ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

martedì 31 gennaio 2017

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για θέματα διασποράς: η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώνεται να είναι η 9η Φεβρουαρίου


Αποφασίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 9η Φεβρουαρίου.
Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για θέματα διασποράς 
Επίκεντρο συζήτησης στις 6 Μαρτίου θα είναι θέματα αποδήμων
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
http://www.kathimerini.com.cy/mobile.php?modid=2&artid=260435
Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν στην πραγματοποίηση, στις 6 Μαρτίου, στα Ιεροσόλυμα, της πρώτης Τριμερούς Συνάντησης για θέματα διασποράς δήλωσε, την Τρίτη, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ύστερα από συνομιλίες που είχε, στη Λευκωσία, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουϊκ.
Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση, πιθανόν το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των οργανώσεων της διασποράς των τριών χωρών και πως εργάζονται επίσης για την προετοιμασία παρόμοιας συνεργασίας με την Αρμενία, με την οποία Ελλάδα και Κύπρος θα υπογράψουν σύντομα Μνημόνιο Συναντίληψης.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμη πως σήμερα αποφάσισαν τη δημιουργία μιας Επιτροπής Εργασίας Ελλάδας και Κύπρου που θα συντονίσει την υλοποίηση των προνοιών του επικαιροποιημένου Μνημονίου Συνεργασίας τους για θέματα αποδήμων που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των δυο χωρών. Είπε εξάλλου πως αποφάσισαν τη δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Από την πλευρά του ο κ. Κουϊκ αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ είπε πως "μπορούμε πολλά να κερδίσουμε από αυτή τη συνεργασία, πόσο μάλλον όταν ήδη διακυβερνητικά πάει εξαιρετικά και η συνεργασία που έχουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε πολλά ζητήματα όπως είναι και το ενεργειακό".
Ανέφερε ακόμη πως πολύ πρόσφατα είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) Ντέιβιντ Χάρις, "ο οποίος θα έλθει αύριο και στην Κύπρο", όπως σημείωσε.
Ο κ. Κουίκ σημείωσε ακόμη πως με τη σύμφωνο γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής της ελληνικής βουλής για τη διασπορά αποφασίστηκε και ήδη έχει πάρει το δρόμο για τη βουλή "για να νομοθετηθεί και να γίνει κοινή Υπουργική απόφαση ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώνεται να είναι η 9η Φεβρουαρίου", ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Nessun commento:

Posta un commento