ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

giovedì 26 aprile 2012

Concerti per un'Europa dei Popoli


1 commento:

  1. Η Κάβα Ντέι Τιρρένι, έχει μια πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα, αφού ήταν η έδρα της εξόριστης ελληνική κυβέρνησης στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Σε αυτή την πόλη βρέθηκε το καλοκαίρι του 1944 η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου μετά τον Λίβανο.

    Τη νύχτα 6 προς 7 Σεπτεμβρίου 1944 η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην κωμόπολη Κάβα ντέι Τιρρένι (μεταξύ Σαλέρνο και Καζέρτας), σ αυτή την πόλη είχε μείνει για ένα διάστημα η ιταλική κυβέρνηση του στρατάρχη Μπαντόλιο μετά την ανακωχή.
    Στην έπαυλη που έμενε ο Μπαντόλιο έμενε τώρα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ενώ οι υπουργοί και οι υπάλληλοι έμειναν σε δύο μικρά ξενοδοχεία, υπήρξε λοιπόν η τελευταία πρωτεύουσα της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και από την πόλη αυτή επέστρεψε στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς κατακτητές Αθήνα (η Αθήνα απελευθερώθηκε 12 Οκτωβρίου 1944) τον Οκτώβριο του ίδιου έτους (6 μέρες μετά την απελευθέρωση). Δηλαδή η κωμόπολη Κάβα ντέι Τιρρένι από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι 18 Οκτωβρίου φιλοξενούσε την Ελληνική Κυβέρνηση, ήταν κάτι σαν πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους λίγο πριν απελευθερωθεί η Αθήνα.

    RispondiElimina