ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 2 maggio 2011

Παρεμπιπτόντως και συμπτωματικά περί θρύλων




Μόλις έμαθα ότι συγκροτήθηκε το πολιτιστικό Σωματείο "Κόρης Πύργος" για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος των Κάτω Μερών της Τήνου. Κάθησα λοιπόν και διάβασα τα γραφτά του Παπαντώνη για τον οικισμό αυτό για να φρεσκάρω τις γνώσεις μου. Ένα παραμύθι λέει ότι εκεί κατοικούσε η Περσεφόνη. Κάποιοι άλλοι διηγούνται ότι εκεί ήταν ο πύργος μιας εξόριστης βασιλοπούλας που πέρναγε τον καιρό της υφαίνοντας μέρα και νύχτα στον αργαλειό της, ενώ οι υποτακτικοί της έπλαθαν τη χρυσή γουρούνα και τα δώδεκα γουρουνόπουλα που κάποια τυχερή κοπέλλα θα έβρισκε κάποτε.
Κάτι τέτοια παραμύθια μου διηγούνταν καταλογάδην το χειμώνα ο σχωρεμένος παππούς μου ο Μάρκος ο Μπόκιας γύρω από το μαγκάλι και με καθήλωνε μέχρι να αποκοιμηθώ. Πολλά παραμύθια και παραδόσεις κυκλοφορούν για της Κόρης τον Πύργο, όχι μόνο στην ... Οφιούσσα αλλά και στην ... Πόλη.
Θυμήθηκα λοιπόν ότι και μια τοποθεσία στη νότια είσοδο του Βοσπόρου φέρει την ίδια ακριβώς ονομασία στα τουρκικά, Kız Kulesi. Ο πύργος ήταν φάρος και πύργος ελέγχου. Ο πύργος αυτός είναι σήμα κατατεθέν για όσους ταξιδεύουν στον Βόσπορο. Οι ξεναγοί λένε ότι το όνομα προέρχεται από ένα μύθο για κάποιο βυζαντινό αυτοκράτορα που φοβήθηκε ότι η αγαπημένη κόρη του θα πέθαινε στην ηλικία των 18 από ένα φίδι. Έτσι αποφάσισε να την στείλει σε αυτό το πύργο χτισμένο πάνω σε ένα απομονωμένο βράχο στο Βόσπορο για να μην την δαγκώσει φίδι. Όμως ένα φίδι ήταν κρυμμένο σε ένα καλάθι με φρούτα που τις έφεραν από την Πόλη κι έτσι η πριγκίπισσα ακολούθησε τη μοίρα που φοβόταν ο πατέρας της.
Πρέπει να ρωτήσω παρεμπιπτόντως τους ιδρυτές του Σωματείου αν και στον οικισμό αυτό της μαγεύτρας Οφιούσσας λιάζονται ακόμα όφιοι, φίδια φαρμακερά και αμμοδύτες και αν στης Κόρης τον Πύργο και σε κανένα λαγκάδι κοντινό με βελανίδια
παραμένει θαμμένη η θρυλούμενη χρυσή γουρούνα με τα δώδεκα χρυσά της γουρουνόπουλα.
Αλλά προς Θεού μην μαθευτεί και έρθουν αρχαιοκάπηλοι κι αρχίσουν να σκάβουν για τη χρυσή γουρούνα!
Γιά σκέψου πώς συμπίπτουν αυτά τα τοπωνύμια και οι μύθοι που έχουν πλάσει οι λαϊκοί παραμυθάδες.



Nessun commento:

Posta un commento