ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

martedì 8 novembre 2016

Η Ελλάδα στην καρδιά τη Νάπολης

Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός 2015

Η Ελλάδα στην καρδιά τη Νάπολης 

Academia_1
Το Σάβατο 12 Νοεμβρίου 2016 στις 11:


00 π.μ., στην έδρα του ιδρύματος FOQUS | Fondazione Quartieri Spagnoli(πρώην Istituto Montecalvario) στο κέντρο της Νάπολης στη Via Portacarrese a Montecalvario n.69 [Βλέπε χάρτη], η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας οργανώνει μία συνάντηση με θέμα την προβολή της ελληνικής γλώσσας και την προώθηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
http://comunitaellenicanapoli.it/el/istruzione/lingua-cultura-greca-2016/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
LiberEtà και Ελληνική ΚοινότηταΠαρουσίαση του σχεδίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, και του Πανεπιστημίου LiberEtà της Νάπολης σχετικά με την προώθηση πολιτιστικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών και την εφαρμογή κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΥΛΙΑΣ | Ιστορία, Γλώσσα, Πολιτισμός του Ελληνικού ΣαλέντοΠαρουσίαση του βιβλίου του Σιλβάνο Παλαμά (Εκδόσεις Ghetonia, 2014)
ellenofoni_01ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΥΛΙΑΣ | Ιστορία, Γλώσσα, Πολιτισμός του Ελληνικού Σαλέντο αποτελεί ένα εργαλείο για την κατανόηση της ελληνόφωνης περιοχής του Σαλέντο και ένα φόρο τιμής σε εκείνους που, συχνά με μεγάλες θυσίες, προσθέτοντας μια πέτρα πάνω στην άλλη, με την κυριολεκτική και μεταφορική έννοια, έχουν παραδώσει σε μας έναν ανεκτίμητο θησαυρό που πρέπει να διαφυλάξουμε.
Μια επισκόπηση με στόχο να κάνει την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις μια αφήγηση που εκτυλίσσεται με απλό και συνοπτικό τρόπο, διαφυλάσσοντας πάντα την αυστηρότητα της έρευνας.
Μια πράξη ευγνωμοσύνης προς τον λαό του γκρίκο, στο σύνολο των αγροτών, των τεχνιτών, των τραγουδιστών, στους άνδρες και στις γυναίκες, άνθρωποι συνήθως άγνωστοι, που γέμισαν με αξιοπρέπεια και περιεχόμενο την ταυτότητα του ελληνικού Σαλέντο.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΟ SILVANO PALAMÀ, ιστορικός, συγγραφέας, μελετητής αρχιτεκτονικής, αρχαιολογίας, γλώσσας, ερευνιτής εδώ και σαράντα χρόνια της πολιτιστικής κληρονομιάς του Σαλέντο και ειδικά του Ελληνικού Σαλέντο.
Συντονιστής για την περιφέρεα της Απουλίας του Εθνικού Συλλόγου Μικρών Μουσείων και διευθυντής του Οίκου-Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού Γκρίκο που βρίσκεται στο χωριό Καλημέρα (στο νομό του Λέτσε) που ιδρύθηκε από τη Ghetonia το 2003, βασικό σημείο αναφοράς για τη γνωριμία του ελληνόφωνου Σαλέντο.
Απονομής Πιστοποιητικών Επάρκειας της ΕλληνομάθειαςΕλληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας
Εξεταστικό κέντρο για την απόκτηση αναγνωρισμένου τίτλου πιστοποίησης της ελληνομάθειας
Τελετή απονομής των πιστοποιητικών επάρκειας της Ελληνομάθειας για το έτος 2016, τίτλος που χορηγείται από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας – Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ύστερα από εξετάσεις που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο.
Μουσική ‹γκρίκα› από το Ελληνικό Σαλέντο
Ο Καλαβρέζος μουσικός Massimo Ferrante, ανώτατη έκφραση της σύγχρονης λαϊκής μουσικής του Νότου, ερμηνεύει τραγούδια σε γκρίκο από τη λαϊκή μουσική παράδοση του Ελληνικού Σαλέντο.
Με την συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως: Κατερίνα Agosto, Μύρον Agosto, Αγγελική Consonni, Fabrizio Consonni, Ελίζα Cozzolino, Μαριάννα Cozzolino, ΣτέφανοςΚωνσταντόπουλος, Θάλεια Mallozzi, Νίκος Νικολάου, Ανδρέας Παπαδημητρίου, Σοφία Παπαδημητρίου, ΒανέσσαPelliccia, Θωμάς Vettoliere και Λούκας Vettoliere υπό την διεύθυνση της Μαριάννας Κυριακούδη. 
Μπουφέ με ελληνικά εδέσματαΣτο τέλος θα προσφερθεί στους συμμετέχοντες ένα μικρό μπουφέ με ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα υπό την οργάνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως και των μελών της Ελληνικής Κοινότητας.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη

1 commento: