ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 2 marzo 2020

«Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή». Εκδήλωση της ΓΓΑΕ του ΥΠΕΞ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).



Με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή», τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε με το παραπάνω αφού γέμισε την αίθουσα και στα δύο μέρη της εκδήλωσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε με την ΚΥΑ  17889 της 11/04/2017.
Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φ. Φωτίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σ. Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η εκπρόσωπος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του Τομέα Αποδήμων του κόμματος κα Κατερίνα Αυξεντίου. Παρέστη μεταξύ άλλων και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα.
Μίλησαν και συμμετείχαν στο πάνελ κορυφαίοι ομιλητές, όπως: o Aρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο Καθ. Ιωάννης Κορίνθιος, Νεοελληνιστής στο Πανεπιστήμιο Καλαβρίας, ο οποίος είχε και την αρχική ιδέα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Π. Ροϊλός, Καθ. Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Harvard, ο Καθ. Ιωαν. Καζάζης, Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Λ. Χριστόπουλος, Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καθ. Σ. Κάτσικας, Πρύτανης Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δ. Αρκαδιανός, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, Καναδά.
https://www.hephaestuswien.com/chrysoulakis-pagosm-imer-ellin-glossas-02-20/?fbclid=IwAR054i9ahJWBsuDJDY2z0ygon4bW4rtntHB6i5OQoqt8Oj9nRKg1NiDZPI0





























































ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας, υπέρτιμος καί έξαρχος Δυτικῆς Ευρώπης και Ἰρλανδίας, κ. Νικήτας Λιούλιας, γεννήθηκε στη Φλώριδα των Ἡνωμένων Πολιτειών της Ἀμερικής το 1955. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδα από το οποίο απέκτησε πτυχίο Θρησκειολογίας. Συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (1981) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
‘Εχει υπηρετήσει σε πολύ σημαντικές θέσεις και Μητροπόλεις. Τήν 12η Ἰουνίου 2019 εξελέγη παμψηφεί από την Ἁγία και Ιερά Συνοδο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, Ποιμενάρχης τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας. Ἡ ενθρόνισή του έλαβε χώρα τήν 27η Ἰουλίου 2019 στο Λονδίνο στον Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας.
Ο κ. Παναγιώτης Ροϊλός είναι Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κάτοχος της Έδρας «Γιώργος Σεφέρης». Στο ίδιο Πανεπιστήμιο είναι επίσης Διδακτικός Εταίρος στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων Weatherhead, όπου έχει συνιδρύσει και συνδιευθύνει την σειρά διεπιστημονικών Σεμιναρίων για την Πολιτιστική Πολιτική. Είναι ο ιδρυτής και Διευθυντής της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Πρόσφατα του απενεμήθη ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών για το σύνολο του επιστημονικού και διδακτικού του έργου. Η έρευνα και το επιστημονικό του έργο αφορούν τους χώρους της πολιτιστικής πολιτικής, της ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας, της ιστορικής και γνωσιολογικής ανθρωπολογίας.
Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, 3 πολύ σημαντικά βιβλία.
Αυτή την περίοδο συγγράφει και ολοκληρώνει δύο ακόμα βιβλία.
Ο κ. Καζάζης Ιωάννης του Νικολάου (1947) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale U. Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard και Visiting Professor στο University of Maryland.
‘Ηταν Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994 ως σήμερα είναι : Αναπληρωτής Πρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας», και Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας. 2010-2014: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίτιμος Καθηγητής και Διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας. ‘Εχει πλουσιότατο συγγραφικό έργο.
Ο κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, είναι Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού επί θεμάτων διοικητικής μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής πολιτικής στα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από το 2016 έως το 2019, υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης.
Έχει υπάρξει ο συντονιστής σημαντικών μεταρρυθμιστικών έργων της δημόσιας διοίκησης, όπως η αναδιοργάνωση της κεντρικής ελληνικής διοίκησης (2014), η μείωση του διοικητικού φόρτου σε διάφορους τομείς πολιτικής (2014), το πρόγραμμα δημοσιονομικής διαχείρισης (2012 – 2014), αλλά και ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος (2019).
Είναι κάτοχος πτυχίου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Warwick.
Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών και αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Μιλά αγγλικά και γερμανικά.
Ο κ. Σωκράτης Κ. Κάτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1960. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1982), Master of Science in Electrical & Computer Engineering του University of Massachusetts at Amherst, Amherst, USA (1984) και Δρ. Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1987).
Είναι ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει διατελέσει Καθηγητής του Norwegian University of Science and Technology, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής, Αντιπρύτανης, και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Ελλάδας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της Ελλάδας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, της Εκτελεστικής Γραμματείας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) της Ελλάδας, μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών της Ελλάδας, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Τον Μάιο 2019 αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις περιοχές της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και των εφαρμογών της θεωρίας εκτίμησης. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 250 επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, πρακτικά συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 χρηματοδοτούμενα διεθνή και εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα στις περιοχές αυτές.
Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει, συν-συγγράψει ή επιμεληθεί την έκδοση 35 βιβλίων. Έχει υπάρξει πρόεδρος ή μέλος της επιτροπής προγράμματος σε περισσότερα από 650 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και προεδρεύει της Διοικούσας Επιτροπής των συνεδρίων ESORICS (European Symposium On Research In Computer Security).
Ο κ. Γιάννης Κορίνθιος δίδασκε από το 1979 νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Ηγετικό στέλεχος της Ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
Είναι εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (2014-2017).
Είναι επίσης συγγραφέας πολλών διδακτικών εγχειριδίων αρχαίων ελληνικών για τα Κλασσικά Λύκεια Ιταλίας.
Το 2017 εξέδωσε την ψηφιακή εφαρμογή App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017. (Μεγάλο Ψηφιακό Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα).
Για το 2021 προετοιμάζει μια Έκθεση στη Νάπολη και στην Αθήνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Νάπολης και σε συνεργασία με τα ΓΑΚ της Ελλάδος με θέμα ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ.
ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
Grammatica del Neogreco (Fonetica e Morfologia), Cosenza 1990, Edizioni Brenner-UNICAL Sintassi del Neogreco, con appendice stilistica e lessicologica, Cosenza 1991, Edizioni Brenner Prolegomena al greco di oggi, UNICAL, Cosenza 1996 Letteratura greca ...in tasca, Napoli 2004 Lisia: per l'uccisione di Eratostene, Napoli 2005. Corso di lingua greca per i licei classici, Napoli 2007 ALFOMEGA Nuovo Dizionario greco antico - italiano, Napoli, 2007. Il mio primo dizionario di greco, Napoli 2011, I Greci di Napoli e del Meridione d’Italia dal XV al XX sec., Cagliari 2012, App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017.
Ο κ. Διονύσιος Αρκαδιανός είναι ο ακαδημαϊκός συντονιστής του Εργαστηρίου Νέων Μέσων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά. Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Simon Fraser στον τομέα της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Μαθησιακού Σχεδιασμού, με εξειδίκευση σε έξυπνα συστήματα μάθησης και στην ανάλυση μαθησιακών δεδομένων. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Υπολογιστική Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και τη Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερη ή ξένη.
Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό τομέα, σε εταιρείες γλωσσικής τεχνολογίας και εκπαιδευτικού λογισμικού, όσο και στον δημόσιο, ως δάσκαλος σε δημοτικά σχολεία. Υπήρξε αποσπασμένος εκπαιδευτικός στον Καναδά για μια πενταετία, όπου δίδαξε σε σχολεία της ελληνικής κοινότητας, αλλά και εργάστηκε ως καθηγητής της ελληνικής γλώσσας στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, ασχολούμενος με την ανάπτυξη διδακτικού υλικού και την υποστήριξη φοιτητών που μάθαιναν ελληνικά χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή μαθησιακή πλατφόρμα «Οδυσσέας». Τα τελευταία δύο χρόνια ηγείται της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος “Rebooting the Greek Language”, το οποίο φιλοδοξεί να αναζωογονήσει τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Ελληνική Διασπορά.




Nessun commento:

Posta un commento