος: Εξέγερση, Αναγνώριση και Κρίση (τρία κεφάλαια)/ 6 Μέρος: Πατριαρχείο, Φασισμός, Πόλεμος και Ειρήνη (δύο κεφάλαια), ΕΠΙΛΟΓΟΣ, ΠΗΓΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ, ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ, ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ.
Η ιστορική διασπορά ήταν σπορά, διάδοση και άπλωμα του Ελληνισμού σε νέες εστίες. Από τη μια η μητροπολιτική κοιτίδα, το λίκνο, από την άλλη οι διασπορικοί θύλακες και οι ομογενειακές νησίδες, οι παραφυάδες. Η ιστορική διασπορά υπήρξε ένα πετυχημένο μπόλιασμα του Ελληνισμού στις χώρες που δέχτηκαν μεταναστευτικά κύματα κατά την Τουρκοκρατία, αλλά και πρωτύτερα. Ο Ελληνισμός είναι απλωμένος παντού.
Υπόδουλος και απόδημος Ελληνισμός ήταν συγκοινωνούντα δοχεία την περίοδο της τουρκοκρατίας».
-Δηλαδή;
«Στην τουρκοκρατία οι εστίες της διασποράς υπέθαλπαν τα εθνεγερτικά σχέδια στην Ήπειρο και στο Μοριά, όπου υπήρχε διαρκής επαναστατικός οργασμός γιατί εκεί η γεωγραφία δυσχέραινε την καταστολή των εξεγέρσεων. Πολλοί Έλληνες, που εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη στη διετία 1532/1534 και αργότερα, ενέχονταν σε κινήσεις του κατασκοπευτικού δικτύου των Ισπανών στη Μεσόγειο, στην Αδριατική, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Η ελληνική συνοικία της Νάπολης ήταν κομβικό και νευραλγικό σημείο του δικτύου αυτού που απλωνόταν από την Νότια Ιταλία μέχρι την Κωνσταντινούπολη και από τη Ραγούζα μέχρι τα Επτάνησα, το Μοριά, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή.
Από το 1650 μέχρι το 1750 ιδρύθηκαν πολλές νέες διασπορικές εστίες στην Ιταλία Ηπειρωτών και Μανιατών με τη χορήγηση φορολογικών προνομίων και άλλων ευκολιών που ευνοούσαν αυτό το ρεύμα των μετακινήσεων και εποικισμών.
Γύρω στην αρχή του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα στη Νάπολη, στη Ρωσία και στην Ευρώπη άρχισε να επικρατεί μια πεφωτισμένη αντίληψη σε συνάρτηση με ένα φιλελληνικό κλίμα και με τις νίκες της Αικατερίνης 2ας στη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-1774) που γέννησε πολλές προσδοκίες στους σκλαβωμένους λαούς στα Βαλκάνια και στον ελληνικό χώρο.Στην ελληνική εκκλησία της Νεάπολης προσεύχονταν τότε για να δρέψει η Αικατερίνη με τα σταυροφόρα στρατεύματά της νίκες και τρόπαια κατά των μισοχρίστων Αγαρηνών έως ένδον της Αυλής της του Θεού Σοφίας”.

-Εκτιμάτε ότι η  διασπορά των Ελλήνων είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουμε,  όχι μόνο την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο,  αλλά και την ίδια την ιστορία της Ευρώπης;
“Η διασπορά των Ελλήνων είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουμε όχι μόνο την ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο αλλά και την ίδια την ιστορία της Ευρώπης. Οι διάφορες κοινότητες της διασποράς όχι μόνο διέδωσαν την ελληνική παιδεία στην Ευρώπη, αλλά και ευνόησαν παράλληλα τις πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.? Η ιστορία των χωρών υποδοχής δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν λάβει κανείς υπόψη του τη σημαντική και δυναμική συμβολή όλων των ακμαίων ιστορικών εστιών του Ελληνισμού”.
-O φιλέλληνας δήμαρχος της Cava de’Tirreni, Marco Galdi, που για ένα χρόνο έστελνε το μισθό του στον ΕΕΣ για να καλύψει ανάγκες απόρων και ευπαθών ατόμων, αφιέρωσε την πρώτη Ιουνίου, μια ολόκληρη νύχτα στην Ελλάδα που τόσο αγαπάει.  Τί σηματοδοτεί και ποιό είναι το μήνυμα;
“ Το μήνυμα που θέλαμε να περάσει είναι αισιόδοξο. Η Ελλάδα έχει δυνάμεις και αντοχές για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να αντιστρέψει αυτή την επώδυνη συγκυρία που βιώνει, όπως εύστοχα σημειώνει και ο Γεν. Διευθυντής της ΓΓΑΕ, πρέσβης Μαρκαντωνάτος σε μήνυμά του στον δήμαρχο. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ θέλει να περάσει αυτή την ελπίδα ότι η ΄ΝΥΧΤΑ΄θα ευοδώσει μια νέα αυγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη”.
-Πρέπει οι χώρες του Νότου να συνεργαστούν και να ακολουθήσουν μια κοινή πολιτική κυρίως σε θέματα οικονομίας σε σχέση με τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης;
“Χωρίς αλληλεγγύη και  αν δεν βαδίσουν πλάι πλάι οι μεσογειακές χώρες σε ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης δεν θα μπορέσουν να λυγίσουν την απάνθρωπη  και μυωπική πολιτική λιτότητας που επιβάλλουν  οι πλέον εύπορες χώρες της Ευρώπης. Χωρίς την ανάπτυξη και την ευημερία του Νότου, η οικονομία της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης θα υποστεί κατάρρευση”.
-«Είσαι Γκρίκο; Εμπα στο σπίτι μον να μπει ο ήλιος».

