ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

domenica 15 luglio 2018

Όλα τα χωριά της Τήνου είναι όμορφα, φιλόξενα, ....μαγικά




Η Τήνος, οι μαγικές παραλίες και τα γαστρονομικά θαύματα

Αναδημοσίευση από το https://didee.gr/2018/06/01/i-tinos-oi-magikes-paralies-kai-ta-gastronomika-thaymata/#.WxEtdwtre7I.facebook

Γράφει η Μαίρη Ρετσίνα
Φωτογραφίες Νικόλας Νταής

Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει. Είναι λένε από αυτά τα ανεξήγητα. Αυτά τα νησιά που σε παρασύρουν σε μια ενεργειακή δίνη από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο που ανοίγει η μπουκαπόρτα σαν άλλη αυλαία θεάτρου. Κατεβαίνεις από το καράβι και νιώθεις το μυαλό σου να κατακλύζεται από μια εκκωφαντική ησυχία, την ίδια στιγμή που τα μποφόρ του νησιού “χορεύουν” με τα μαλλιά σου.

Αυτή είναι η Τήνος. Ένας τόπος με διαίσθηση, “νιώθει” τον κάθε ταξιδιώτη. Ήρεμη και γαλήνια, δημιουργεί μια διαλογιστική διάθεση “καθαρίζοντας” το μυαλό σου από τους μαύρους λεκέδες. Άγρια και περιπετειώδης, προσφέρει απλόχερα τα κύματα των θαλασσών της και τους αέρηδες για παιχνίδια σου. Όμορφη και λεπτεπίλεπτη ψιθυρίζει στο αυτί σου ιστορίες τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών, σου μιλάει για γλυπτική, ζωγραφική και μαρμαροτεχνία εκφράζοντας στο μέγιστο την ανάγκη του κάθε δημιουργού να αγγίξει την καλλιτεχνική έκσταση. Εξωστρεφής μέσα στην παράδοση της σε προκαλεί να να ξυπνήσεις τον ουρανίσκο και τα συναισθήματα σου με τα γαστρονομικά της θαύματα και τις ανεξάντλητες γεύσεις. Φιλόξενη και ειλικρινής μέσα στις άκαμπτες θρησκείες, βρίσκει τρόπο να συνδυάζει το Ελληνορθόδοξο με το πανελλήνιο θρησκευτικό σύμβολο, την θαυματουργή Παναγία της Τήνου, με το Καθολικό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί και την ιστορία του, μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα χρόνια της Βενετοκρατίας.
Η Τήνος για μένα είναι σαν το Melancholia του Duke Ellington, όχι γιατί είναι μελαγχολική αλλά ακριβώς για το αντίθετο, είναι υπερβολικά αισιόδοξη, όπως και η μελαγχολία αν το καλοσκεφτείς, αυτή γεννά το ‘’καινούργιο’’. Είναι ένας τόπος που σου δημιουργεί συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, σαν ένας πολύ δυνατός έρωτας, όπως αυτός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, τρικυμιώδης, έντονος και κρυμμένος σε υποθαλάσσια ανάκτορα. Έτσι ακριβώς είναι και το νησί ετούτο, ένα κρυφό μυστικό των Κυκλάδων αφού ο περισσότερος κόσμος του έχει βάλει την ταμπέλα ‘’Τάμα’’ και θρησκευτικός τουρισμός, έντονο γιατί κάθε χωριό και κάθε σοκάκι έχει την δική του προσωπικότητα, γεύση και κουλτούρα και γεμάτο τρικυμιώδεις εναλλαγές φωτός που θες να ακολουθείς στα τυφλά
Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και το μέρος όπου η κυκλαδίτικη ομορφιά και παράδοση βρίσκει στο 100% την έκφραση της. Ένας παραδοσιακός οικισμός που θυμίζει ανοιχτό μουσείο αφού κάθε γωνιά του είναι άξια θαυμασμού. Πρόκειται για το χωριό της μαρμαρογλυπτικής, το μέρος που ‘’γέννησε’’ σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς και ο Δημήτριος Φιλιππότης. Η μαρμαροτεχνία θεωρείται πολιτισμικό αγαθό αφού καθρεφτίζει την τεχνογνωσία και το ταλέντο των ντόπιων, συνδέει την ιστορία και την μνήμη των παλαιότερων χρόνων με το τώρα και η αισθητική της είναι απαράμιλλης ομορφιάς, Μπορείς να επισκεφθείς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά, το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, το νεκροταφείο με τα μαρμάρινα έργα και την Σχολή Καλών Τεχνών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως εξαιτίας της αγάπης της Σοφίας για την Τήνο και τους ανθρώπους της, ζήσαμε κάποιες από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής