ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 3 giugno 2013

Ο Γιάννης Κορίνθιος παρουσιάζει το βιβλίο του στην Cava de'Tirreni, 1 Ιουνίου 2013



Ο καθηγητής Filippo Doria του Πανεπιστημίου της Νάπολης παρουσιάζει το βιβλίο με τίτλο «Οι Έλληνες της Νεάπολης και της Νοτίου Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό Οίκο της Σαρδηνίας  «AM&D Edizioni», καρπός αρχειακής έρευνας 30 ετών του Γιάννη Κορίνθιου που στηρίζεται στην επεξεργασία ανέκδοτου αρχειακού υλικού. 


Όπως τονίστηκε από τον συγγραφέα για πρώτη φορά δημοσιεύεται όλη η ιστορία 500 ετών της διασπορικής εστίας της Νάπολης σε συνάρτηση με τις άλλες ελληνικές εστίες της νότιας Ιταλίας και με την εποποιία της Ομογένειας στις διάφορες εστίες του Ελληνισμού.

Επισημάνθηκε επίσης ότι η διασπορά των Ελλήνων είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουμε όχι μόνο την ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο αλλά και την ίδια την ιστορία της Ευρώπης.
 Οι διάφορες κοινότητες της διασποράς όχι μόνο διέδωσαν την ελληνική παιδεία στην Ευρώπη, αλλά και ευνόησαν παράλληλα τις πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.
 Η ιστορία των χωρών υποδοχής δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν δεν λάβει κανείς υπόψη του τη σημαντική και δυναμική συμβολή όλων των ακμαίων ιστορικών εστιών του Ελληνισμού.

















Nessun commento:

Posta un commento