ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

venerdì 5 luglio 2019

Δεν είναι χαμένη υπόθεση η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια! Με αφορμή μια πρόσφατη κουβέντα του Κου Χριστ. Χαραλαμπάκη στο newsbeast.g



Διάβασα την πρόσφατη κουβέντα του πανεπιστημιακού και καθηγητή γλωσσολογίας Κου Χαραλαμπάκη με την κυρία Μαργαρίτα Τζαγκαράκη που δημοσιεύτηκε στο newsbeast.gr. Είναι ακόμα νωπό το 'ψηφιακό' μελάνι!
https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3762185/weekend-giati-greece-ki-ochi-ellada?sfns=mo
Με εξέπληξε το δεύτερο σκέλος της κουβέντας με τίτλο "Χαμένη υπόθεση" η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα.
Ζω εδώ και πενήντα χρόνια στην Ιταλία και μπορώ να ισχυριστώ ότι εδώ η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών δεν είναι καθόλου  χαμένη υπόθεση. Κανείς δεν θεωρεί τα Αρχαία Ελληνικά ξένη ή νεκρή γλώσσα.
Τα κλασσικά λύκεια της Ιταλίας και η ομογένεια στην Ιταλία πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου). Σημειωτέον: όχι η Ελλάδα!
Οι ισχυρισμοί του Κου Χαραλαμπάκη ότι "η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι εντελώς νεκρή για τους ´Ελληνες ... και ότι όλοι ξέρουμε ότι είναι χαμένη υπόθεση η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ... γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα φιλόλογοι να διδάξουν τα αρχαία ... και ότι πρέπει  κανείς να πάει στις χώρες που προωθούν τις κλασσικές σπουδές για να μάθει αρχαία ελληνικά" με άφησαν άναυδο.
Μήπως είναι μια κριτική για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια;
Είμαι βέβαιος ότι ο Κος Χαραλαμπάκης, εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συντονιστής του «Χρηστικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών δεν είδε το κείμενο της Κας Τζαγκαράκη πριν δημοσιευθεί στο newsbeast.gr.
Ξέρουμε ποιοί διαφωνούν για την αδιαμφισβήτητη αξία των Αρχαίων Ελληνικών και για τη σημασία μιας ενιαίας διδασκαλίας της Ελληνικής.
Οπωσδήποτε δεν διαφωνεί ο Κος Χαραλαμπάκης!
Τώρα το πώς θα πρέπει να διδάσκονται τα αρχαία στα σχολεία της Ελλάδος είναι πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και όχι ο κάθε Φίλης  ή ο κάθε Υπουργός Παιδείας ή ο κάθε φιλικά προσκείμενος πανεπιστημιακός που πολιτεύεται και εκφράζεται κατά πολιτική συγκυρία.
Για το αν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι και ικανοί οι φιλόλογοι που αποφοιτούν από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, πρέπει να μας το πουν οι καθηγητές τους!
Εγώ πάντως ντρέπομαι να πω στους συναδέλφους καθηγητές των κλασσικών λυκείων της Ιταλίας ότι στην Ελλάδα οι τελειόφοιτοι των λυκείων  δεν έχουν διδαχτεί τον αξεπέραστο ύμνο στη δημοκρατία, δηλαδή τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ.

Γιάννης Κορίνθιος
συνταξιούχος εκπαιδευτικός
συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων αρχαίων ελληνικών για τα λύκεια της Ιταλίας
συγγραφέας του σύγχρονου ψηφιακού λεξικού της αρχαίας ελληνικής γλώσσας GRANDE DIZIONARIO GRECO CLASSICO HOEPLI 2017

εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας









Η εφαρμογή "Grande Dizionario Greco Classico Hoepli" διατίθεται μέσω iTunes, Google Play, Amazon και Microsoft Store.

Nessun commento:

Posta un commento