μας στο νησί και μια από αυτές ήταν η επίσκεψη μας στην Σχολή Καλών Τεχνών και η γνωριμία με τον διευθυντή αυτής, Λεωνίδα Χαλεπά. Είναι τόσο συγκινητικό και ελπιδοφόρο να βλέπεις τους μαθητές να δουλεύουν όλοι μαζί, αφιερωμένοι σε έναν κοινό σκοπό, μέσα σε ένα γαλήνιο περιβάλλον που δεν αποπνέει ανταγωνισμούς και έριδες αλλά ανόθευτη αγάπη για την τέχνη τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα του Λεωνίδα Χαλεπά να είναι ξαπλωμένος στο έδαφος με τους μαθητές του τριγύρω, σαν μια οικογένεια που δουλεύει με μαστοριά τα όνειρα της. Η ταπεινοφροσύνη είναι αρετή και όχι αδυναμία, έχει μέσα της μια όμορφη ειλικρίνεια και αυτό ακριβώς ένιωσα περνώντας την σιδερένια πόρτα της Σχολής Καλών Τεχνών της Τήνου και τους ευχαριστώ γιατί ξέπλυναν από πάνω μου την σκληράδα της πόλης. Πριν φύγεις από τον Πύργο, δώσε λίγο χρόνο να ξαποστάσεις στον ‘’Μεγάλο Καφενέ’’ στην πλατεία του χωριού κάτω από τον μεγάλο πλάτανο και παρήγγειλε ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο και ένα πορτοκαλόπιτα. Αυθεντικές υπέροχες γεύσεις χωρίς ψεύτικη γλυκάδα. Μην ξεχάσεις να αγοράσεις μια χειροποίητη μαρμελάδα πορτοκάλι με σοκολάτα από το μαγαζάκι της Μαργαρίτας, θα με ευχαριστείς μετά.
Στο μικρό ανεμοδαρμένο χωριουδάκι Αετοφωλιά, υπάρχει ένα κουτούκι με το όνομα Φυσ’ άερα. Όπως μπαίνεις, στα αριστερά σου θα βρεις ένα παλιό συλλεκτικό τζουκ μποξ με ρεμπέτικα τραγούδια, υπάρχουν μόνο δυο σε όλη την Ελλάδα, και μια μεγάλη κορνίζα με τον αείμνηστο Νίκο Παπάζογλου να τραγουδά στο μαγαζί, όπως μου είπε αργότερο ο ιδιοκτήτης Νίκος Σκλάβος, ήταν αγαπημένο μέλος αυτής της μουσικής συντροφιάς και καλός φίλος. Στα δεξιά σου θα βρεις την κουζίνα του Νίκου, πανέτοιμη να σου χαρίσει μια τηνιακή γαστρονομική εμπειρία με φρέσκα τοπικά υλικά και διάθεση αυτοσχεδιασμού. Μαγειρική σημαίνει ‘’μοιράζομαι’’ και το φαγητό είναι μια ανταλλαγή συναισθημάτων, μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, κάτι που ο Νίκος μας χάρισε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μαγειρική σημαίνει βάζω λίγο από τον εαυτό μου σε κάθε πιάτο. Μαγειρική σημαίνει σεβασμός προς τον άνθρωπο. Οι στιγμές μας στα Φυσ’άερα ήταν οι μοναδικές που δεν τραβήξαμε ούτε μια φωτογραφία, γιατί δεν μπορείς να φωτογραφίσεις τον επαγγελματισμό, την καλοσύνη, την ευγένεια και την αξιοπρέπεια, κάποια πράγματα αποτυπώνονται μόνο στα μάτια και το μυαλό. Ο Νίκος και η οικογένεια του είναι ο λόγος για να μην χάσεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Σου προτείνω να δοκιμάσεις αυγά καγιανά, σαγανάκι με παστουρμά και να αφήσεις τον Νίκο να κάνει ότι θέλει με την φρουτάλια σου, στην δίκη μας πρωταγωνίστησε το σύκο. Τα Φυσ’άερα είναι ανοιχτά όλο τον χρόνο, κι αν περάσεις δώσε τα χαιρετίσματα μου.
Η Τήνος είναι ένα πολύ δοτικό νησί, αρκεί να αφεθείς, θα σε παρασύρει μόνη της στην απόλαυση.
Μπες στο αυτοκίνητο και πήγαινε για μπάνιο στην Παχιά Άμμο μια πανέμορφη, παρθένα παραλία μόλις 15΄ λεπτά απόσταση από την χώρα της Τήνου που δεν την έχει αγγίξει η μανία της ξαπλώστρας, γεμάτη χρώματα και στραφταλιζέ αμμουδιά. Συνέχισε την διαδρομή σου προς τον Τριαντάρο, τα Δυο Χωριά, τον Κουμάρο, την Στενή, τα Λουτρά και τις Ουρσουλίνες και το Αγάπη. Κάνε μια στάση να θαυμάσεις το σεληνιακό τοπίο της Βωλάξ αποτέλεσμα ηφαιστιακής έκρηξης ή το μέρος που έγινε η Τιτανομαχία, ο πόλεμος μεταξύ των Τιτάνων και τον Ολύμπιων Θεών, εσύ διαλέγεις την ιστορία που σου ταιριάζει. Δώσε λίγο χρόνο για να γνωρίσεις από κοντά τους καλαθοτεχνίτες και τα έργα τους. Εμείς κάναμε μια στάση στο εργαστήριο του Λουδουβίκου, ήπιαμε το ρακάκι μας μαζί με την οικογένεια του και μάθαμε από πρώτο χέρι την τέχνη της καλαθοπλεκτικής.