Μ’ αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας, υποδέχονται σήμερα τους Ελληνες… Πώς σχολιάζετε αυτά τα λόγια και κυρίως τη στάση της επίσημης ελληνικής πολιτείας;
“Απαντώ με τους στίχους του Ελύτη, Πέστε, λοιπόν, στον ήλιο νάβρει ένα καινούριο δρόμο τώρα πια που η πατρίδα του σκοτείνιασε στη γη αν θέλει να μη χάσει από την περηφάνεια του!
Οι Έλληνες είναι ανοιχτόκαρδοι και φιλόξενοι, όπου και να βρίσκονται. Τον ήλιο τον έχουμε εμείς και χωρίς τον ήλιο και την ακτινοβολία της Ελλάδας η Ευρώπη είναι καταδικασμένη να ζει σε μια κρύα  και συννεφιασμένη ατμόσφαιρα.

Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει τον κοινωνικό ιστό και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος και να μην παραμελεί τη δυναμική  του απόδημου Ελληνισμού. Η προσήλωση στις αξίες και στις καταβολές και η αυτεπίγνωση μπορούν να μας βοηθήσουν σε ένα νέο ξεκίνημα. Όπως έλεγε ο Ρίτσος η ανθρώπινη ιστορία και η ομορφιά του ανθρώπου στηρίζεται πάντα στην αντίσταση. H Ελλάδα προώρισται να ζήσει και θα ζήσει!”.

martedì 11 giugno 2013

Φωτορεπορτάζ από την παρουσίαση του βιβλίου μου στη Νάπολη, Maschio Angioino, 10.6.2013, 5 μ.μ.

http://www.youtube.com/watch?v=RSIT4MX5c-8&list=FLcGIrWZDTQ5GF68uFA6oSKw

http://www.julienews.it/notizia/cultura-e-tempo-libero/i-greci-di-napoli-e-dellitalia-meridionale/305287_cultura-e-tempo-libero_8.html?page=1

Φωτογραφίες από την παρουσίαση στo Maschio Angioino του βιβλίου μου «Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νοτίου Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα», AM&D Edizioni, Cagliari 2012.

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Βουλγαρόπουλου

Μιά ωραία πρωτοβουλία, οργανωμένη  πολύ καλά από την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας και τον Δήμο της Νάπολης.
Η εκδήλωση έγινε, στα πλαίσια του προγράμματος αυτογνωσίας της Ομογένειας της Καμπανίας, που προωθεί από χρόνια η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Σπουδών της Νάπολης, με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ρώμη, της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της Ναπολιτάνικης Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφoτήτων Ιταλίας και με τη συμμετοχή του Δίκτυου Νεολαίας Ελλήνων Ιταλίας.



Παρευρέθηκαν στη βιβλιοπαρουσίαση η καθηγήτρια  Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νάπολης Renata De Lorenzo, Πρόεδρος της Ναπολιτάνικης Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, ο Παύλος Κυπριανού, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σαλέρνου Marco Galdi, δήμαρχος της Cava de'Tirreni, o καθηγητής Εντομολογίας του Πανεπιστημίου της Βασιλικάτας Pellegrino Fimiani, η Αθηνά Ζώρα, επίτιμος πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ελληνίδων Νεαπόλεως, ο Νικόλας Μπάρκας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Ελληνίδων, και πολλοί άλλοι καθηγητές, φιλέλληνες της περιοχής και εκπρόσωποι της Ομογένειας.
Με τον Παύλο Κυπριανού και την καθηγήτρια Renata De Lorenzo







 H καθηγήτρια Renata De Lorenzo παρουσιάζει το βιβλίο, τονίζοντας την πρωτοτυπία αυτής της μελέτης
  Διάλογος με την καθηγήτρια Renata De Lorenzo






 Επεμβαίνει στη συζήτηση εκπρόσωπος του Συλλόγου ΄Αλέκος Παναγούλης΄.
 Συζήτηση με τον ιστορικό Umberto La Torraca, εξειδικευμένο στο θέμα της μελέτης των Ελληνικών στη Νάπολη του 18ου και 19ου αιώνα.







Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω τους Διόσκουρους και στυλοβάτες της Ομογένειας στη Νάπολη, τον Παύλο και τον Σωτήρη, πρωτεργάτες αυτής της οργάνωσης, αλλά και όλους όσους με τίμησαν και με συγκίνησαν με την παρουσία τους.






Ενα ευχαριστώ και στον Simone Scognamiglio, που ευόδωσε αυτή τη συνεργασία με τον Δήμο της Νάπολης, στον Χρήστο Ιωάννου που επιμελήθηκε την τηλεοπτική κάλυψη και προβολή του βιβλίου, στον Νικόλα Μπάρκα που στηρίζει από χρόνια με ενθουσιασμό όλες αυτές τις προσπάθειες της Ομογένειας στην Καμπανία, στον φίλο δήμαρχο Marco Galdi και σε όσους παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παρουσίαση.

lunedì 10 giugno 2013

I greci di Napoli e del meridione d'Italia al ...Maschio Angioino, 10.6.2013

http://www.youtube.com/watch?v=RSIT4MX5c-8&list=FLcGIrWZDTQ5GF68uFA6oSKw

Presentazione a Napoli del mio libro «I Greci di Napoli e del Meridione d’Italia dal XV al XX secolo», AM&D Edizioni, Cagliari 2012, con il patrocinio del Comune di Napoli (Assessorato alle Pari Opportunità), del General Secretariat for Greeks Abroad del Ministero degli Esteri, dell’Ambasciata di Grecia a Roma, della Sezione Italiana della Fondazione Ellenica di Cultura,  della Società Napoletana di Storia Patria, della Federazione delle Comunità e Confraternite Elleniche d’Italia e con la partecipazione della Rete dei giovani greci d’Italia.
http://www.julienews.it/notizia/cultura-e-tempo-libero/i-greci-di-napoli-e-dellitalia-meridionale/305287_cultura-e-tempo-libero_8.html?page=1
L’iniziativa della Comunità Ellenica di Napoli e Campania si è svolta nell’ambito di un progetto promosso dalla diaspora greca in Campania in sinergia con l’Istituto Italiano di Studi Filosofici di Napoli sostenitore fin dalla fondazione delle ricerche sulla presenza dei greci a Napoli e promotore d’eccellenza della cultura greca. Hanno preso parte alla presentazione del libro: la professoressa di storia contemporanea dell'Università di Napoli Renata De Lorenzo, presidente della Società Napoletana di Storia Patria e Paul Kyprianou, presidente della Comunità Ellenica di Napoli e Campania. Erano presenti alla manifestazione M
arco Galdi, docente di diritto costituzionale all'Università di Salerno e sindaco di Cava de'Tirreni, Pellegrino Fimiani, docente di entomologia all'Università della Basilicata, Athinà Zora, fondatrice dell'Associazione Culturale Femminile di Napoli, Nicola Barkas, presidente della Federazione delle Comunità e Confraternite Elleniche d'Italia, 
Umberto La Torraca, studioso dei dotti greci presenti a Napoli nel Settecento e nell'Ottocento, 
il Consiglio Direttivo e i membri della Comunità Ellenica di Napoli e Campania, nonchè molti docenti, studiosi e filelleni della Campania.
Il presidente Kyprianou saluta il pubblico e ringrazia la professoressa Renata De Lorenzo che ha voluto intervenire a questa manifestazione culturale della Comunità Ellenica di Napoli e Campania.






La professoressa Renata De Lorenzo, durante il suo qualificato intervento.













Tra il pubblico numerosi esponenti della comunità greca di Napoli.
























Un grazie di cuore a Paul Kyprianou e Sotiris Papadimitriou, 





-i due Dioscuri della diaspora in Campania- 





che si sono prodigati, 





insieme con tutti consiglieri della Comunità, 





per la riuscita di questa bellissima iniziativa.












Ringrazio altresì l'architetto Simone Scognamiglio, che si è distinto per favorire questa ambita sinergia con il Comune di Napoli, Christos Ioannou che ha curato la promozione tv del libro insieme con Lucrezia Girardi, Nicola Barkas che sostiene con entusiasmo tutti gli sforzi della Comunità in Campania, l'amico Marco Galdi che con tutte le sue iniziative culturali sta dando un nuovo impulso al movimento filellenico in Campania e in tutta Italia, Vanna Dragona, Pavlina D'Amora e Nikoletta Kokkini, esponenti storiche della nostra Comunità, la famiglia Typaldos e il capitano di vascello Aniello Cuomo, presidente del Circolo 








Ufficiali M.M. di Napoli.