ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 19 febbraio 2015

Κινητοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού για την χρήση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

http://www.ggae.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=1480&cnode=22

Μία φιλόδοξη και σημαντική ομογενειακή πρωτοβουλία έχει δρομολογηθεί πρόσφατα στην Αυστραλία με στόχο την καθημερινή χρήση της Ελληνικής γλώσσας στα σπίτια των ομογενών καθώς και την διατήρηση, προβολή και διάδοσή της στην ευρύτερη εκεί τοπική κοινωνία .
Πρόκειται για την σε εξέλιξη καμπάνια με τίτλο «Speak Greek in March» («Μιλήστε Ελληνικά τον Μάρτιο»), η αφετηριακή ιδέα της οποίας ανήκει στον κ. Σάκη Ζαφειρόπουλο, ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Αυστραλιανού καναλιού 31 και Γενικός Διευθυντής της ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας SBS.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής-Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης Βικτωρίας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο Διευθυντής των σχολείων της Κοινότητας, κ. Μάνος Τζιμπράγος και ο Διευθυντής του Κολλεγίου Όμηρος, κ. Τάσος Δουβαρτζίδης υιοθέτησαν την προσπάθεια, η οποία προβλήθηκε στην αγγλική έκδοση της ομογενειακής εφημερίδας της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος».
Στο πλαίσιο του  εγχειρήματος που μόλις ξεκίνησε, επιδιώκεται ο Μάρτιος να καθιερωθεί ως ο μήνας κατά τον οποίο θα ενθαρρύνονται όλοι να μιλούν ελληνικά στην Αυστραλία, πρωτίστως οι ομογενείς, αλλά και οι κάτοικοι των υπολοίπων εθνοτήτων.
Η επιλογή του μήνα Μαρτίου έγινε λαμβάνοντας υπόψη  τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 και το γεγονός ότι κατά την ίδια χρονική περίοδο οι ομογενείς κατά παράδοση διοργανώνουν Ελληνικά πολιτιστικά φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας.
Κατά ανάλογο τρόπο στην Ευρώπη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) καθώς και η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας (ΦΕΙ) κινητοποιήθηκαν άμεσα και αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επίσης  για τον κοινό στόχο της Ελληνοφωνίας, διοργανώνοντας την καμπάνια « In Italia parliamo greco ad ottobre - Στην Ιταλία μιλάμε ελληνικά τον Οκτώβριο».
Οι ανακοινώσεις για την καμπάνια αυτή στην Ιταλία θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της δεύτερης «Ελληνικής Εβδομάδας», που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της αρχαίας Ελέας της Νότιας Ιταλίας.
Θα ανακοινωθούν επίσης οι εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ιταλία, στο πλαίσιο της καθιέρωσης του εορτασμού της 24ης Οκτωβρίου, ημέρας που προτάθηκε η απονομή του Νόμπελ λογοτεχνίας στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Γεώργιο Σεφέρη, ως «Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».
Την πρόταση εορτασμού Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού στις 24 Οκτωβρίου έχουν ήδη καταθέσει σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς της Ελληνικής Βουλής, με θέμα «Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού», ο κ. Γιάννης Κορίνθιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και ο κ. Marco Galdi, Δήμαρχος της πόλης Cava dei Tirreni και Πρόεδρος της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς ενώ υιοθετήθηκε και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Nessun commento:

Posta un commento