Άλλαξε την κατεύθυνση σου προς Βορρά και άσε το βλέμμα να πιάσει το απέραντο της θάλασσας όσο εσύ την χαζεύεις από την μυσταγωγική Καρδιανή, συνέχισε στο πανέμορφο χωριό Υστέρνια και κάνε οπωσδήποτε μια στάση στην Εξωμεριά για καφέ, φαγητό και σίγουρα γλυκό. Ακολούθησε τον δρόμο προς τον Πύργο και πήγαινε για φαγητό στον Πάνορμο, ένα πανέμορφο μικρό ψαροχώρι, κι αν έχεις όρεξη για θαλασσινά, δοκίμασε το βραστό σαλάχι με ελαιόλαδο στον Μαίστρο. Θα μπορούσε να γράφω ατελείωτες ώρες για την Τήνο αλλά προτείνω να μπείτε στο καράβι και να την γνωρίσετε από κοντά. Εμένα με κέρδισε, την αγαπώ σαν να ήμουν ντόπια και θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες ατελείωτες για αυτό το κυκλαδίτικο νησί που είναι μέγας θεραπευτής της καρδιάς.
Λένε ότι το νησί έχει άλλο φως από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Είναι αλήθεια. Έχω υποσχεθεί να μην αποκαλύψω το γιατί. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΚΕΛΛΙΑΝΟΥ
Κείμενο που καταγράφει την ιδιαιτερότητα του νησιού. 
Όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα Κάτω Μέρη περνούν απαρατήρητα! 
Κάποιος κατωμερίτης θα πρέπει να ξεναγήσει δημοσιογράφους και μπλόγκερ και σε αυτά τα χωριά για να αντιληφτούν την ομορφιά τους. Πρέπει να τα περπατήσουν για να τα ανακαλύψουν.

Nessun commento:

Posta un commento