ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

venerdì 22 febbraio 2019

Όταν η αγαλλίαση και η συγκίνηση ξεχειλίζουν...Tο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης – Ηρακλείου Αττικής στις λαμπρές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη της Ιταλίας (Maschio Angioino, 8 και 9 Φεβρουαρίου 2019)


TΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ.



Giornata Mondiale della Lingua e della Cultura Greca
TEMA: LE IDEE VIAGGIANO
Στις 8 και 9 φεβρουαρίου στη Νάπολη Ιταλίας

http://www.ekfrasi.net/full_product.php?prod_id=20369
http://3gym-metam.att.sch.gr/files/napoli-2019/napoli-2019.pdf




































Όταν η αγαλλίαση και η συγκίνηση ξεχειλίζουν ….
«…πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους Ύμνους του Ρωμανού και τον Διγενή Ακρίτα, είτε το Κρητικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι…» αναφέρει ο Σεφέρης στις Δοκιμές.
Αυτό το θαυμάσιο και ξεχωριστό νιώσαμε κι εμείς, είκοσι εννέα μαθητές και τρεις καθηγήτριες συμμετέχοντας στις λαμπρές εκδηλώσεις 8 και 9 Φεβρουαρίου, στη διημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στη Νάπολη της Ιταλίας. Στην επιβλητική Sala dei Baroni στο Castel Nuovo ζήσαμε στιγμές μοναδικές, συγκινητικές, αξέχαστες. Με πόση αγάπη οι Ιταλοί μαθητές παρουσίασαν ιδέες διαχρονικές που προβάλλονται μέσα από αξεπέραστα ελληνικά έργα, όπως του Ομήρου, του Ευριπίδη, του Αισχύλου…
Το σχολείο μας επέλεξε να παρουσιάσει έναν σταθμό του ταξιδιού της ελληνικής γλώσσας στο χρόνο, των αρχών του 20ου αι. Πρόκειται για δύο έργα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Η τιμή και το χρήμα» και «Κατάδικος», τα οποία οι μαθητές μας απέδωσαν εξαιρετικά και πολύπλευρα ξεδιπλώνοντας τα ταλέντα τους, προβάλλοντας τις ιδέες της ΑΓΑΠΗΣ, ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ και εισπράττοντας θερμά συγχαρητήρια. 
Η γνωριμία μας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας κ. Ιωάννη Κορίνθιο, εμπνευστή της ιδέας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, καθώς επίσης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας κ. Παύλο Κυπριανού και με τον αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχο ήταν πολύ ευχάριστη και φιλική, σαν να τους γνωρίζαμε από καιρό… Άρωμα Ελλάδας κι ο Ξένιος Δίας μαζί μας εκεί στις παρυφές του Βεζούβιου αδιάλειπτα από τον 8ο αι. π. Χ…
Κείμενο: Δέσποινα Μαυρομιχάλη

ΤΑΞΗ Β΄

ΒΙΔΑΛΗ ΜΑΡΙΑ –ΑΝΝΑ
ΓΕΡΕΝΤΕ ΕΛΕΝΗ
ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΔΡΟΥΛΙΣΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΖΟΥΜΠΑΝΕΑΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΠΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΙΟΔΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ


ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ:
ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΤΑΓΚΑΛΑΚΗ ΕΥΘΥΜΙΑ
ΓΛΥΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΤΑΞΗ Γ ΄

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΔΗΜΤΣΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ ΑΡΓΥΡΩ
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ
ΛΙΑΠΗ ΖΩΗ
ΜΙΕΣΤΡΙ ΑΝΙΣΑ
ΜΟΥΡΔΟΥΚΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ
ΠΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΠΕΛΑΓΙΑ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΔΙΑ - ΜΑΡΙΑ
ΣΤΑΦΥΛΕΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΤΟΥΡΖΑ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΧΑΡΑΚΑΚΟΥ ΛΥΔΙΑ
17. ΨΑΛΛΙΔΑ ΑΜΑΛΙΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ




Nessun commento:

Posta un commento