ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Και στα Κελλιά με χρώματα άσπρα και ήλιο μεθούν

lunedì 24 maggio 2010

Ποιοί γράφουν ιστορία;



Όταν την περασμένη βδομάδα κατέβηκε για βόλτα στην Αθήνα ο Ερδογάν Σουλτάν μαζί με υπουργούς και μαντηλοφόρες νυμφίες και μυροφόρες διερωτήθηκε ποιοί γράφουν την ιστορία των λαών και απάντησε, εις επήκοον πάντων των παρευρισκομένων, μαζί με την ημετέρα Υπουργό Παιδείας, ότι είναι καθήκον πρώτιστο των κυβερνήσεων να γράφουν και να ξεγράφουν την ιστορία των ... υπηκόων τους, σε συνεργασία με ξένες όμορες και ευαίσθητες κυβερνήσεις. Είναι πρώτη φορά που ακούω ότι οι κυβερνήσεις εντρυφούν στην ιστοριογραφία σαν νέοι Ηρόδοτοι. Όλοι εμείς οι αγράμματοι ξέρουμε από τα παραμύθια των παππούδων μας ότι την ιστορία την γράφουν οι λαοί και την καταγράφουν οι ιστορικοί. Πού ακούστηκε μια Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος να προτείνει στην ομόλογο της φιλικά προσκείμενης γείτονος χώρας να καθίσουν μαζί σε ένα σχολικό μπάγκο για να συμφωνήσουν πώς πρέπει να γραφτεί η ιστορία μας; Δηλαδή οι δύο Υπουργοί θα υπαγορεύουν και οι ιστορικοί θα γράφουν λέξη προς λέξη τα αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας τους. Η Ιστορία δεν είναι παλίμψηστο, κυρία Υπουργέ Παιδείας της Ελλάδος! Πού πάμε, τέλος πάντων; Απαιτείται αυτοσυγκράτηση στις παραχωρήσεις των εθνικών μας ιστορικών δεδομένων. Έτσι για να ευχαριστήσουμε το γείτονα σβήνουμε μια ιστορία αιώνων! Πώς τολμάτε; Πολύ τρέχετε! Μήπως ξεκουτιάναμε εμείς οι Έλληνες και δεν το καταλάβαμε; Μόνο μια χούντα τό έκανε αυτό! Κάντε κράτει.

4 commenti:

  1. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

    RispondiElimina
  2. Questo commento è stato eliminato dall'autore.

    RispondiElimina
  3. Ιστορία γράφουν οι ιστορικοί, ιστορία διαβάζουν οι θέλοντες να μάθουν… διασταυρώνοντας ιστορικούς, ακόμα κι απορρίπτοντας αυτούς που ψεύδονται ή μεροληπτούν. Κοπιαστική δουλειά να μάθει κανείς για το παρελθόν μα αν η γνώση αυτή χρειάζεται όχι για να δικάσει, αλλά για να στοχεύσει σ'ένα καλύτερο αύριο τοτε "χανάλι" ο μόχθος.

    Ιστορία γράφουν και τα σχολικά βιβλία, εκεί είναι το μεγάλο χάλι, η παραπληροφόρηση σε όλο της το "μεγαλείο". Ποιόν να συγχωρήσω για τα ψέματα που "διδάχτηκα" στο σχολείο και συγκεκριμένα για την μαύρη εκείνη περίοδο από τους Ελληνιστικούς χρόνους μέχρι τον Κολοκοτρώνη, για το --Βασίλειο των Ρωμαίων της Ανατολής-- το οποίο, Ζαμπέλιος και Παπαρηγόπουλος "βάφτησαν" "Βυζάντιο" μετά την σύσταση του Νεο-Ελληνικού κράτους.
    Έυχομαι τα σχολεία του τόπου μας να προσφέρουν ξανά αυτό που στερηθήκαμε για περισσότερο από μιάμισυ χιλιετία: πέρα από την μάθηση, πραγματική Παιδεία, να αναθρέφουν και πάλι πολίτες με ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα και όχι πλέον υπηκόους - ποίμνιο. και για να "πιάσει" η ευχή μάλλον χρειαζόμαστε ένα Υπουργείο Παιδείας ανεξάρτητο από το Υπουργείο Θεοκρατίας. : )

    Δυστυχώς επειδή η Τουρκία είναι κι αυτή απ΄τους τρανούς παραχαράχτες της ιστορίας και μάλιστα με σωβινιστικό στόχο, δηλαδή την κατασκευή εθνικιστών ετοιμοπόλεμων υπηκόων, θεωρώ πολύ δύσκολο να δεχτεί (η Τουρκία) την όποια συνεργασία σχετικά με το περιεχόμενο των σχολικών της βιβλίων (Ιστορίας) με στόχο την εξάληψη της σημερινής "εμφυτευμένης" έχθρας μεταξύ των λαών.

    RispondiElimina
  4. Οι απόψεις σου είναι εύστοχες και δίνουν έναυσμα για μια αναθεώρηση της παραχαραγμένης ιστορίας μας.

    RispondiElimina