ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 24 gennaio 2011

Στην Ευρωβουλή μερικοί απτόητοι το ρίχνουν στο σορολόπ

Μαθαίνω ότι επανέρχονται ορισμένοι ανόητοι, ασυνείδητοι και ασύδοτοι και ζητάνε κατά καιρούς τον δήθεν εκμοντερνισμό και την απλοποίηση της γλώσσας μας, με στόχο την κατάργηση της ιστορικής ορθογραφίας και την υιοθέτηση ενός ηχητικού αλφαβητικού εκβράσματος που να μην δημιουργεί προβλήματα στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Καμμιά φορά τέτοια ξύλα απελέκητα ζεσταίνουν με τα οπίσθιά τους και βουλευτικά έδρανα εν τη ημεδαπή και τη αλλοδαπή.
Κύπριος ευρωβουλευτής υπέβαλε λίαν προσφάτως στον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου πρόταση για μείωση και λοβοτομία του ελληνικού αλφαβήτου.
Ποιός έστειλε στην Ευρωβουλή τέτοια αυθεντία και τό ΄χει ρίξει στο σορολόπ εκεί μέσα και χαζολογεί.
Άκουσον, άκουσον! Ο φαιδρός μας ευρωβουλευτής κόπτεται περί ων ου δει και προτείνει τον ιωτακισμό των η, υ, ει, οι και υι, την απλοποίηση του ω σε όμικρον, του ευ σε εβ ή σε εφ, του αυ σε αβ ή σε αφ, τη μετατροπή του γγ σε γκ και την κατάργηση του τελικού ς.
Έλα στα συγκαλά σου, κύριε ευρωβουλευτή, και λογικέψου! Τί ανοησίες μας διατυμπανίζεις; Σε πιάσαμε αδιάβαστο! Η γλώσσα είναι ταυτότητα, καλέ μου άνθρωπε!
Ο όψιμος γλωσσολόγος δεν καταλαβαίνει ότι ένα τέτοιο ανόσιο και ανίερο έκτρωμα θα φέρει ένα καίριο πλήγμα στις πολιτιστικές και γλωσσικές μας ρίζες. Ας διαβάσει τουλάχιστον τη διακήρυξη της Ακαδημίας για το πρόβλημα των Greeklish. Και ας συνετιστεί, αποσύροντας την πρότασή του που υπονομεύει και ναρκοθετεί τη γλώσσα μας. Ταυτόχρονα τον συμβουλεύω, εντελώς φιλικά, να παραιτηθεί. Καλύτερα να σκάβει και να βγάζει γλυκοπατάτες και ραπανάκια σε κανένα χωράφι στην Κύπρο παρά να κοπανάει τέτοιες κοτσάνες στην Ευρωβουλή.

Nessun commento:

Posta un commento