ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 15 agosto 2013

Εκδήλωση του Δήμου Τήνου στο ΙΤΗΠ
Ο Δήμος Τήνου
παρουσιάζει το βιβλίο

I Greci di Napoli e del Meridione d'Italia dal XV al XX secolo (AM&D Edizioni)

(Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νοτίου Ιταλίας  
από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα)

του Τηνιακού πανεπιστημιακού
Γιάννη Κορίνθιου

στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20:30

Συμμετέχουν:
Παναγιώτης Κροντηράς, Δήμαρχος Τήνου
π. Μάρκος Φώσκολος, ιστορικός συγγραφέας
Ιωάννης Αλβέρτης, πολιτικός μηχανικός και πρώην Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
Μαρία Δελασούδα, Θεολόγος.Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει για πρώτη φορά  τα 500 χρόνια μιας μεγάλης διασπορικής παροικίας. Το έργο του Γιάννη Κορίνθιου, καρπός έρευνας δεκαετιών, βγήκε στη δημοσιότητα σε μια περίοδο όπου όλοι μας ανατρέχουμε προς τις ίδιες πανανθρώπινες αξίες. Η ιστορική διασπορά ήταν πρωτίστως σπορά και μπόλιασμα του Ελληνισμού και το βιβλίο αυτό καταγράφει το χρονικό μιας μαζικής αναγκαστικής αποδημίας και την εποποιία των ιστορικών εστιών της Ιταλίας μετά την άλωση της Πόλης.


Η διασπορά των Ελλήνων είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουμε όχι μόνο την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο αλλά και την ίδια την ιστορία τηςΕυρώπης, δεδομένου ότι οι διάφορες ιστορικές κοινότητες της διασποράς όχι μόνο διέδωσαν την ελληνική παιδεία στην Ευρώπη, αλλά και ευνόησαν παράλληλα τις πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο και τις καθόλου ζυμώσεις και εξελίξεις που συνέβαλαν στην παλιγγενεσία της Ελλάδος.
Η ίδια η ιστορία των πόλεων και χωρών υποδοχής δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν κανείς δεν λάβει υπόψη του την παρουσία, τη δυναμικότητα και την καθόλου συμβολή του ομογενειακού στοιχείου στην ανάπτυξη και εξέλιξή τους.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα:
 της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών,
 της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη,
 της Εστίας Ιταλίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού &
● της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.


Nessun commento:

Posta un commento