ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 23 ottobre 2017

Κύπρος: Απαγορευμένη μνήμη. ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΑΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 1974




43 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τις τραγικές της συνέπειες


Η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας ευχαρίστως πληροφορεί τα μέλη και φίλους της ότι στις 28 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί η φωτογραφική έκθεση με τίτλο Cipromemoria interdetta” στο Complesso Monumentale di SanSevero al Pendino, χώρος που παραχωρήθηκε για την εκδήλωση από τον Δήμο Νεάπολης.
Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας σε συνεργασία με τον Δήμο Νεαπόλεως, το Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ’, την Εταιρεία Κυπριακών Μελετών και που τελεί με την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ρώμη, έχει ως θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από το 1974. Θα παρουσιαστεί επίσης και το φαινόμενο των χιλιάδων έργων τέχνης προερχόμενων από μνημεία διαφόρων χριστιανικών δογμάτων και μη που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, τις περιπτώσεις επαναπατρισμού όπως και το λεπτό έργο αποκατάστασης.
Των εγκαινίων της έκθεσης θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη πάνω στο ίδιο θέμα στο σκευοφυλάκιο του Ναού, με την παρουσία Ιταλών και Κυπρίων προσωπικοτήτων του  διπλωματικού και ακαδημαικού χώρου, εκ των οποίων ο Τάσος Τζιωνής, Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ρώμη, ο Ιωάννης Ηλιάδης, Διευθυντής των Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου του Γ’, ο Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, ο Ταξίαρχος Fabrizio Parrulli της Διοίκησης των Carabinieri για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Luciano Garella, Έφορος Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου του Δήμου Νεαπόλεως, και ο Luigi de Magistris, Δήμαρχος Νεαπόλεως..
Στο πέρας της διάλεξης προβλέπεται μια σύντομη επίδειξη του μουσικού σχήματος “Ξενιτιά” ενώ μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα προσφερθεί δρόσισμα.
http://comunitaellenicanapoli.it/el/eventi/cipro-memoria-interdetta/


Nessun commento:

Posta un commento