ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

domenica 4 dicembre 2016

Αναμένοντας τη θέσπιση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας μετά την παράδοση της σκυτάλης

Μήνυμα του πνεύματος συνεργασίας και συνέχειας για τον Απόδημο Ελληνισμό έδωσαν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής οι Γ. Αμανατίδης και Τ. Κουίκ.

http://www.ggae.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2291&cnode=22
Με ένα πιο ευέλικτο και συγκεκριμένο σχήμα, ειδικά και διευρυμένα χαρτοφυλάκια, εμπλουτίζεται η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Σε μία τελετή παράδοσης-παραλαβής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από τους υφυπουργούς Γιάννη Αμανατίδη και Τέρενς Κουίκ, δόθηκε το μήνυμα του πνεύματος συνεργασίας και συνέχειας, καθώς και της ειδικής προσοχής από την πλευρά της κυβέρνησης στην ομογένεια.
«Κάνουμε αυτήν την τελετή θέλοντας να δείξουμε τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου που δουλέψαμε επί έναν χρόνο, την επιτυχή έκβαση της οποίας εγγυάται ο Τέρενς», τόνισε ο κ. Αμανατίδης, παραδίδοντας τη σκυτάλη των αρμοδιοτήτων για τη Διασπορά στον νέο υφυπουργό για την Ομογένεια, Τέρενς Κουίκ. Φακέλους που, όπως εξήγησε ο κ. Αμανατίδης, αφορούν το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ, τη θέσπιση της Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, επενδυτικά αναπτυξιακά προγράμματα για την περιφέρεια με τη συνδρομή ομογενών επιχειρηματιών που κατάγονται από αυτές τις περιοχές, σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης, και με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κόκκινο.
«Υπηρετούμε ένα γενικότερο σχέδιο: Την ενίσχυση του ονόματος της χώρας μας στο εξωτερικό και την ανάπτυξη του αισθήματος εμπιστοσύνης, έτσι ώστε να καταστεί πόλος έλξης κεφαλαίων, ανθρώπων για την ανάπτυξή της, καθώς είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να πάει μπροστά», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.
Η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει το όνομά της και δεν είναι στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, αλλά στο προσκήνιο, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης και επεσήμανε ότι η ενίσχυση του ελληνικού και φιλελληνικού στοιχείου είναι αυτό που θα τη βοηθήσει.
Όπως εξήγησε, με τα νέα δεδομένα των αρμοδιοτήτων του, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πολιτιστική, μορφωτική και εκκλησιαστική διπλωματία, με στόχο και «να σταματήσει η συνεχής αιμορραγία των νέων και να γίνει αξιοποίηση των εμπειριών των νέων που είναι έξω, και να επιτυγχάνεται η διασύνδεσή τους με το εσωτερικό».
Υπογράμμισε, δε, τη στρατηγική σημασία που έχει ο διαθρησκειακός και διαπολιτισμικός διάλογος, καθώς βοηθάει πέρα από την ενίσχυση του ονόματος της χώρας, στην επίλυση και στη λείανση των διενέξεων και συγκρούσεων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Μορφωτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας και Θρησκειών, που έγινε για πρώτη φορά, όπως παρατήρησε, με επικεφαλής τον διδάκτορα Γιάννη Λιανό.
Στις νέες του αρμοδιότητες περιλαμβάνονται τώρα οι διευθύνσεις του ΥΠΕΞ που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μειονοτήτων, προσφύγων και μεταναστών, την προστασία του περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, διοικητικές και δικαστικές υποθέσεις, διεθνείς αθλητικές σχέσεις, καθώς και τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου, για τον εκσυγχρονισμό της οποίας έχει δρομολογηθεί σχετικό νομοσχέδιο.
Ο κ. Αμανατίδης έκανε ειδική αναφορά στη μεταφραστική υπηρεσία και στη μάχη που δόθηκε για την υπόθεση της SIEMENS, επαναλαμβάνοντας ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση SIEMENS θα δικαστεί» και υπογράμμισε ότι στις 24 Φεβρουαρίου ξεκινάει η δίκη. «Όσοι ευελπιστούσαν ότι καθυστερώντας τις μεταφράσεις δεν θα γίνει η δίκη της SIEMENS, έχουν αποτύχει οικτρά και πλανήθηκαν», πρόσθεσε.
Ο κ. Κουίκ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε, πρωτίστως, τον πρωθυπουργό για την επιλογή στο πρόσωπό του, σε συνεννόηση με τον κ. Καμμένο, και τόνισε ότι η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων θα βοηθήσει και τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών στο έργο τους: «Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το πρόσωπο είναι ένα και μοναδικό, η Ελλάδα. Και την Ελλάδα με την ομογένεια τη δένει και η Ορθοδοξία, συμπλήρωσε.
Επίσης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του, διεμήνυσε: «Απορρίπτω προκαταβολικά να συνομιλώ με επαγγελματίες πατριώτες. Θέλω να συνομιλώ με πατριώτες που θα μιλούν για την πατρίδα, χωρίς να έχουν κόμματα στη σκέψη τους και χωρίς να ζητούν για να υπηρετήσουν την Ελλάδα».
Ειδικότερα για τα θέματα που παρέλαβε από τον κ. Αμανατίδη, ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το οποίο, όπως είπε, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από τους ομογενείς.
Δείγμα γραφής για τη συνεργασίας του με τον κ. Αμανατίδη, όπως επεσήμανε, θα είναι η κοινή δράση σε αποστολή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, «που σηκώνει το βάρος των ομογενών στην Αφρική», μετά το πρώτο ταξίδι του στη Φλόριντα των ΗΠΑ για τα Θεοφάνεια.
Των Σ.Αραβοπούλου - Δ. Μάνωλη, για το ΑΠΕ ΜΠΕ

Nessun commento:

Posta un commento