ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 7 settembre 2015

Ιδιοτελείς γυρολόγοι και μασκαράδες με ραχιτική συνείδηση

Ιδιοτελείς γυρολόγοι

dromoi.jpg

Ιδιοτελείς γυρολόγοιKανείς δεν ξέρει αν το δρομολόγιό τους έχει συγκεκριμένο προορισμό | 

Περιπλανώμενοι, αλλά όχι δυστυχισμένοι, καταπώς λέει το γνωστό τραγούδι του Τσιτσάνη, είναι πολλοί πολιτευτές. Ρίξτε μια ματιά στις εκλογικές λίστες και θα καταλάβετε. Απ’ αλλού ξεκίνησαν, αλλού πήγαν και αλλού δείχνουν να κατασταλάζουν - για την ώρα, γιατί κανείς δεν ξέρει αν το δρομολόγιό τους έχει συγκεκριμένο προορισμό.
Αλλάζουν κόμματα σαν τα πουκάμισα -έχουν χάσει και οι ίδιοι τον λογαριασμό- και αρκετοί, οι πιο θρασείς -μασκαρεμένοι Ιαβέρηδες- κουνάνε το δάχτυλο στους πρώην συνοδοιπόρους τους και πουλάνε πίστη στους νέους συνομιλητές τους, για να αποδείξουν ότι η μεταστροφή τους είναι ειλικρινής.
Πρόκειται για τον φανατισμό του νεοφώτιστου που την πιο εμετική εκδοχή του εκπροσωπεί αυτός που φτύνει εκεί που πριν έγλειφε. Θα πει κάποιος: Μα είναι δυνατόν να εξακολουθείς να πιστεύεις όσα πίστευες πριν από χρόνια, σαν να μην έχουν μεσολαβήσει κοσμοϊστορικά γεγονότα; Μπορείς, μ’ άλλα λόγια, να υποστηρίζεις σήμερα όσα υποστήριζες πριν από το 1989, τη χρονιά δηλαδή που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ο υπαρκτός «σοσιαλισμός»;
Είναι δυνατόν να μην έχεις επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, τα μνημόνια, τη χρεοκοπία της χώρας και να συνεχίζεις να σφυρίζεις ανέμελα, βλέποντας παρατάξεις και πρόσωπα, στα οποία είχες κάποτε επενδύσει τις ελπίδες σου για μια δικαιότερη κοινωνία, να μεταμφιέζονται, να παραπαίουν και να διολισθαίνουν στην ανυποληψία;
Σε περιόδους μεγάλων ανακατατάξεων μόνον οι νεκροί και οι δογματικοί παραμένουν συνεπείς. Οι πρώτοι γιατί δεν μπορούν να αλλάξουν, οι δεύτεροι γιατί δεν θέλουν να αλλάξουν επειδή φοβούνται πως θα χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους αν ξεμυτίσουν από τον ιδεολογικό κλοιό και την παράδοση. Προτιμούν τη μίζερη σταθερότητα, που τους προσφέρει ασφάλεια και ταυτότητα, από το ρίσκο που έχει ένα συναρπαστικό ταξίδι αναστοχασμού και αυτογνωσίας.
Είναι η περίπτωση του ετερόνομου. Κι αν για τους απλούς ψηφοφόρους μπορείς να βρεις πολλά επιχειρήματα που θα δικαιολογήσουν τις μετακινήσεις τους (οργή, απογοήτευση, ματαίωση προσδοκιών), δεν ισχύει το ίδιο για ορισμένους από τους επαγγελματίες πολιτικούς γιατί είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η σκοπιμότητα. Το κριτήριο για τη μετακίνησή τους είναι πιο πεζό. Είναι η πάση θυσία επιβίωσή τους εντός των μηχανισμών της εξουσίας, έστω και σε περιφερειακούς ρόλους. Ιδιοτελείς γυρολόγοι με φουσκωμένα μυαλά και ραχιτική συνείδηση.

http://www.efsyn.gr/arthro/idioteleis-gyrologoi

Nessun commento:

Posta un commento