ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 27 ottobre 2016

Ο Σπυρίδων Μαρινάτος και η επιστροφή από την Ιταλία, το 1948, λεηλατημένων ελληνικών αρχαιοτήτων
Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η χώρα μας λεηλατήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατοχής.
Πολλές αρχαιότητες και έργα τέχνης που εκλάπησαν τότε δεν επέστρεψαν ποτέ στην Ελλάδα παρά τις διάφορες προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Συνθήκη Ειρήνης είχε ένα σχετικό άρθρο που προέβλεπε την επιστροφή των αρπαχθεισών αρχαιοτήτων.
Ο καθηγητής Σπ. Μαρινάτος (1901/1974), καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγόμενος από το Ληξούρι, είχε ανακαλύψει το 1948 στο αυστριακό μουσείο του Γκρατς ελληνικές αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από τους Γερμανούς στην Κρήτη. 

Βλέπε σχετική ανακοίνωση της καθηγήτριας κλασσικής αρχαιαολογίας  Όλγας Παλαγγιά, «Ο Σπυρίδων Μαρινάτος και η επιστροφή διαρπαγεισών αρχαιοτήτων από την Αυστρία και την Ιταλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», στο επιστημονικό συμπόσιο 22-23 Ιουνίου 2012 του Πανεπιστημίου Αθηνών αφιερωμένο στη ζωή και στη δράση του διάσημου αρχαιολόγου.

Αναφέρεται στην επιστροφή αυτών των αρχαιοτήτων η παρακάτω ανέκδοτη επιστολή του Μαρινάτου στον τότε Πρόξενο της Ελλάδος στη Νάπολη, Διονύσιο Τυπάλδο, επίσης Ληξουριώτη. Την επιστολή αυτή ανακάλυψα πριν λίγες μέρες στα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ιταλίας.

Ρώμη, 24 Ιουλίου 1948
Φίλε Κύριε Τυπάλδε,

Σου γράφομεν η κ. Μαρινάτου και εγώ δια να σας ευχαριστήσωμεν θερμότατα. Η ωραία μας ανάμνησις από την Νεάπολιν οφείλεται πρωτίστως εις την κ. Τυπάλδου και Σας με την αξέχαστον φιλοξενίαν Σας. Ελπίζομεν ότι και τα παιδιά θα επέτυχαν περίφημα στας εξετάσεις. Καλάς προόδους και δια το μέλλον!
Χθες Σας έστειλα συστημένα τα δικαολογητικά του μεγάλου κιβωτίου, το οποίον είμαι βέβαιος ότι είπατε ήδη στον Lorini  να προσέξη ιδιαιτέρως.Πιστεύω ότι καλύτερα είναι να στείλετε τα κιβώτια με το ΄Νέα Ελλάς΄υπό την ατομικήν φροντίδα του πλοιάρχου, διότι πρόκειται περί πολυτίμου περιουσίας του Δημοσίου, δια την οποίαν καλόν είναι να είμεθα μέχρι σχολαστικότητος προσεκτικοί, δια να μην έχωμεν ευθύνας. Μαζί με τους υπαλλήλους του Υπ.Παιδείας θα κατεβώ προς παραλαβήν των, ώστε να έλθω και εις επαφήν με τον πλοίαρχον δια το ζήτημα της παραγγελίας Σας, δι΄ην Σας είμαι τόσον ευγνώμων.
Φεύγω δι΄Αθήνας την Τετάρτην πρωί. Αν θέλετε τίποτε, μένω εις το Ξενοδ. Victoria, τηλ. 45.741 έως 45.744 και 487.240.
Φιλικώτατα Υμέτερος

Σπ. Μαρινάτος

Nessun commento:

Posta un commento