ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 11 febbraio 2019

Τέρενς ΚΟΥΙΚ στην ΑΜΝΑ: Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ήταν μια οραματική πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ επί προεδρίας Γ. Κορίνθιου

 «Αυτό που έγινε φέτος στην Ιταλία με τη συνδρομή και των διπλωματικών μας αρχών, ήταν πράγματι πολύ εντυπωσιακό. Δεν γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας μεταξύ μας, δηλαδή στις ομογενειακές οργανώσεις μας. Η ελληνική γλώσσα τιμήθηκε από τους ίδιους τους Ιταλούς με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών από δεκάδες σχολεία και μαθητών τους» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
Ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας Μάρκο Μπουσέτι έστειλε το μήνυμα πως «η Ιταλία στηρίζει την πρωτοβουλία της Ελλάδας για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής γλώσσας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουίκ. Η εκδήλωση αυτή ήταν μια από τις πάνω από 20 που διοργανώθηκαν στη γείτονα χώρα, όχι μόνο από τις ελληνικές κοινότητες και αδελφότητες, όπως στη Νάπολη και το Μιλάνο και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλιας, αλλά και από ιταλικά σχολεία και πανεπιστήμια.
Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, «η οποία παρέστη στις εντυπωσιακές διήμερες εκδηλώσεις στη Νάπολη».
Σημειώνεται πως το «παρών» έδωσε και ο προεδρικός επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, δεδομένου ότι η Κύπρος συνεργάζεται με την Ελλάδα σε κάθε εκδήλωση που αφορά την κοινή μας γλώσσα.
Καταληκτικά, υπενθύμισε ότι η Ιταλική Ομοσπονδία Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων επί προεδρίας του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου ήταν εκείνη που έφερε στην ελληνική Βουλή την πρόταση για τη καθιέρωση του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ελληνικής γλώσσας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Κουίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο σχετικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνησή στην κοινοβουλευτική ολομέλεια φέρει και τη δική του υπογραφή, για να ψηφιστεί, τελικά, ομόφωνα.

https://www.amna.gr/home/article/333135/T-Kouik-I-Italia-stirizei-tin-Pagkosmia-Imera-Ellinikis-Glossas

Nessun commento:

Posta un commento